Τη δική του πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η πρόταση δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ δεν διαθέτει τις 30 υπογραφές που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής.
Στη 26σέλιδη πρόταση του το ΚΚΕ ζητά να ελεγχθούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης για τους οποίους «προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες» για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα. Συγκεκριμένα, ζητά τη συγκρότηση προανακριτικής κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωσταντίνου Αχ. Καραμανλή για την διερεύνηση των κακουργηματικών αδικημάτων
- της δια πράξεων και παραλείψεων διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων,
- της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο των 57 ανθρώπων,
- της θανατηφόρου έκθεσης και των αδικημάτων
- της βαριάς σωματικής βλάβης δεκάδων ακόμα ατόμων και ε) της παράβασης καθήκοντος.
Το ΚΚΕ ζητάει, επίσης, να ελεγχθούν οι αρμόδιοι υφυπουργοί καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη, «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πόσο μάλλον, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο».
► ΠΑΣΟΚ: Το σκεπτικό της πρότασης για την Προανακριτική – Πώς κατέληξαν στα 8 πρόσωπα
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην πρόταση του ΚΚΕ «να ελεγχθούν για τα παραπάνω οι αρμόδιοι υφυπουργοί καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πόσο μάλλον, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο.
Εκτός αυτών, να διερευνηθούν οι ευθύνες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ως προϊσταμένου του Χρ. Τριαντόπουλου, καθώς και άλλων υπουργών επιπλέον για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος που είχε ως συνέπεια να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής έως αδύνατη η ανάκτηση κρίσιμου αποδεικτικού υλικού για το κύριο έγκλημα: τη μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων, όπως και για την έκρηξη».