Στην άρση μονιμότητας όλων των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Θεωρώ σημαντικό να συζητήσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και πιστεύω να διεξαχθεί σε δύο Βουλές και για να ολοκληρωθεί σε μία από τις δύο χρειάζονται 180 βουλευτές και θέλει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος ειδικά στην πρόθεση για άρση της μονιμότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Μίλησα (σ.σ. σε συνέντευξή του την Πέμπτη) για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 που αφορά τη μονιμότητα στο Δημόσιο». «Η άρση της μονιμότητας αφορά κυρίως τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης για να επιβραβεύουμε τους συνεπείς αφενός και αφετέρου να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απομάκρυνση των ανεπαρκών».
«Είναι ένα δείγμα ωρίμανσης των υποχρεώσεων της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι πάντως μόνο το άρθρο 103 που θέλουμε να αναθεωρηθεί, θα ζητήσουμε αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών του άρθρου 16 για την ανώτατη εκπαίδευσης, του άρθρου 24 χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θα ήθελα αυτές οι αλλαγές να συζητηθούν στην επόμενη Βουλή και να τοποθετηθούν τα κόμματα. Επειδή ζούμε σε εποχές πολιτικής πόλωσης, επαναλαμβάνω ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις πρέπει να χτίζουν γέφυρες συνεννόησης και όχι ρήξης, και περιμένω από τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα της Υγείας, αναφέροντας πως «παραδίδονται πολλά έργα όπως οι ανακαινίσεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων, τα νέα Κέντρα Υγείας και τα άλλα έργα ιδίως για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες δίνω μεγάλη σημασία». «Για μένα, η προληπτική υγεία είναι πολύ σημαντική και κεντρική μας προτεραιότητα», κατέληξε.
► Γιατί ανοίγει τώρα το μέτωπο της μονιμότητας η ΝΔ: Στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ και το κέντρο
Κ. Τασούλας: Συναινετική η διάσταση της συνταγματικής αλλαγής
«Μια συνταγματική αναθέωρηση δεν πρέπει να φαίνεται στα μάτια των πολιτών ως μια θεωρητική διαδικασία αλλά ως θέμα βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους» σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας. «Το Σύνταγμα είναι μια θεσμική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω και από τον ρόλο μου ότι ακόμα και αν η συγκυρία η πολιτική έχει όξυνση, θα πρέπει η συναινετική διάσταση της συνταγματικής αλλαγής να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίθετο. Αξίζει, συνεπώς, τον κόπο μιας και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα, η συζήτηση να είναι συναινετική που δεν σημαίνει συμφωνούμε σε όλα αλλά το στυλ να είναι συναινετικό» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλουν τη συναίνεση» κατέληξε για το θέμα αυτό ο κ. Τασούλας.