Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προωθήσει την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, για δύο λόγους, όπως λένε συνεργάτες του: Γιατί πιστεύει σε αυτή, αλλά και διότι εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη θα πιεστεί πολύ από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματός του αλλά και την κεντρώα βάση του να την υπερψηφίσει, οπότε στην καλύτερη περίπτωση για τη ΝΔ, η αλλαγή θα υπερψηφιστεί από πάνω από 180 βουλευτές και θα πάρει το δρόμο για υλοποίηση από την επόμενη, αναθεωρητική Βουλή.
Χθες, επιβεβαίωσε τη σχετική του πρόθεση, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες», είπε και προανήγγειλε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Όπως πρόσθεσε, το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί.
► «Καρφιά» από τον πρώην στον επόμενο: Σταϊκούρας για Κυρανάκη στη Βουλή
«Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε λέγοντας ότι για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180», κατέληξε.
►Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα εισηγηθεί στη συνταγματική αναθεώρηση την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc (Πρώτο Θέμα), η οποία έδειχνε ότι η άρση της μονιμότητας τείνει πλέον να σχηματίσει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Ανάλογα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται και στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και δείχνουν ότι την ανάγκη να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο στηρίζεται και από ένα μεγάλο μέρος των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Προφανώς, με την ασφαλιστική δικλείδα ότι ενδεχόμενη κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, δεν αφορά το υφιστάμενο προσωπικό. Όσοι έχουν προσληφθεί ως μόνιμοι, θα αφυπηρετήσουν υπό το ίδιο καθεστώς, διότι η μεταβολή του θα ήταν παράνομη. Συνεπώς, η συζήτηση αφορά τους νέους υπαλλήλους σε ένα δημόσιο τομέα.
Επιπρόσθετα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι συνταγματικώς κατοχυρωμένη μονιμότητα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στη Γερμανία (για ορισμένους υπαλλήλους). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν μεν νομοθετικές δικλείδες προστασίας των υπαλλήλων, αλλά και πιο ευέλικτο καθεστώς για αξιολογήσεις και απολύσεις.
► Δημοσκόπηση Metron: Μεγαλώνει τη διαφορά η ΝΔ (30,2%), ισοπαλία ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης για τη δεύτερη θέση
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν μπορεί η πρόταση αυτή, εφόσον κατατεθεί από τη ΝΔ όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναθεώρηση του συντάγματος, πιθανόν το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για να προωθηθεί στην επόμενη, αναθεωρητική βουλή. Εξ ου και η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από αυτή (την πίεση) το κυβερνών κόμμα θα βγει κερδισμένο σε κάθε περίπτωση. Είτε, διότι θα περάσει η πρόταση για αναθεώρηση, είτε γιατί για μία ακόμη φορά θα καταγραφεί η ΝΔ ως μεταρρυθμιστική και το ΠΑΣΟΚ ως αναχρονιστικό.