Πολιτική

Μητσοτάκης: Με παρέμβαση Μελόνι επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα

Συμφωνίες Ελλάδας - Ιταλίας για μεταφορές και ηλεκτρική διασύνδεση. Άμυνα και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης Τζόρτζια Μελόνι κοινές δηλώσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - EUROKINISSI

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, οι συμφωνίες για τις μεταφορές, την άμυνα και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η τελετή ανταλλαγής των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με παρέμβαση της Ιταλίδας ομολόγου του, θα γίνουν επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – EUROKINISSI

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MWatt σε 1.500 MWatt.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, στο οποίο η κυρία Μελόνι έριξε περισσότερο βάρος κατά την ομιλία της, ο κ. Μητσοτάκης άφησε μία σαφή αιχμή για την αμυντική συνεργασία της Ιταλίας με την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης των δύο χωρών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «εκπροσωπούμε δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται «ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και οικονομικούς δεσμούς. Συγκαλέσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας μετά από 8 χρόνια και το πλήθος των ανώτατων συμφωνιών που υπογράψαμε, υποδηλώνει την ανάγκη να συνεδριάζει πολύ πιο τακτικά. Αντανακλούν τη βούληση να διευρύνουμε τη συνεργασία μας».

Η Ιταλία, άλλωστε, θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ήδη προετοιμασία», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, λέγοντας ότι «ουσιαστικά θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης των δύο χωρών από τα 500 MWatt στα 1.500 MWatt. Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για επανεκκίνηση της σχέσης. «Μια σχέση που δοκιμάστηκε, υπό τη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας».

«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών είναι πολύ σημαντική, διότι η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – EUROKINISSI

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με την Ιταλία ομόλογό του «μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών».

Αναφορά έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό (θέμα για το οποίο μίλησε περισσότερο η Τζόρτζια Μελόνι), τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών, καθώς και υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε μία σαφή αιχμή για την αμυντική συνεργασία της Ιταλίας με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με κριτήριο εάν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ. Γιατί η στρατηγική αυτονομία δεν εξυπηρετείται με νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμπόρευση με τα κοινά μας ενδιαφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, να δούμε τις συνεργασίες».

Για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «ανάγκη εκεχειρίας 30 ημερών», κάτι που ζητά η ευρωπαϊκή πλευρά. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και η αμυντική συνεργασία με την Ιταλία.

«Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις δεν μπορεί να δώσει μόνο του τη λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχθεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που να μην επιβαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τις οποίες «οι στρατηγικές σχέσεις είναι βαθιές» και υπενθύμισε τη στρατιωτική συμφωνία Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Μελόνι: Σταθερή η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό

Πρώτη μίλησε η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανέφερε ότι οι εργασίες αυτές ήταν πολύ σημαντικές. «Υιοθετήσαμε κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι πριν μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι χώρες που θεωρούνται «λιτές» και -λανθασμένα- όχι σοβαρές, να συναντηθούν και να συζητήσουν για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η άμυνα και η στρατηγική.

Κατά την ομιλία της, στάθηκε αρκετά στο μεταναστευτικό ζήτημα. ««Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός και -μεταξύ άλλων- συμπλήρωσε: «Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί σταθερά τα τελευταία χρόνια στο θέμα. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στην άμυνα των εξωτερικών συνόρων».

«Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δέσμευση που είναι προς όφελος της ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρό της μέχρι τέλους, συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για μια ασφαλή ειρήνη. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που δέχθηκε αμέσως η Ουκρανία, που ξεκαθάρισε ποια πλευρά είναι υπέρ της ειρήνης και ποια του πολέμου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας», σημείωσε επίσης η κυρία Μελόνι.

Ακόμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη «να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Ακόμη ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής. «Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους», επισήμανε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται στην Ιταλία από πολυμελή κυβερνητική αποστολή αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Δείτε τις δηλώσεις τους:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αστυνομικός του ελληνικού FBI αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ
Ηλέκτρα spoiler: Αυτός σώζει τη Δανάη από το αναμορφωτήριο
Ηλέκτρα Chevron Right