Μία συνολική παρέμβαση για την ανακούφιση των πολιτών από τη «μάστιγα» των υψηλών ενοικίων δρομολογεί ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης. Κάποια εξ αυτών, είναι πάνω στο πακέτο, αλλά μένει να εγκριθούν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και θα τα ανακοινώσει το φθινόπωρο στη ΔΕΘ. Κάποια άλλα θα ενεργοποιηθούν τάχιστα, προκειμένου, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να αποδώσουν καρπούς.
Το πρώτο που έχει στα σκαριά ο κ. Πιερρακάκης είναι να διατεθεί το ταχύτερο δυνατό στην αγορά το απόθεμα κατοικιών που σήμερα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και των servicers. Ο υπουργός Οικονομικών είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών και των servicers, οι οποίοι κατέθεσαν από την πλευρά τους τις δικές του προτάσεις για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα ταχύτερα.
► «Φούσκωσε» ξανά ο πληθωρισμός – Ενέργεια, τρόφιμα και ενοίκια οδηγούν την «κούρσα» της ακρίβειας
Τα τρία μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ρύθμιση για την ταχύτερη διάθεση των περίπου 25.000 ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες και οι servicers. Μία εξέλιξη που είναι σίγουρο ότι θα έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.
Το δεύτερο που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δρομολογεί ο ΥΠΟΚ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της κοινωνικής αντιπαροχής, μέσω της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι ότι θα ανατίθεται σε ιδιώτες η ανακατασκευή ακινήτων του δημοσίου τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση και παραμένουν αναξιοποίητα. «Οι ιδιώτες θα κατασκευάζουν στα ακίνητα αυτά κατοικίες εκ των οποίων ένα μέρος θα διατίθεται με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα και το υπόλοιπο θα μπορούν να το πουλούν».
► Στα σκαριά η απογραφή όλων των δικαιούχων επιδομάτων – Πού στοχεύει
Το τρίτο που πάντα κατά τις ίδιες πηγές είναι καθ οδόν για υλοποίηση, είναι το «ξεβάλτωμα» των εθνικών κληροδοτημάτων που μένουν ανεκμετάλλευτα. Το ΥΠΟΚ προτίθεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη βουλή, νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής και εκκαθάρισης των κληρονομιών και η αξιοποίηση των ανενεργών περιουσιών που υπάρχουν σήμερα. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν 4.500 ενεργές σχολάζουσες κληρονομιές.
Ένα ακόμα μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση της φορολογίας των ακινήτων, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που “σηκώνουν” όσοι ο εκμισθώνουν ακίνητα. Βασικός στόχος είναι να πέσει στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης μεγαλύτερος αριθμός κλειστών κατοικιών αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο της απόκρυψης εισοδημάτων από ενοίκια. Αυτό το μέτρο, ωστόσο, δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τα τέλη του καλοκαιριού, οπότε ο Κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιήσει το πακέτο που αναμένεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ.