Πολιτική

Το παρασκήνιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και ο σχεδιασμός Μητσοτάκη

Το φθινόπωρο ξεκινά η διαδικασία. Η επιμονή Μητσοτάκη στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και η επίθεση στο κέντρο και το ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα θετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων ανά χείρας, εγκαινίασε χθες (23/5) μία νέα περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε από τη μεταρρυθμιστική κόπωση της δεύτερης «γαλάζιας» τετραετίας. Μία κόπωση, που στοίχισε δημοσκοπικά στη ΝΔ και ενίσχυσε την αίσθηση ότι την τελευταία διετία η κυβέρνηση κινείται χωρίς αφήγημα, αλλά και ευκρινείς στόχους.

Προφανής στόχευση του πρωθυπουργού είναι να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, η στήριξη των οποίων στο πρόσωπό του υπήρξε καθοριστική για την εκλογή του τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη τετραετία, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν τη λογική, χθες απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με συναινετική διάθεση και να μην υποδαυλίσουν την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Σύνοδο, και πάντως πριν από το τέλος του 2025.

Όμως, η κυβέρνηση ανοίγει από τώρα τον δημόσιο διάλογο και ζητά από κόμματα να τοποθετηθούν από τώρα πάνω στο ζήτημα αυτό, παίρνοντας θέση για τις προτάσεις της ΝΔ και καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές τους.

Το πρώτο άρθρο για το οποίο ζητά συναινέσεις, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 103, με τη ΝΔ να προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλαγή που θα επιτρέψει την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Μητσοτάκης: Θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης

«Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο, όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 «ναι» στην επόμενη Βουλή.

Με αυτό το δεδομένο, έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς αριθμεί 33 βουλευτές και μαζί με τους 155 γαλάζιους, θα μπορούσαν να προωθηθούν σημαντικές αλλαγές στο ισχύον Σύνταγμα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι καθ’ οδόν προς την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πιεστεί από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την κεντρώα βάση του, να υπερψηφίσει την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάτι που θα «ανάψει το πράσινο φως» για την αναθεώρηση του άρθρου 103 από την επόμενη Βουλή.

Πιέσεις, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει το Μέγαρο Μαξίμου στη Χαριλάου Τρικούπη και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Live η «αιώνια» μονομαχία για τον μικρό τελικό της Euroleague