Το 31,9% αγγίζει η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon ενώ η Πλεύση Ελευθερίας είναι στη δεύτερη θέση με 18,9%.
Το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στην τρίτη θέση, στο 12,9%, με ανεβασμένα ωστόσο τα ποσοστά του (είχε 10,5% τον Απρίλιο). Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στο 5% στην εκτίμηση αποτελέσματος.
Από τη δημοσκόπηση της Real Polls προκύπτει εξακομματική Βουλή -αφού ούτε η Νίκη ούτε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%.
Τι «ψηφίζουν» οι πολίτες με άλλες ηγεσίες στα κόμματα
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου αν τα κόμματα είχαν άλλη ηγεσία, όπου αποτυπώνεται η σημασία ηγετικών προσωπικοτήτων.
Σε αυτό το ερώτημα η ΝΔ παραμένει πρώτη, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέφτει στο 24%. Αντιθέτως, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ανέβαινε στο 17,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα πέρναγε το κατώφλι της Βουλής πιάνοντας ποσοστό 2,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο θα ανέβαινε στην τρίτη θέση με 8,4%.
Εξακομματική η Βουλή – Τα ποσοστά των κομμάτων
Ειδικότερα, στην πρόβλεψη αποτελέσματος η Βουλή θα είναι εξακομματική.
Η Νέα Δημοκρατία μετράται στο 31,9%. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, η Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 27,7%, η Πλεύση στο 14,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 9,2%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,4%, η Ελληνική Λύση με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 3,7%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 14,8%.
Γιατί η αντιπολίτευση δεν «απειλεί» την κυβέρνησης
Απαντώντας στο ερώτημα πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) συμφωνεί στο ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, ενώ το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων, το 27% στην απροθυμία για συνεργασίες και ίδιο ποσοστό στην «ισχύ» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.
Το 45,4% θα θεωρούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να βγει δεύτερο κόμμα. Ενώ το 29,2% απαντά ότι επιτυχία θα ήταν να πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως θέσης, και μόλις το 5,6% απαντά «να βγει πρώτο κόμμα».
Κλείνοντας, ένα ποσοστό του 33% περίπου απαντά ότι είναι πολύ/αρκετά πιθανό να ψηφίσει ένα νέο κόμμα στα δεξιά και κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος, έναντι 36% που απαντά το ίδιο για την προοπτική νέου φορέα στα αριστερά και κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος.