Με τη χθεσινή (10/6) απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία ακυρώνει την εκλογή τριών βουλευτών των Σπαρτιατών – του Βασίλη Στίγκα, του Πέτρου Δημητριάδη και του Αλέξανδρου Ζερβέα – ασχολήθηκαν αρκετά διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση ως ορόσημο και πλήγμα για την ακροδεξιά στην Ελλάδα, φιλοξενώντας δηλώσεις του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Ψαρρά και της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Λαμπρινής Ρόρης.
«Μια απόφαση-ορόσημο από το δικαστήριο αποτέλεσε πλήγμα για το ακροδεξιό κίνημα στην Ελλάδα, καθώς αφαιρέθηκαν οι έδρες βουλευτών του νεοφασιστικού κόμματος «Σπαρτιάτες».
Επικαλούμενο εκλογική απάτη, ειδικό εκλογοδικείο αφαίρεσε την ιδιότητα του βουλευτή από τρία μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του, σε μια κίνηση που για πρώτη φορά από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας αφήνει το ελληνικό κοινοβούλιο να λειτουργεί με 297 και όχι 300 βουλευτές», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Guardian και υπογραμμίζει τη συμβολή του Ηλία Κασιδιάρη.
«Σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση, οι δικαστές έκριναν ότι οι ψηφοφόροι «παραπλανήθηκαν» στις εθνικές εκλογές πριν από δύο χρόνια, επειδή παρόλο που ο Βασίλης Στίγκας εμφανιζόταν ως αρχηγός του κόμματος, υπήρχε ένα άλλο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα: ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένας αμετανόητος νεοναζί και πρώην ηγέτης της πλέον διαλυμένης Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τον νόμο, κόμματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές εάν οι «πραγματικοί αρχηγοί» τους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».
«Το μήνυμα προς την ακροδεξιά είναι ότι οφείλει να σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας και του δημοκρατικού εκλογικού ανταγωνισμού», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η Λαμπρινή Ρόρη και πρόσθεσε: «Πολλοί υποστηρικτές βλέπουν τον Κασιδιάρη ως φυσικό τους ηγέτη και ακολουθούν την ακραία ακροδεξιά ιδεολογία του».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι «Σπαρτιάτες» εμφανίστηκαν από το πουθενά και εξελέγησαν με 12 βουλευτές τον Ιούνιο του 2023, αφού είχαν δεχτεί ανοιχτή στήριξη από τον Κασιδιάρη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή, αφού το δικό του κόμμα, οι «Έλληνες», είχε αποκλειστεί από τις εκλογές.
Αυτοπροσδιοριζόμενος ως αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο 44χρονος Κασιδιάρης είχε υπό την επιρροή του τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που στόχευαν μετανάστες και άλλους «εχθρούς», καθιστώντας το κόμμα μία από τις πιο βίαιες νεοφασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Μετά από μια μακρόχρονη δίκη, καταδικάστηκε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που παρουσιαζόταν ως πολιτικό κόμμα και καταδικάστηκε σε 13,5 χρόνια κάθειρξη. Ο Κασιδιάρης έχει ασκήσει έφεση κατά της ποινής.
Για αρκετά χρόνια, ο υπερεθνικιστής βρήκε τρόπους να απευθύνεται στους υποστηρικτές του μέσω των κοινωνικών δικτύων μέσα από τη φυλακή».
«Μπορεί να απέχει πολύ από τις μέρες δόξας της Χρυσής Αυγής, αλλά ο Κασιδιάρης εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές – κυρίως νέους – που οργανώνουν τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις για την επιστροφή του», είπε στον Guardian ο Δημήτρης Ψαρράς.
«Οι Σπαρτιάτες ήταν η βιτρίνα του Κασιδιάρη στο κοινοβούλιο. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένα καίριο πλήγμα για ένα κόμμα που είχε ήδη χάσει στήριξη και βουλευτές λόγω εσωτερικών συγκρούσεων, αλλά δεν θα επηρεάσει την απήχηση της ακροδεξιάς συνολικά. Δυστυχώς, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε άνοδο», πρόσθεσε ακόμα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας.
«Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού επλήγη από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αντάλλαγμα για δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ», σημειώνει το δημοσίευμα.
► Μπερδέματα με τους «297» και τους «151» στη Βουλή
Η παρουσία των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο στην τελευταία δημοσκόπηση παρουσιάζεται τρίτο, μπροστά από την Πλεύση Ελευθερίας, αποτελεί για τη Λαμπρινή Ρόρη ως «τη σημαντικότερη παρουσία» της ακροδεξιάς στην Ελλάδα από την εποχή της έκρηξης της κρίσης χρέους.
«Είναι η πρώτη φορά που όλες οι εκφάνσεις της ακροδεξιάς – λαϊκιστική ριζοσπαστική, ακραία και υπερσυντηρητική θρησκευτική – εκπροσωπούνται ταυτόχρονα στη Βουλή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε από τα εκλογικά αποτελέσματα ότι το 80% των ψηφοφόρων των «Σπαρτιατών» υποστήριζε προηγουμένως τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Αν και το κόμμα προσέλκυσε και ανθρώπους που δεν είχαν ξαναψηφίσει, πολλοί υποστηρικτές πιθανόν τώρα να περιμένουν από τον Κασιδιάρη να τους πει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».