Για το drone show πάνω από την Ακρόπολη κλήθηκε να δώσει απαντήσεις η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας πως η εκδήλωση δεν έγινε με τη νόμιμη διαδικασία. «Το show δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Σημείωσε ότι η εταιρεία έλαβε άδεια από το Ζάππειο, όπως αποκάλυψε νωρίτερα το iEidiseis.gr. Ωστόσο, εξήγησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και αυτό είναι που καθιστά μη νόμιμη τη διαδικασία.
► ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: «Έκλεψαν» την Ακρόπολη: Μηνύσεις για το drone show με φόντο τον Παρθενώνα
«Δεν έγινε νόμιμα η διαδικασία. Αυτή ήταν μια πολύ δυσάρεστη εικόνα, καθώς φαίνεται το παπούτσι να πατά την Ακρόπολη. Ο σκοπός ήταν να συνδεθεί η διαφήμιση με την Ακρόπολη. Κατατέθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Υπάρχει μια άδεια από το Ζάππειο. Αυτό είναι μη νόμιμο. Το Ζάππειο είναι μνημείο. Η διοίκηση έπρεπε να ζητήσει έγκριση από το υπ. Πολιτισμού. Εδώ έχουμε εμπορική εκμετάλλευση. Διαφοροποιείται πλήρως. Εδώ έχουμε μια διαφήμιση που αποσκοπεί στην εμπορική εκμετάλλευση των μνημείων. Όλο αυτό είναι μια πολύ κακή εικόνα», είπε και συνέχισε: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν ανακοίνωση που λέει ότι δώσαμε άδεια. Δεν θα δίναμε την άδεια ας μας ρωτούσαν. Οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΡΟ. ζητούν προσωμειώσεις και σενάρια και μετά δίνουν άδεια. Δεν θα δίναμε με βάση αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες. Όλα αυτά κρίνονται κατά περίπτωση. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση για μια γιορτή ενός υπουργείου, ενός δήμου κι άλλο πράγμα η εμπορική εκμετάλλευση. Να έχει κάνει πρώτα την έρευνά της η αντιπολίτευση και μετά να βγάζει ανακοινώσεις».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να «πατά» την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή «έξυπνα» διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.
Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού;
Ζητούμε:
- Άμεση και σαφή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το αν δόθηκε άδεια για τη συγκεκριμένη δράση και από ποιον φορέα.
- Τη θεσμική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων απέναντι στην άναρχη εμπορευματοποίησή τους.
- Διαφανή, ενιαία και αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιολόγηση αιτημάτων για χρήση πολιτιστικών χώρων – χωρίς εξαιρέσεις και σκοπιμότητες.
Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding. Είναι ζήτημα ταυτότητας, μνήμης και δημοκρατίας».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η εικόνα μέσω σμήνους drones του αθλητικού παπουτσιού που «πατά» πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο».