Πολιτική

Στην Αίγυπτο την Τετάρτη ο Γεραπετρίτης μετά τις εξελίξεις στη Μονή Σινά – Μαζί του στελέχη του ΥΠΕΞ και του Υπ. Παιδείας

Η Μονή Σινά φέρνει κινητοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, στο Κάιρο ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μονή Σινά Αίγυπτος
AP Photo / Samy Magdy

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος από στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Επίσης, αύριο Δευτέρα μεταβαίνει στο Κάιρο τεχνική διπλωματική αντιπροσωπεία με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνίας για τη διατήρηση του προσκυνηματικού και λατρευτικού χαρακτήρα της Μονής Σινά.

Έχει προηγηθεί η συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι κατά την μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο 31/5.

Με χαμηλές προσδοκίες για τη Μονή Σινά η ελληνική αποστολή στην Αίγυπτο

Με πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ταξιδεύουν τη Δευτέρα για την Αίγυπτο, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου, ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Καλαϊτζής και εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καϊρου για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Η χθεσινή, συμβολική απόφαση των μοναχών της Μονής της Αικατερίνης στο Σινά θα κλείσει τις πόρτες, λόγω πένθους για τα όσα συμβαίνουν, θολώνει την αισιοδοξία που προκάλεσαν οι διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» στον τρόπο ζωής και λειτουργίας του μοναστηριού.

«Είχαμε συμφωνία, η Αίγυπτος έκανε πίσω» – Ο εκπρόσωπος της Μονής Σινά μιλά στο iEidiseis.gr

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, μέχρι να λάβει γνώση της απόφασης του Αιγυπτιακού Δικαστηρίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού, εξάλλου, μεταβαίνει στην Αίγυπτο το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σε διπλωματικούς κύκλους ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση αυτή, αφού όπως λένε, οι μοναχοί της Αγίας Αικατερίνης δέχονται πολυετή νομική επίθεση από το αιγυπτιακό κράτος, που μέσω δικαστικών πιέσεων και επιθέσεων επιχειρεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αρχαιότερου μοναστηριού του κόσμου, στο πλαίσιο των τουριστικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές για Μονή Σινά: «Οι ανακοινώσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση»

Και φυσικά, πολλοί στην Αθήνα ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να σημάνει μία τέτοια εξέλιξη για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα.

Μάλιστα για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, σε επίπεδο υφυπουργών, και μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Σίσι για τη Μονή Σινά – Ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο στις 2/6
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρου, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και την επίλυση του ζητήματος με τρόπο θεσμικό.

Ταυτοχρόνως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση βρίσκεται στην ήδη καταγεγραμμένη κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, καθώς και σε όσα είχαν συμφωνηθεί κατ΄ιδίαν και ανακοινωθεί δημοσίως κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.

Μονή Σινά: Τι λέει το Κάιρο μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι για την Αγία Αικατερίνη

Η φρασεολογία της αιγυπτιακής ανακοίνωσης, ωστόσο, που μίλησε για τη “συνέχιση της χρήσης των περιοχών από τους μοναχούς”, ενισχύει τους φόβους ότι η κυβέρνηση του Κάιρου ίσως προχωρά σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραχώρηση της ιδιοκτησίας της Μονής στο κράτος. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι μοναχοί μπορεί να είναι είτε φιλοξενούμενοι στη μονή είτε επικαρπωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
καύσωνας Chevron Left
Καιρός: «Φτάνει» το καλοκαίρι την επόμενη εβδομάδα - Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς
Αντιφατικά μηνύματα από Μόσχα και Κίεβο για την επιχείρηση με drones κατά ρωσικών βάσεων
Chevron Right