Πολιτική

Μέρκελ: Με πλήγωνε που άκουγα για «τεμπέληδες Έλληνες» – Με τον Τσίπρα μιλούσαμε ειλικρινά

«Δεν θα ζητούσα συγγνώμη για το πώς χειρίστηκα την κρίση», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτική της συνέντευξη.
Άνγκελα Μέρκελ

Για τα όσα έγιναν στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της με τίτλο «Ελευθερία».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπιζε όσα ακούγονταν και γράφονταν την εποχή που ως καγκελάριος της Γερμανίας κλήθηκε να διαχειριστεί την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και στη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Μέρκελ, δήλωσε ότι στεναχωρήθηκε που οι ελληνικές εφημερίδες την εποχή του δημοψηφίσματος τη συνέδεαν με το ναζισμό. «Η πολιτική, όμως, δεν είναι κάτι για να περνάς ευχάριστα. Το σημαντικό είναι πως ήμουν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει», τόνισε.

Δήλωσε πως σαφώς ορισμένες φορές τη στεναχωρούσε που ενδεχομένως κάποιες κοινωνικές ομάδες έπρεπε να υποφέρουν περισσότερο από άλλες, αλλά τόνισε ότι αυτές ήταν αποφάσεις των Ελλήνων πολιτικών.

Πρόσθεσε, δε, ότι η ίδια έπρεπε να προσέχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της γερμανικής πλειοψηφίας. Μάλιστα, δήλωσε ότι έπρεπε να παλεύει και μέσα στο ίδιο της το κόμμα για την Ελλάδα.

Μέρκελ: Κατανοώ όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης

Στην ερώτηση για το αν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες για τα όσα πέρασαν την περίοδο της κρίσης, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε: «Όχι, δεν θα ζητούσα συγγνώμη, γιατί πίστευα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει και που δεν μπορούσα να αλλάξω την ελληνική πολιτική. Αυτό έπρεπε να γίνει εσωτερικά.

Αλλά, θα ήθελα να πω πως κατανοώ και ευχαριστώ όλους εκείνους που σήκωσαν τέτοιο βάρος για να παραμείνουν στην ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο πρόσφεραν στην Ευρώπη καλή υπηρεσία. Μείναμε ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Γι’ αυτό ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι είχα απόλυτη συναίσθηση του τι περνούσαν πολλοί άνθρωποι».

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι πίστευε για τους Έλληνες, σε μια εποχή που τα γερμανικά πρωτοσέλιδα τους χαρακτήριζαν τεμπέληδες, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι δεν της αρέσουν τα στερεότυπα και ότι όπως μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που είναι λιγότερο εργατικοί, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα και με κάποιους Γερμανούς.

«Όπως ακριβώς υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, έτσι υπάρχουν και ελληνικές. Δεν κρίνω ποτέ ένα έθνος βάση στερεοτύπων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη αναφορικά με το πότε αντιλήφθηκε πρώτη φορά ότι υπάρχει κρίση χρέους στην Ελλάδα, σημείωσε: «Μεταξύ 2009 και 2010». Για να συνεχίσει λέγοντας πως, «ο Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε τη βαρύτητα του χρέους και έπειτα οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί ενεργοποιήθηκαν».

Μέρκελ: Δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit

Μιλώντας για την πρώτη φορά που συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, σημείωσε ότι ανησυχούσε, γιατί είχε προηγουμένως επιτεθεί στην Τρόικα. «Τον περίμενα έξω από την Καγκελαρία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αριστεροί και εκείνος πήγε και τους μίλησε πριν έρθει σε μένα», περιέγραψε.

Με τον Αλέξη Τσίπρα «δεν λέγαμε ψέματα, συνομιλούσαμε με ειλικρίνεια», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια μίλησε για το τηλεφώνημα του Τσίπρα σε αυτήν και τον (τότε) Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για να τους ανακοινώσει ότι πάει σε δημοψήφισμα. Όπως είπε, ξαφνιάστηκε, καθώς ο Τσίπρας της είχε πει ότι θα το συζητήσει πρώτα με το κόμμα. Αλλά, τελικά, τηλεφώνησε να πει ότι πάει σε δημοψήφισμα.

«Δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit, δεν ήθελα ποτέ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», δήλωσε ακόμη η κ. Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μυθιστόρημα Bleu Chevron Left
Bleu: Κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό μυθιστόρημα των γιατρών Στάθη Βλαχάκου και Θεόδωρου Χήρα