Η επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία με δυνατούς εγχώριους παίκτες, εν όψει του σχεδίου “ReArm Europe” για το οποίο η Ευρώπη θα δαπανήσει περί τα 800 δισ. ευρώ, αναπόφευκτα δημιουργεί νέα δεδομένα στο οικοσύστημα των εξοπλισμών.
Σήμερα δεν είναι πολλά τα μαγαζιά που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις.
Βάσει του τζίρου που κάνει ετησίως η κάθε εταιρία μόνο δύο (ΜΕΤΚΑ & THEON) εκ του συνόλου των 250 που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κατατάσσονται στις βιομηχανίες! Όλες οι υπόλοιπες εταιρίες υποκατασκευαστικού χαρακτήρα του αμυντικού τομέα, βάσει του κύκλου εργασιών που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους χαρακτηρίζονται βιοτεχνίες ή απλά μηχανουργεία που δουλεύουν ως Fason üretim ξένων οίκων.
- Η ΜΕΤΚΑ σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της για το 2022, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 6.306 εκατ. ευρώ, έναντι 2.664 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137%. Το 2024 ο κύκλος εργασιών της METKA ΑΤΕ ανήλθε σε 254 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι 130 εκατ. ευρώ το 2023.
- Η Theon International PLC ως κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας με παγκόσμιο αποτύπωμα, το 2023 πέτυχε έσοδα 218,7 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 53%, και ρεκόρ παραγγελιών.
Από εκεί και κάτω, το χάος…
«Χαρτογράφηση» από το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον πλήρη εικόνα της δράσης και της ιστορίας του κάθε επιχειρηματία που κινείται εντός του αμυντικού κατασκευαστικού οικοσυστήματος.
Ήδη έχουν καταγράφει με λεπτομέρεια:
1ον: Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας τριαντακονταετίας.
2ον: Τα εκτελεσθέντα αντισταθμιστικά Ωφελήματα κάθε προγράμματος. Ποιοι τα εκτέλεσαν και τι αποτύπωμα άφησαν οι κατασκευάστριες εταιρίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
- Πιο συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις τους εμφανίζονται οι αμερικανικές εταιρίες και ιδίως η Lockheed Martin (F-16 & F-35) προσφέροντας τεχνογνωσία και υποδομές κυρίως στην ΕΑΒ αλλά και σε ιδιωτικές εταιρίες όπως η Theon και η Intracom (εξουσιοδοτημένο συνεργείο για τη συντήρηση των πυραύλων Patriot )
- Δεύτερες σε συνέπεια υλοποίησης προγραμμάτων ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έρχονται οι Γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες, όπως η HDW που στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type 214 έφτιαξε υποδομές στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για συγκρότηση μονάδας κατασκευής και συντήρησης υποβρύχιων, όπως και η Krauss-Maffei για το πρόγραμμα αγοράς των αρμάτων Leopard 2, προσέφερε μηχανήματα και τεχνογνωσία στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε στη ΜΕΤΚΑ.
- Τρίτη και καταϊδρωμένη η Γαλλία με μηδαμινή παροχή τεχνογνωσίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία για τις πωλήσεις στην Ελλάδα μαχητικών Mirage και Rafale από την Dassault, βλημάτων Meteor, SCALP-EG, εκσυγχρονισμό Exocet και FOS από την MBDA, Φρεγατών Belharra από την Naval.
Προφανώς, οι Γαλλικές εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια ξοδεύαν τα Α. Ω των ελληνικών προγραμμάτων προς ικανοποίηση όσων βοήθησαν για να κλείσουν οι δουλειές τους.
Εικονικά παλάτια και κάστρα
Το έχουμε πει πολλές φορές: Κατά τη διάρκεια εξέλιξης των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων της “χρυσής” εικοσαετίας 1985- 2005 είχε δημιουργηθεί μια Disneyland (οικοσύστημα το λένε τώρα) με “Μίκυ Μάους”, εικονικά παλάτια και κάστρα ως προκάλυμμα για να ξεπλένονται οι μίζες…
Επί της ουσίας επρόκειτο για επιχειρηματίες που δεν είχαν ως έγνοια την ανάπτυξη των εταιριών τους ώστε από βιοτέχνες να γίνουν βιομήχανοι για να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα με στόχο να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά. Το μυαλό τους δούλευε μόνο για την αρπαχτή και όχι για τη δημιουργία.
Οι μεσάζοντες παλαιάς κοπής σήμερα έχουν περιοριστεί αισθητά, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, όσο και εάν θέλουν να κρυφτούν δεν το καταφέρνουν είναι γνωστοί εντός και εκτός των τειχών. Αν και βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία με εμφανή σημάδια γήρατος, εξακολουθούν να δηλώνουν μάχιμοι και να συμπεριφέρονται όπως οι κλασικοί νεαροί παπατζήδες της Οδού Αθηνάς, “τοκιστές σουλατσαδόροι”, που αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας. Ουδέποτε εργάστηκαν σοβαρά για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να παράξουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα. Ως μεσάζοντες του περασμένου αιώνα νοιάζονται μόνο για την αμοιβή των ιδίων και όσων βρίσκονται εντός του «κύκλου προσευχής».
Αυτοί οι τύποι, κλασικοί αμπλαούμπλες, χωρίς ίχνος σοβαρότητας κατεδαφίζουν και δεν χτίζουν. Το χούι τους είναι να φθονούν την προκοπή του διπλανού και να επιζητούν «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Στην αγορά της αμυντικής βιομηχανίας είναι και εκείνος ο γραφικός τύπος που δεν διαθέτει εύρωστη επιχείρηση αλλά κρατάει σφραγίδα και επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εμφανίζοντας παραφουσκωμένα νούμερα και πλασματική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Επί της ουσίας με τη σφραγίδα και τον βαρύγδουπο τίτλο που φέρει, λειτουργεί με το αζημίωτο ως μεσάζοντας μεταξύ ξένων κατασκευαστών και ελλήνων υποκατασκευαστών. Όπλο του η συκοφάντηση των ανταγωνιστών και των αρίστων . Αυτό καταμαρτυρεί σχετικό e-mails όπου ο ίδιος προωθεί για να δηλητηριάσει την …κατσίκα του γείτονα του.
Όλες αυτές οι ασχήμιες και το ανεξέλεγκτο πλιάτσικο που ανέκαθεν ευδοκιμούσε στον χώρο παραγωγής και εμπορίας αμυντικών προϊόντων αναμένεται να περιοριστούν αισθητά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ευρωαμυντικό οικοσύστημα μέσα στο οποίο θα επικρατούν αυστηροί κανόνες επιτήρησης και θα επιβιώνει όποιος παράγει έργο και όχι λόγια του αέρα εμποτισμένα με δηλητήριο και ψεύδη και με μοναδικό στόχο τη διάλυση των ανταγωνιστών που αριστεύουν στον παραγωγικό τομέα.
Οι μεγάλοι του ελληνικού επιχειρείν που αισθάνονται ως ελέφαντες στη χώρα τους εάν τελικώς κάνουν την χάρη του Κυρ. Μητσοτάκη και συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια για ανασύσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι βέβαιο ότι από την πρώτη στιγμή θα συνθλίψουν τα βατράχια που είναι κρυμμένα στον βούρκο και οχλαγωγούν με τις άναρθρες κραυγές τους.
Τέλος εποχής για “Μίκυ Μάους” των εξοπλισμών…