Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τη βία των ανηλίκων

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τι απαντά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου για το ζήτημα της βίας των ανηλίκων.
Νέα κόντρα Κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά για τη βία των ανηλίκων
ΕUROKINISSI

Νέα πολιτική αντιπαράθεση, μετά απ’ αυτή για τα Τέμπη, προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή αυτή τη φορά το ζήτημα της παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων. Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά παρεμβάσεις στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία, με την Αλέξανδρα Σδούκου να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προτάσεις «στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας».

ΠΑΣΟΚ: «Κάθε παιδί που φωνάζει μέσα από τη βία του, είναι ένα παιδί που δεν το άκουσε κανείς»

«Ζούμε σε μια εποχή όπου η βία δεν φωνάζει πάντα. Δεν κραυγάζει στους δρόμους. Πολλές φορές ψιθυρίζεται στους διαδρόμους των σχολείων, κρύβεται στις οθόνες, θεριεύει μέσα στα σπίτια. Η συναισθηματική βία, η υποτίμηση, η απαξίωση, η σιωπηλή κακοποίηση, αυξάνεται με ρυθμούς ανησυχητικούς. Κι εκεί όπου η κοινωνία σωπαίνει, τα παιδιά φωνάζουν: με οργή, με επιθετικότητα, με παραβατικότητα.

Η ραγδαία άνοδος της εγκληματικότητας ανηλίκων δεν είναι στατιστικό φαινόμενο. Είναι βαθιά κοινωνικό σύμπτωμα. Δεν γεννιούνται τα παιδιά βίαια. Γίνονται, όταν η βία είναι το μόνο ή κυρίαρχο μήνυμα που λαμβάνουν. Όταν μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα αδιαφορίας, πίεσης, ταπείνωσης. Όταν δεν έχουν ούτε χώρο να εκφραστούν ούτε ανθρώπους να τα ακούσουν.

Η συναισθηματική κακοποίηση, που συχνά δεν καταγράφεται, είναι η πρώτη σπίθα. Παιδιά που τα μεγαλώνουν με ειρωνεία, με απόρριψη, με εξευτελισμό. Μαθητές που ακούν «δεν είσαι αρκετός», «είσαι βάρος», «δεν θα καταφέρεις τίποτα». Νέοι που μεγαλώνουν χωρίς ψυχική ασφάλεια, χωρίς συναισθηματική αγωγή, χωρίς δομές στήριξης.

Η κοινωνία, αντί να αναρωτηθεί τι τους κάναμε, επιλέγει να πει τι έκαναν. Αντί να δει πίσω από τη συμπεριφορά, σπεύδει να τιμωρήσει. Αντί να θεραπεύσει, στιγματίζει.

► Μετά τα… δείπνα, ομιλίες, εκδηλώσεις και Ινστιτούτα για την Κεντροαριστερά

Η συναισθηματική βία και η νεανική παραβατικότητα είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος: της εγκατάλειψης. Όταν ένα παιδί δεν το βλέπει το σχολείο, δεν το ακούει η οικογένεια, δεν το στηρίζει η κοινωνία, θα βρει τρόπο να ακουστεί. Και συχνά αυτός ο τρόπος είναι βίαιος, παραβατικός ή τοξικοεξαρτώμενος.

Η κρίση δεν είναι στα παιδιά. Είναι στο σύστημα αξιών μας. Στην έλλειψη πρόνοιας. Στην απαξίωση της παιδαγωγικής σχέσης. Στην υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

Πρώτος και θεμελιακός κοινωνικοποιητικός παράγοντας κάθε ανθρώπου είναι η οικογένεια. Η ποιότητα της σχέσης γονέα–παιδιού, η συναισθηματική ασφάλεια, η παρουσία και η φροντίδα στο σπίτι αποτελούν αναντικατάστατες βάσεις για την υγιή ψυχοσυναισθηματική και ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Δεν μπορεί όμως να ζητάμε από τις οικογένειες να σταθούν χωρίς να τους παρέχουμε τα μέσα. Η στήριξη της οικογένειας πρέπει να γίνει προτεραιότητα:

  • Λιγότερες ώρες εργασίας για τους γονείς, ώστε να έχουν ουσιαστικό, ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
  • Αξιοπρεπείς μισθοί που να διασφαλίζουν τη βασική υλική ασφάλεια.
  • Γονικές άδειες ουσίας και όχι προσχηματικές, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης που να προστατεύουν τον οικογενειακό πυρήνα από την επισφάλεια, την εξουθένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, χρειαζόμαστε ριζικές και άμεσες πολιτικές:

  • Καθολική ψυχοκοινωνική στήριξη σε σχολεία, με ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ και μόνιμη παρουσία ψυχολόγων – όχι περιστασιακές επισκέψεις.
  • Παιδαγωγική εκπαίδευση εκπαιδευτικών και γονέων στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της συναισθηματικής βίας.
  • Προγράμματα ενδυνάμωσης και ενεργούς ακρόασης των εφήβων, με σεβασμό στη φωνή τους – όχι καταστολή.
  • Πολιτικές πρόληψης μέσα από ένα νέο μοντέλο σχολείου: συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, ζεστό.

Το ΠΑΣΟΚ, που ως ιστορική δύναμη του κοινωνικού κράτους υπήρξε θεμελιωτής των πρώτων θεσμών πρόνοιας και ένταξης, οφείλει να ανοίξει την ατζέντα της συναισθηματικής ισότητας και της οικογενειακής ενδυνάμωσης. Γιατί σήμερα η βία δεν είναι μόνο στις γροθιές. Είναι και στη σιωπή, στην εγκατάλειψη, στην απουσία όχι μόνο της οικογένειας, αλλά και του ίδιου του κράτους από τις ζωές των παιδιών και των γονιών τους.

► Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της για τη Γάζα

Δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερη αστυνόμευση στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη παρουσία αγάπης, φροντίδας, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύης, κατανόησης, ισότητας και δικαιοσύνης.

Γιατί κάθε παιδί που φωνάζει μέσα από τη βία του, είναι ένα παιδί που δεν το άκουσε κανείς.

Κάθε έφηβος που παραβατεί, είναι ένα παιδί που εγκαταλείφθηκε από θεσμούς που όφειλαν να σταθούν δίπλα του.

Κάθε οικογένεια που λυγίζει, είναι μια κραυγή απέναντι σε μια πολιτεία που προσποιείται ότι δεν βλέπει.

Όσο η Πολιτεία θα αρνείται να σταθεί δίπλα στα παιδιά και στον οικογενειακό θεσμό, τόσο η κοινωνία θα αναμετράται με τις πληγές της».

Σδούκου: «Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας»

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής. Η αντιμετώπισή της απαιτεί Εθνική Στρατηγική και ευρύτερες συναινέσεις, και δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης – ιδίως όταν η στρατηγική αυτή βασίζεται σε εισηγήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων από πολλά διαφορετικά πεδία.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας στους νέους απαιτεί στήριξη και φροντίδα – αλλά και σχέδιο, θεσμούς και πράξεις. Δεν διαφωνούμε με την ανάγκη για ενσυναίσθηση και συναισθηματική αγωγή. Αυτά, όμως, δεν επαρκούν από μόνα τους. Πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να είμαστε πραγματικά δίπλα στα παιδιά και στην οικογένεια – όχι μόνο στα λόγια, αλλά με πολιτικές και εργαλεία που τους στηρίζουν στην πράξη», σημειώνει η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου και προσθέτει: «Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας. Θα προτείναμε στο ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο βήμα, να διαβάσει την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Και, αντί για εκθέσεις ιδεών, να μας πουν συγκεκριμένα: με ποιες από τις 29 πολιτικές και τα 69 μέτρα συμφωνούν και με τι διαφωνούν.

► Πρώτη παρέμβαση Σδούκου ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ: Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στους κλιματικούς στόχους

Από το 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ένα ολιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων, που υλοποιείται με συνέπεια και επεκτείνεται έως το 2030.

Να θυμίσουμε στο ΠΑΣΟΚ ότι:

  1. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πρώτη που δημιούργησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο την προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων, την προστασία του παιδιού, την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με συντονισμένο και ολιστικό τρόπο.
  2. Θεσπίσαμε τον νόμο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή», ο οποίος εισήγαγε ολοκληρωμένους μηχανισμούς πρόληψης, έγκαιρης αναγνώρισης και άμεσης παρέμβασης σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού εντός των σχολικών μονάδων.
  3. Θέσαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα stopbullying.gov.gr, μέσω της οποίας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά και να λαμβάνουν υποστήριξη.
  4. Ενεργοποιήσαμε την εφαρμογή Kids Wallet, που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, ελέγχοντας τόσο τον χρόνο χρήσης όσο και την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής 2025-2030, προχωράμε σε κρίσιμες παρεμβάσεις:

  1. Ενισχύουμε την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας μέσω της θετικής γονεϊκότητας, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα για γονείς και φροντιστές – τόσο ψηφιακά όσο και δια ζώσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών.
  2. Αναμορφώνουμε τον θεσμό της αποβολής, ώστε να εφαρμόζεται εντός του σχολείου, με συμμετοχή του μαθητή σε ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα.
  3. Υιοθετούμε το μοντέλο της κοινωνικής εργασίας, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις ή να προσφέρουν βοήθεια, αντί να απομακρύνονται από το σχολικό περιβάλλον.
  4. Προωθούμε τη διαμεσολάβηση μεταξύ μαθητών, ενισχύοντας την ειρηνική επίλυση διαφορών και την καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου.
  5. Ιδρύουμε τεχνικά Γυμνάσια από το 2026, προσφέροντας εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές και μειώνοντας τη σχολική διαρροή.
  6. Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, με 4.226 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ήδη παρόντες στις σχολικές μονάδες.
  7. Επιμορφώσαμε 22.663 εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται με επάρκεια περιστατικά βίας και κρίσεων.

Η κοινωνία ζητά σοβαρές πολιτικές, εφαρμόσιμες λύσεις και ένα κράτος παρόν. Χρειάζεται αγάπη, φροντίδα, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη – αλλά και θεσμούς, εργαλεία και αποφασιστικότητα.

Και αυτό ακριβώς κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Λάρισα: Αρνείται τα πάντα ο «ταξιτζής» για την κακοποίηση των δύο παιδιών
Φορτηγό άρπαξε φωτιά στην Άνοιξη - Εκτροπές κυκλοφορίας σε Μαραθώνος και παράδρομο Κηφισού
Φορτηγό άρπαξε φωτιά στην Άνοιξη - Εκτροπές της κυκλοφορίας σε Μαραθώνος και παράδρομο Κηφισού Chevron Right