Πολιτική

«Βραδυφλεγής βόμβα» το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κυβέρνηση – Οι ευθύνες υπουργών

Εσωτερικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσει η ΑΑΔΕ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διερευνήσει και υπουργικές ευθύνες.
Βορίδης, Λιβάνιος, Γεωργαντάς, Αυγενάκης, Τσιάρας

Να «απενεργοποιήσει» τη «βραδυφλεγή βόμβα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχειρεί εσπευσμένα το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – η οποία σημειωτέον, προειδοποιούσε από το 2017 για σωρεία παρανομιών – και μπορεί να αναδείξει, το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης, αφού οι …ρίζες του εκτείνονται στο παρελθόν.

Χθες, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι μέχρι σήμερα λειτουργίες του, όπως οι έλεγχοι και οι πληρωμές επιδοτήσεων στους αγρότες, να μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, με τη στενή συνεργασία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή και χθες μπήκε η «σφραγίδα».

Λουκέτο στον ΟΠΕΚΕΠΕ των σκανδάλων – Όλες οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην ΑΑΔΕ

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού στην Α.Α.Δ.Ε θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, αφού η τελευταία έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό και αδιάβλητο σύστημα ελέγχων. «Μετά από προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν καρπούς, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και προσηλωμένη στη δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, προχωρά με αποφασιστικότητα στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Πολλοί κρυμμένοι «σκελετοί»

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι απλό, καθώς στα συρτάρια του οργανισμού υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι «σκελετοί» και η έρευνα που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για κάποιους από τους πέντε υπουργούς που βρέθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2019 μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα τους Μ. Βορίδη, Σπ. Λιβανό, Γ. Γεωργαντά, Λ. Αυγενάκη και Κ. Τσιάρα. Πέραν αυτών, στο στόχαστρο μπορεί να βρεθούν και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχοβίτης και Ευάγγελος Αποστόλου.

Η ιστορία ξεκίνησε από το 2017. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διέταξε τέσσερις ελέγχους που αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις, τις οποίες φέρεται να λάμβαναν παρανόμως δεκάδες πολίτες κατά την περίοδο από το 2017 έως το 2020. Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι δήλωναν ψευδώς βοσκότοπους που δεν τους ανήκαν, δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή ήταν δημόσιες εκτάσεις.

Μάλιστα, στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πραγματοποιήθηκε έφοδος από κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παζάρια με τις Βρυξέλλες για τα πρόστιμα και εποπτεία της ΑΑΔΕ

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, στο στόχαστρο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα βρίσκονται όλες οι πληρωμές που έκανε παρανόμως ο Οργανισμός, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι από τους υπουργούς που πέρασαν από την πλατεία Βάθης μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Επιπρόσθετα, έχουν κληθεί για κατάθεση υψηλά ιστάμενους, αλλά και μεσαία στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία, στην περίπτωση που ισχυριστούν ότι έλαβαν άνωθεν εντολή, τότε κάποιοι τουλάχιστον από τους ενοίκους του ΥΠΑΑΤ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Οι πέντε υπουργοί

Το 2019, ενημερώνει τον τότε υπουργό Μ. Βορίδη ότι αιφνιδίως καταγράφονται πολλοί νέοι δικαιούχοι επιδοτήσεων, ενώ στην Κρήτη, οι επιδοτήσεις, από 6,8 εκατ ευρώ το 2018, εκτινάσσονται στα 30,2 εκ. το 2020. Δεν λαμβάνεται, ωστόσο, κανένα μέτρο. Το ίδιο και το 2020, οπότε η Επιτροπή επανέρχεται και ζητά να ληφθούν μέτρα για τις επιδοτήσεις.

Το 2022, ζητάει από την επόμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, και συγκεκριμένα τον Σπ. Λιβανό ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.Ο τότε υπουργός προαναγγέλλει τον εξορθολογισμό των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ στο θέμα ενεπλάκησαν και οι καθηγητές που συμμετείχαν στην ειδική επιτροπή για την προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για την Αγροτική Πολιτική. Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο άφησε τα σχέδια στα χαρτιά, ενώ ούτε ο επόμενος ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς πήρε κάποια πρωτοβουλία, παρά τις ευρωπαϊκές οχλήσεις.

Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέτρα. Η Διευθύντρια Εσωτερικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά να διεξαχθούν εκτεταμένοι έλεγχοι και … μετατίθεται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου. Το ίδιο έτος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου προχωρά σε επίσημες καταγγελίες. Ο Λ. Αυγενάκης δηλώνει ότι θα στείλει το θέμα στη Δικαιοσύνη. Δεν κάνει καμία κίνηση, ωστόσο, αφού η υπόθεση αφορά κυρίως την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Στις αρχές 2024 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά έρευνα και ενημερώνει το υπουργείο για την ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και πάλι η ηγεσία του υπουργείου δεν αντιδρά. Το Μάρτιο 2024, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα, ασκήθηκαν νέες διώξεις σε συνολικά 100 υπόπτους για την εκταμίευση ποσού ύψους συνολικά 2,9 εκατ. ευρώ μέσω του οργανισμού πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με βάση πλαστές – εικονικές αιτήσεις ιδιωτών, κυρίως από την Κρήτη.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει «επιθέσεις για εκφοβισμό» στη διερεύνηση του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις

Όπως έγινε γνωστό χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, η διαδικασία της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ξεκινάει άμεσα με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με στόχο, η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Η επιλογή της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δεν είναι τυχαία. Η ανεξαρτησία της Αρχής αλλά και οι σημαντικές της επιτυχίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση, αποτελούν εχέγγυα προκειμένου να αναμορφωθεί το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών, υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας και της εικόνας της χώρας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το λουκέτο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ανάγκης και δεν λύνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό και το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου είναι να φύγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να φύγει από την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να περάσει στη δικαιοδοσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Στα ενδότερα της κυβέρνησης ήταν κοινό μυστικό ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν βραδυφλεγής «βόμβα», αφού η υπόθεση μπορούσε να οδηγήσει στο να ζητηθεί από την Ελλάδα να επιστραφούν κονδύλια ή και να της επιβληθεί και μεγάλο πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Λάκης Λαζόπουλος Chevron Left
Λάκης Λαζόπουλος: Η πολιτική θυμίζει ακάλυπτο, ζήτησαν από το Mega να μην είμαι του χρόνου