Το πρόσφατο, νέο «χτύπημα» του Αντ. Σαμαρά ανατροφοδότησε τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα του πρώην πρωθυπουργού και συγκεκριμένα για το αν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα και θα ιδρύσει – με τον ίδιον μπροστάρη ή όχι – νέο πολιτικό κόμμα.
Στενοί συνομιλητές και φίλοι του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνουν ότι εδώ και αρκετό καιρό καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ. Και όπως λένε, όσο ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να εδραιωθεί ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, τόσο εντείνονται οι συζητήσεις για την ανάγκη ανάδειξης ενός νέου πολιτικού φορέα, ικανού να συγκεντρώσει τις πολυδιασπασμένες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς.
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη αναδεικνύουν και τη σημασία της συγκυρίας που διανύουμε, με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος αμερικανός πρόεδρος, οι οποίες, όπως λένε, ευνοούν σημαντικά ένα εγχείρημα στα δεξιά της ΝΔ, με αρκετά από τα χαρακτηριστικά των πολιτικών του Ντ. Τραμπ. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ο κ. Σαμαράς είχε διαχωρίσει έγκαιρα τη θέση του για το ουκρανικό από εκείνη της κυβέρνησης, ενώ ήταν από τους πρώτους που είχε αμφισβητήσει την ενεργειακή πολιτική και την εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων – στους οποίους τώρα επιστρέφει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Και φυσικά, είχε αναδείξει τη σφοδρή του διαφωνία με τη woke ατζέντα, με αφορμή τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Επιπρόσθετα, τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Καραμανλής έχουν εκφράσει κατ επανάληψη τη διαφωνία τους με την ασκούμενη πολιτική στα ελληνοτουρκικά.
Υπόγεια ρεύματα στον χώρο στα δεξιά της ΝΔ
Είναι σαφές ότι όσοι βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά επιχειρούν να αφουγκραστούν τα υπόγεια ρεύματα στον χώρο στα δεξιά της ΝΔ, ο οποίος συνολικά αριθμεί περίπου το 20% των ψηφοφόρων, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη ΝΔ. «Αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους δείχνουν απροθυμία συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, τότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για έναν νέο πολιτικό φορέα» υποστηρίζει τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Το ερώτημα, βεβαίως, που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν και πόσο κομμάτι από το παραπάνω, θα μπορούσε να εκφράσει ένα νέο κόμμα.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο δυσκολίες που θα πρέπει να μετρηθούν. Το πρώτο είναι η προσωπική ιστορία του κ. Σαμαρά. Ήδη, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, όπως χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σχολίασε χθες ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και ότι τη δεύτερη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα», υπονοώντας την πτώση της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη από τον τότε νεαρό Μεσσήνιο πολιτικό κ. Σαμαρά. Η δεύτερη είναι αν ένα ιστορικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης μπορεί να κομίσει το νέο που ίσως θα ήθελε ο χώρος.
Το τελευταίο, πάντως, κατά ορισμένους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ανάδειξη άλλου επικεφαλής του νέου κόμματος.
Ένα κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα στηρίξει το νέο εγχείρημα. Κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού μπορεί να μοιράζεται ανάλογη απογοήτευση με τον Αντ. Σαμαρά για τη σημερινή ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη αλλά είναι αμφίβολο αν θα νομιμοποιούσε άλλον πολιτικό φορέα ως εκφραστή των θέσεων και ιδεών της γαλάζιας παράταξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται τις διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο της δεξιάς και ακροδεξιάς, με εντατικές επαφές συνομιλητών του κ. Σαμαρά με πρώην βουλευτές, πολιτευτές, συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη κα., και ταυτόχρονα υιοθετεί θέσεις και πρωτοβουλίες, αρεστές στο συγκεκριμένο ακροατήριο.
Ακολουθεί, δε, σταθερά την τακτική του «δεν σχολιάζω» για τις παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά. Αυτό έπραξε και στην πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.