Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι, στη Villa Pamphili στη Ρώμη.
Κεντρικός στόχος είναι να αναλάβει και δημόσια η Ιταλίδα πρωθυπουργός τη δέσμευση για αναβάθμιση των τρένων της Hellenic Train, στην οποία μετέχει το ιταλικό δημόσιο, στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένα από εννέα υπουργούς, οι οποίοι, όπως και ο Κ. Μητσοτάκης, θα συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, το οποίο αρχικώς επρόκειτο να συνεδριάσει τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, στην εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου. Η βασική προπαρασκευή για τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, έγινε την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό Μ. Σαλβίνι και τη διοίκηση της Ιταλικής εταιρείας Ferrovie dello Stato Italiane . Εκεί καταγράφηκαν με σαφήνεια οι θέσεις των δύο πλευρών: Η Αθήνα, με φόντο την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ζητάει άμεση αναβάθμιση του «στόλου» καθώς τα σημερινά τρένα είναι «σαπάκια», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα αλλά και να αναδεικνύονται ζητήματα ασφάλειας, καθώς και βελτίωση υπηρεσιών, τήρηση νέου πλαισίου στη συνεργασία των δύο πλευρών κα.. Εν όψει της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Hellenic Train πουλήθηκε στους Ιταλούς για 45 εκατ. ευρώ «και διεγράφησαν ταυτόχρονα χρέη, τα οποία ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ» επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ρώμη από την πλευρά της, φέρεται να προκρίνει την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις προδιαγραφές ασφαλείας.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Μια συνάντηση, στην οποία, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία για να στείλει το μήνυμα στη Ρώμη ότι η συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών με τρίτες χώρες ( σς βλέπε Τουρκία ) πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και να μην δημιουργεί νέες εξαρτήσεις της ΕΕ. Ο προβληματισμός της Αθήνας για τις σχέσεις που οικοδομεί η Τζ. Μελόνι με την Τουρκία είναι εύλογος, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να διαταραχθούν εξ αυτού και οι ελληνο-ιταλικές σχέσεις. Αλλωστε, στη σημερινή συνάντηση, όπως και στο συμβούλιο Συνεργασίας που θα ακολουθήσει, θα συζητηθούν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ.
Στο μεταναστευτικό, υπάρχει σύμπνοια απόψεων καθώς Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής και επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά οι σχέσεις των δύο χωρών στο εμπόριο, στις επενδύσεις αλλά και στην ενέργεια και στη συνδεσιμότητα, και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές».