Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο συζητά αυτή την ώρα μια σειρά από θέματα.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.
► Συνάντηση Τασούλα με Αλ Σίσι: «Είναι υποδειγματική η σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου»
Συνάντηση Τασούλα – Αλ Σίσι
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποί εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος προς τον Αλ Σίσι.
«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πώς αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη» σημείωσε επίσης ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:
«Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».
Το αεροσκάφος του Αλ-Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:15 το πρωί. Τον ίδιο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.