Πολιτική

Κυβέρνηση: Ένταση με τους Πρυτάνεις για τη βία στα Πανεπιστήμια και τους αιώνιους φοιτητές

Χαμηλό βαρομετρικό στην ετήσια Σύνοδο των Πρυτάνεων που ξεκινά σήμερα στη Χαλκιδική.
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Η πρόσφατη εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή και ο τραυματισμός φοιτητή σήμαναν «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε μία περίοδο που γίνεται συστηματική προσπάθεια για επαναπροσέγγιση της ΝΔ με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της, οι εικόνες αυτές την αποδυναμώνουν, αν δεν την ακυρώνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την επομένη των επεισοδίων, η κυβέρνηση προανήγγειλε αυστηροποίηση και σκλήρυνση της στάσης της πολιτείας έναντι των φοιτητών που βανδαλίζουν, ενώ αυξάνει τις πιέσεις προς τις πρυτανικές αρχές προκειμένου, όπως λέει, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδια ασφαλείας που είναι υποχρεωμένα να καταρτίσουν από το 2021.

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται στη Χαλκιδική, προκειμένου να παρουσιάσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας αλλά και να ζητήσει την παρουσίαση των σχεδίων ασφαλείας αλλά και των προτάσεών τους για την αντιμετώπιση της βίας.

«Μόνο 8 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας» είπε προ διημέρου η κ. Ζαχαράκη, δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησης που θα κάνει σήμερα.

Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Η συνεδρίαση, πάντως, αναμένεται έντονη, καθώς οι πρυτάνεις αντιτείνουν ότι για τα μέτρα ασφαλείας απαιτούνται κονδύλια, ενώ αρκετοί έχουν ενστάσεις και για ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, κάποιοι τουλάχιστον πρυτάνεις θεωρούν ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε προαναγγείλει Πανεπιστημιακή Αστυνομία και άλλες πρωτοβουλίες, τώρα “πετάει όλο το μπαλάκι” στις πρυτανικές αρχές.

Τα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, περιλαμβάνονται τα εξής :

  • Φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε γεγονότα βίας, προπηλακισμούς καθηγητών, βανδαλισμούς περιουσίας του Πανεπιστημίου, θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο με συνοπτικές διαδικασίες, και ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην εισαγγελία γα τα περαιτέρω.
  • Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων είναι υποχρεωμένες να κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες όταν διαπιστώνουν ότι χώρος του Ιδρύματος βρίσκεται υπό κατάληψη ή γίνονται έκνομες ενέργειες, όπως λειτουργία παράνομου «κυλικείου» από ομάδες φοιτητών κα
  • Φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε βανδαλισμούς περιουσίας του πανεπιστημίου, εκτός από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, θα πληρώνουν, με καταλογισμό στο ΑΦΜ τους, το κόστος των ζημιών
  • Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που δεν ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο για την εφαρμογή του νέου ποινολογίου, με απόφαση του/της υπουργού Παιδείας, θα έχουν προσωπικές νομικές συνέπειες, ενώ οικονομικές συνέπειες θα έχει το Πανεπιστήμιο, όπως «ψαλίδι» στη χρηματοδότηση

Το ανώτατο όριο φοίτησης

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η υπουργός Παιδείας αναμένεται να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο φοίτησης. Θα ζητήσει, ωστόσο, από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν μία ενιαία πρόταση. Από την πλευρά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων φέρεται να ζητάει να έχει μόνιμο χαρακτήρα η όποια ρύθμιση και να μην εφαρμοστεί μόνο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

«Αυτό που πρέπει να δούμε, συμπληρωματικά στη νομοθετική πρωτοβουλία του 2021, είναι τι συμβαίνει και όταν δεν συμμορφώνονται κάποια πανεπιστήμια με τις υποχρεώσεις τους» σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Όπως προσθέτουν, όλο αυτό σημαίνει ευθύνες σε όσους συμμετέχουν η πρωτοστατούν στα επεισόδια, αλλά και συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι «υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρώτη φορά που καταργήθηκε εν συνόλω το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, ήταν το 2019, με έναν νόμο που δεν είχε υπερψηφίσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τότε τον νόμο και τώρα έρχεται και κάνει κριτική» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης οφείλεται το γεγονός ότι πλέον γίνονται επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και ότι μπαίνει η αστυνομία χωρίς να πάρει καμία άδεια από κανέναν, όπως κάνει στα νοσοκομεία, στις εφορίες, οπουδήποτε.

«Η Αστυνομία πρέπει να μπορεί μπαίνει οπουδήποτε όταν τελείται μία παράνομη πράξη και να συλλαμβάνει τους ενόχους κι αν αυτοί διαφύγουν, να κάνει την αντίστοιχη έρευνα και να έχει τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις, όπως αυτή με την προχθεσινή σύλληψη του δράστη των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Chevron Left
Το αίνιγμα Καραμανλή, η «κανονική» Προανακριτική και οι κίνδυνοι για το Μαξίμου