Το πανεπιστημιακό άσυλο επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τα επεισόδια σε εκδήλωση στη Νομική, αλλά και χθες στο κυλικείο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Φλωρίδης μίλησε χθες στον Real FM και τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Είναι γεγονός ότι ωριμάζουμε ως κοινωνία. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν παλιότερα. Αργήσαμε βέβαια να καταλάβουμε, περίπου 30 χρόνια, ότι ο φράχτης που είναι στο πανεπιστήμιο δεν είναι το άσυλο. Οι φράχτες στην ουσία ήταν άσυλο για τους εγκληματίες».
► «Λόγια, λόγια, λόγια» για τα έκτροπα στα Πανεπιστήμια
Και συνέχισε:
«Να καταλάβουμε επιτέλους ότι πρόκειται για κοινούς κακοποιούς. Δεν έχουν σχέση αυτοί οι άνθρωποι με τα πανεπιστήμια ούτε έχουν σχέση με το άσυλο το ίδιο, με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Είναι κοινοί κακοποιοί και κατά συνέπεια η προστασία και της ατομικής ελευθερίας των οποιοδήποτε ομιλητών, των φοιτητών, των καθηγητών αλλά και η προστασία της δημόσιας περιουσίας πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό έγκλημα. Γι’ αυτό και από καιρό εισηγούμαι τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος».
Όπως εξήγησε ο κ. Φλωρίδης:
«Ιδιώνυμο είναι το αδίκημα, το έγκλημα από το οποίο παίρνεις ένα βασικό έγκλημα, όπως ας πούμε είναι η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, και από αυτό δημιουργείς ένα άλλο έγκλημα το οποίο πρέπει να προστατευθεί. Κάτι που γίνεται σήμερα με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες».
«Εκεί ξέρετε ισχύει το ιδιώνυμο. Εάν συλληφθείς σε γήπεδο πριν ή μετά ή κατά την τέλεση του αγώνα να τελείς μια αξιόποινη πράξη- απειλή, σωματική βλάβη, φθορές κλπ – οδηγείσαι στις φυλακές», επισήμανε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διευκρινίζοντας πως «μιλάω για ειδική προστασία αφού φαίνεται πια ότι το πρόβλημα υπάρχει, βέβαια επαναλαμβάνω όχι όπως παλιά».