«Ηλεκτρισμένο» κλίμα επικράτησε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιχμές περί σκοπιμότητας στις λίστες των δικαστών με φόντο την κλήρωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη στο δικαστικό συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου.
«Δεχθήκαμε επίθεση ότι κάτι μαγειρεύουμε με τους καταλόγους των δικαστών, αυτό είναι απολύτως ψευδές. Κάναμε το αυτονόητο, στείλαμε το σύνολο των δικαστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιωργος Φλωρίδης, υπεραμυνόμενος της διαδικασίας, απαντώντας στις «βολές» του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς επεσήμανε πώς η επιλογή της είναι «ανησυχητική» και «τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται» για την υπόθεση Τριαντόπουλου, θέτοντας το ερώτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης αν θα ζητήσει την εξαίρεση της.
► Αυτοί είναι οι δικαστές που θα αποφασίσουν για τον Τριαντόπουλο – Όλα τα ονόματα
Ο υπουργός εξήγησε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιορίζεται σε τυπικό ρόλο όσον αφορά την κατάρτιση των λιστών: «Εμείς στείλαμε το σύνολο των υπηρετούντων στον Άρειο Πάγο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η μόνη αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στείλει κατάλογο με πλήρη σύνθεση. Δίπλα ακριβώς στο κάθε όνομα βρίσκονταν η ημερομηνία της αφυπηρέτησης, η Βουλή κρίνει εάν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι στην κλήρωση ή όχι. Είναι ζήτημα αποκλειστικά της Βουλής». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιωργος Φλωρίδης επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία σκοτεινή ενέργεια: «Τίποτα περίεργο δεν έγινε, ήρθε η λίστα με όλους τους δικαστές, η οποία αποφάσισε να τους βάλει όλους στη κληρωτίδα», τονίζοντας πως θα ήταν αντιδημοκρατικό να παρέμβει και πως μόνο το δικαστικό συμβούλιο θα μπορούσε να εξαιρέσει πρόσωπο που έχει κληρωθεί. «Ούτε η Βουλή δεν μπορεί να εξαιρέσει. Το όργανο που είναι το μόνο αρμόδιο για τις εξαιρέσεις είναι το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε πως «ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε η Βουλή», επισημαίνοντας πως μοναδικό αρμόδιο όργανο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως διευκρίνισε, η Γεωργία Αδειλίνη, της οποίας η θητεία λήγει 30 Ιουνίου, μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της.