Μια ημέρα μετά την επιβλητική παρέλαση στη Ρωσία για την «Ημέρα της Νίκης», μια επίδειξη δύναμης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την επέτειο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Σάββατο (9/5) η Ουκρανία θα φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών των χωρών της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, η συμμαχία αυτή σχηματίστηκε για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί πλέον να έχει εμπλοκή στη σύγκρουση, αλλά ούτε και στις εγγυήσεις ασφαλείας που σχεδιάζονται για το Κίεβο σε πιθανό τερματισμό του πολέμου.
«Χρειαζόμαστε αυτή τη συμμαχία και θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυάται την ασφάλεια σύμφωνα με το κοινό μας όραμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.
► Ο Πούτιν κάνει επίδειξη ισχύος με την εντυπωσιακή Παρέλαση της Νίκης (βίντεο, εικόνες)
Η πρόοδος σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρώπη στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας μετά τον πόλεμο αποδεικνύεται δύσκολη, με την προοπτική μιας εκεχειρίας να είναι μακρινή και να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ανταποκριθεί η Ρωσία και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.
Η Ουκρανία επιδιώκει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους για να την προστατεύσουν από οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική στρατιωτική δράση. Η «συμμαχία των προθύμων» εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία ως μέρος πιθανών εγγυήσεων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι μια «30ήμερη εκεχειρία» είναι «πραγματικός δείκτης» προόδου προς την ειρήνη με τη Ρωσία και ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να την εφαρμόσει αμέσως.
Μια 30ήμερη εκεχειρία προτάθηκε αρχικά από τον Τραμπ τον Μάρτιο και η Ουκρανία συμφώνησε, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο όταν τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα παρακολούθησης και τήρησής της.
Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποιος από τους ηγέτες επρόκειτο να έρθει στο Κίεβο για τη συνάντηση του συνασπισμού, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι σκόπευε να επισκεφθεί την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Η συμμετοχή Μητσοτάκη από το ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ
Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ στο Πεντάγωνο μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στις 11 το πρωί στη συνάντηση των ηγετών της «Συμμαχίας των προθύμων» για την Ουκρανία.
Στην εν λόγω Συμμαχία των προθύμων ηγούνται η Γαλλία και η Βρετανία και η αυριανή συνάντηση κορυφής γίνεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίδειξη ισχύος της Ρωσίας με τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που συμμετείχαν 11.500 στρατιώτες και πάνω από 180 οχήματα Μάχης την οποία παρακολούθησαν είκοσι ηγέτες για τον εορτασμό των 80 Χρόνων από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, η συνάντηση των προθύμων έρχεται μετά την αποκάλυψη των New York Times ότι το ΝΑΤΟ ζητάει από την Ελλάδα να αποστείλει στο Κίεβο μια συστοιχία πυραύλων Patriot προκειμένου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ ανάλογο αίτημα έχει διατυπωθεί και προς τη Γερμανία, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε ήδη να στείλει άμεσα στην Ουκρανία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot που σήμερα εδρεύει στο Ισραήλ.
Η παράδοση Patriot από το Ισραήλ και το ανάλογο αίτημα σε Ελλάδα και Γερμανία, αποκαλύφθηκαν από τους New York Times. Ωστόσο, η Αθήνα έσπευσε να το διαψεύσει. Απομένει να δούμε εάν το θέμα τεθεί από το Κίεβο προς την Αθήνα κατά τη διάρκεια της αυριανής τηλεδίασκεψης.
Το αίτημα του ΝΑΤΟ προς τα κράτη μέλη του για ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έρχεται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, από τις 24 Απριλίου που έγινε η πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και η οποία θεωρείτο η πιο θανατηφόρα από το περασμένο καλοκαίρι.
Η Ουκρανία ζητάει απεγνωσμένα από την Ελλάδα πυρομαχικά, αντιαεροπορικά συστήματα και άρματα.
Ήδη από πριν το Πάσχα αποστέλλονται στην Ουκρανία μέσω της Τσεχίας μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών από τις αποθήκες των ΕΑΣ στο Λαύριο.
Μέχρι τώρα ο Β. Ζελένσκι έχει ζητήσει από το Κυρ. Μητσοτάκη:
- Τους S-300 PMU-1 που βρίσκεται στην Κρήτη και όλους τους επιπλέον πυραύλους που βρίσκονται σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης.
- Ένα αντιαεροπορικό /αντιβαλλιστικό σύστημα ΜΙΜ-104 Patriot PAC-2 μαζί με τους εφεδρικούς πυραύλους και τα ανταλλακτικά.
- Μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16C/D Block 30 από εκείνα που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί.
- Πυραύλους εδάφους-επιφανείας, μαζί με τις πλατφόρμες εκτόξευσης ΜΜ-40 Exocet Block 2/3
- Μια ιλαρχία εκυγχρονισμένων αρμάτων μάχης Leopard-1 A5+, που διαθέτουν νέο σύστημα πυρός και επιπλέον κεραμική θωράκιση.
- Δέκα (10) ειδικά διασκευασμένα Leopard 1A3 με συσκευή διάσπασης ναρκοπεδίου.
- Πάνω από 200.000 βλήματα σε πρώτη φάση. Πυροβολικό (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων 80 και 120 χιλ. καθώς και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών).
- Τουλάχιστον 20 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών 122 χιλ. τύπου RM-70, μαζί με όσες επιπλέον ρουκέτες μπορεί να διαθέσει το ελληνικό πυροβολικό.
Κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να αποσαφηνιστεί το είδος και η ποσότητα της στρατιωτικής βοήθειας που θα συνεχίσει να παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία.