Ισχυρά «πυρά» εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης σε σχέση με τη στάση που κρατά για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.
Ο Δημήτρης Μάντζος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και προήδρευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, «δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για αυτά που συζητά όλος ο πλανήτης». Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Όταν λες στον κόσμο ότι η χώρα κρατά ισορροπημένη στάση, τι είναι η ισορροπία; Δεν έχετε στάση αρχών υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι ντροπιαστική η αφωνία σας», απευθυνόμενος προς την πλευρά του παριστάμενου υφυπουργού εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου, κατέκρινε τις ίσες αποστάσεις που τηρεί η κυβέρνηση «την ώρα που συντελείται γενοκτονία και ανθρωπιστική καταστροφή μπροστά στα μάτια μας», όπως είπε, μιλώντας, παράλληλα, για προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την ανυπαρξία πολυδιάστατης φιλειρηνικής πολιτικής.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, στηλίτευσε το γεγονός ότι η χώρα μας δεν στήριξε την κοινή δήλωση περισσότερων από 20 χωρών για την ανάγκη να επιτραπεί η πλήρης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. «Πώς η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε αυτή την ντροπή; Θέλω εξηγήσεις» είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Από το ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι 14.000 παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου από λοιμό, αποκαλώντας «κράτος-δολοφόνο» το Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει άμαχο πληθυσμό και τώρα κλιμακώνει την επίθεση του με την επιχείρηση «Άρμα του Γεδεών», ενώ κατηγόρησε το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ.
«Η κυβέρνηση εγκληματεί. Υπάρχει στοχοποίηση των παιδιών με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Δεν είναι ώρα για συνθήματα και υπεκφυγές», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί μαζικούς θανάτους και τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης».
Απαντώντας στις «βολές» της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου υποστήριξε πως η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της Γάζας», λέγοντας πως «η Γάζα χρειάζεται άμεσα εκεχειρία και να φτάσει αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους ανθρώπους». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση από το 2024 έχει αναλάβει πρωτοβουλίες φιλοξενώντας παιδιά από τη Γάζα. «Δίνουμε κι εμείς βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», ανέφερε ο υφυπουργός και κατέληξε λέγοντας πως «για την Ελλάδα είναι αδήριτη ανάγκη η κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για λύση δυο κρατών στα όρια του 1967».