Πολιτική

Τροπολογία αίρει τους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού για συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών

Τέλος στην οριζόντια απαγόρευση στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων από την συμμετοχή τους σε αλλοδαπές εταιρίες προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Κατατέθηκε τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού για συγγενείς πολιτικών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Τρίτη (13/5) στη Βουλή, από τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, τροποποιείται το άρθρο 8 του ν.3213/2003 αναφορικά με τους περιορισμούς υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων, καθώς και των παρένθετων προσώπων αυτών όσον αφορά στη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διατηρείται η οριζόντια απαγόρευση της συμμετοχής των προσώπων της Παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3213/2003 (Α’ 309) (Πρωθυπουργός, αρχηγοί των πολιτικών Κομμάτων που εκπροσωπούνται Εθνικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, Υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, περιφερειάρχες και δήμαρχοι) σε εταιρείες με έδρα αλλοδαπή.

Όσον αφορά, όμως, στους συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τους πρώτου βαθμού συγγενείς, καθώς και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των ανωτέρω προσώπων της παρ. 1, ο ανωτέρω σημαντικός περιορισμός οικονομικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνεται κατά Σύνταγμα και ενωσιακό δίκαιο, χρήζει εξορθολογισμού, αναφέρεται στη αιτιολογική έκθεση.

Τούτο είναι αναγκαίο, σημειώνεται επίσης, διότι τα ανωτέρω πρόσωπα που απλώς τυγχάνει να συνδέονται προσωπικά με πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν επιλέξει τα ίδια μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα· κρίνεται, συνεπώς, αναλογικότερο να απαγορεύεται να συμμετέχουν όχι σε κάθε εταιρεία που εδρεύει εξωτερικό, αλλά μόνο σε όσες εταιρείες έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), και εκείνη των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά”.

Στόχος της εν λόγο προωθούμενης ρύθμισης, είναι, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ο εξορθολογισμός της δυνατότητας συμμετοχής σε εταιρείες ως προς συγγενείς και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το «αίνιγμα» της Κωνσταντινούπολης: Ποιος θα κάτσει στο τραπέζι μαζί τον Ζελένσκι