Ελλάδα

Ο «τσαμπουκάς» του Χαφτάρ στην ΕΕ ανεβάζει την ένταση στο μεταναστευτικό

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Λιβύη κατέληξε σε... θερμό επεισόδιο με το καθεστώς Χαφτάρ.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Χαλίφα Χαφτάρ προκάλεσε την Τρίτη (8/7) ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο με την ΕΕ, την ώρα που η ένταση στο μεταναστευτικό χτυπά… κόκκινο, με χιλιάδες ανθρώπους να αποβιβάζονται στην Κρήτη και να προκαλούν «ασφυξία» στις δομές φιλοξενίας του νησιού.

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και ΕΕ) στη Λιβύη κατέληξε σε… θερμό επεισόδιο, αφού το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, εκδίωξε ως «ανεπιθύμητους» τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, τους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το καθεστώς Χαφτάρ, γίνεται λόγος για «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, των διεθνών συμφωνιών και των σχετικών πρακτικών, ενέργειες που αποτελούν ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων».

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρώτα την Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που μάχεται τον Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη (κυβέρνηση της Βεγγάζης). Η αποχώρησή της έγινε άρον – άρον από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος της εκδίωξης σχετίζεται με το γεγονός πως η ΕΕ έθεσε ως προτεραιότητα τη συνάντηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Επίσης, αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο υπήρξε το αιφνιδιαστικό αίτημα του Χαφτάρ να συμμετέχουν στη συνάντηση όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής του.

Ο Μπρούνερ αντέδρασε άμεσα, καθώς η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση που ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Όπως τόνισε, η εντολή που έχει, περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η στάση του Eυρωπαίου επιτρόπου αποτέλεσε και το τέλος των επαφών, καθώς ο Χαφτάρ διαμήνυσε πως χωρίς παρουσία υπουργών, δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς ΕΕ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν οι τρεις υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα).

Πράγματι, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος κηρύχθηκε «persona non grata» από το καθεστώς της Βεγγάζης, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Χ, μέσω της οποίας τόνισε ότι η αποστολή στη Λιβύη έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα» έγραψε και ενημέρωσε πως «στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε εις βάθος συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπεχ, τον υπουργό Εξωτερικών Αλ-Μπαούρ, τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπέλσι και τον υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ».

«Συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτή η αποστολή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία» σημείωσε ακόμη ο κ. Μπρούνερ, ενώ για την ακύρωση των συναντήσεων στη Βεγγάζη, αρκέστηκε να αναφέρει πως «τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».

Πηγές εκτιμούν πλέον πως χάνοντας την επαφή με τον Χαφτάρ, τινάζεται στον αέρα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Κρίσιμη η επαφή με τον Χαφτάρ – «Χάλασε» η επίσκεψη

Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν. Αύριο, Τετάρτη 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η διπλωματική αποστολή προγραμματίστηκε, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο, με τις τοπικές Αρχές να σηκώνουν τα χέρια, αδύναμες να διαχειριστούν την κατάσταση. Ανάλογα κύματα μεταναστών καταγράφονται και στην Ιταλία και στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Μπρούνερ και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας σκόπευαν να δελεάσουν τις κυβερνήσεις στη Λιβύη με οικονομικά και άλλα κίνητρα, προκειμένου να μπει φραγμός στα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η επαφή με την κυβέρνηση της Τρίπολης έγινε, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών φαίνεται να ξεκινά από την ανατολική Λιβύη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβέρνησης Χαφτάρ:

«Ανακοίνωση της Λιβυκής Κυβέρνησης υπ’ αριθμ. (19) του έτους 2025 σχετικά με τις παραβιάσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση

Η ανακοίνωση αφορά στην ξεκάθαρη παραβίαση διπλωματικών κανόνων και διεθνών πρωτοκόλλων, καθώς και στην ανάρμοστη συμπεριφορά που αγνοεί την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, μέσω της απόπειρας εισόδου αντιπροσωπείας ξένων αξιωματούχων στο έδαφος της χώρας χωρίς συντονισμό ή έγκριση από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Η κυβέρνηση καταδικάζει την επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από τις αρμόδιες λιβυκές αρχές, και τους θεωρεί ανεπιθύμητα πρόσωπα στο έδαφος της Λιβύης.

Η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στις αρχές της διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και τη σημασία του συντονισμού οποιασδήποτε διεθνούς επίσκεψης μέσω των επίσημων διαύλων.

Τέλος, η Λιβυκή Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι θα απορρίψει κάθε πράξη που πλήττει την κυριαρχία της, ανεξάρτητα από το ποιος την επιχειρεί, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τις αρχές και τους εθνικούς της στόχους.

Δρ. Οσάμα Σαάντ Χαμάντ

Πρωθυπουργός της Λιβυκής Κυβέρνησης».

Ασφυξία στην Κρήτη από τον «καύσωνα» των μεταναστευτικών ροών

Την ίδια ώρα η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κρήτη είναι αδιέξοδη, καθώς παρά τις εντατικές περιπολίες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από 1.900 άνθρωποι, κυρίως από Σουδάν, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, αποβιβάστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις νότιες ακτές του νησιού.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, οι υποδομές φιλοξενίας της Κρήτης φτάνουν στο όριό τους, ενώ οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι απογοητευτικές.

Δεκάδες μετανάστες βρίσκονται από το βράδυ της Δευτέρας (7/7) στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, αφού άλλος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία τους δεν υπάρχει. Το σημείο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό, ενώ οι συνθήκες τους δημιουργούν πολλά νεύρα, με αποτέλεσμα να τσακώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι μετανάστες βρίσκονται διαρκώς σε ένταση και μαλώνουν μεταξύ τους για το παραμικρό. Μάλιστα, τη στιγμή της ζωντανής σύνδεσης με το εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, η κάμερα «έπιασε» μια τέτοια ένταση, για την οποία αφορμή υπήρξε μια… πετσέτα.

Ένταση στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης

Μεγάλη ένταση επικράτησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όταν 115 μετανάστες έφτασαν συνοδεία σκάφους της Frontex, με στόχο να μεταφερθούν με τρία λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας.

Η τοπική κοινωνία, που είχε ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη, συγκεντρώθηκε στο σημείο, προκειμένου να εμποδίσει την αποβίβασή τους, εκφράζοντας έντονη αντίδραση στις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές.

«Αυτό είναι εισβολή», φώναζαν κάτοικοι και επαγγελματίες. Όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα NeaKriti, χάρη στην παρέμβαση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Ιωάννη Ταταράκη, καθώς και του λιμενάρχη, Κυριάκου Παττακού, τα πνεύματα ηρέμησαν και αποτράπηκαν χειρότερες καταστάσεις.

Στο κτίριο της Κιτρένωσης θα μεταφερθούν -πιθανότατα το βράδυ- οι 442 και οι 67 μετανάστες που βρίσκονται στο εμπορικό λιμάνι. Μάλιστα, εξετάζεται εάν θα μεταφερθούν και οι 115 που βρίσκονται στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου.

Οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν και δυσκολεύουν το έργο των λιμενικών, των αστυνομικών, των ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού, των γιατρών και φυσικά των μεταναστών, είναι προφανές ότι δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της παραμονής τους στον υπαίθριο χώρο του λιμανιού.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα καταπονημένοι, τόσο από το εξαντλητικό ταξίδι όσο και τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού συνεχώς παρεμβαίνουν σε περιστατικά λιποθυμιών.

Ασφυκτική η κατάσταση και στα Χανιά

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς Χανίων, όπου φιλοξενούνται 850 μετανάστες, αριθμός πρωτοφανής για την περιοχή, ο οποίος έχει φέρει στα όριά τους τις τοπικές αρχές και τη διοίκηση του δήμου.

Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, περισσότεροι από 1.200 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη, με τα Χανιά να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της φιλοξενίας. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόν τον αριθμό μεταναστών. Είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε στην ιστοσελίδα FlashNews η αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη.

Όπως διευκρίνισε, «μεταξύ των 850 μεταναστών, υπάρχουν έξι άτομα που κρατούνται ως διακινητές, ενώ στην Αγιά φιλοξενούνται 27 παιδιά ηλικίας από 10 μηνών έως 11 ετών, μαζί με τις 14 μητέρες τους».

Κρήτη μετανάστες μεταναστευτικό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ / EUROKINISSI

Παρά τις δυσκολίες, η κατάσταση θεωρείται προς το παρόν διαχειρίσιμη. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, «το κέντρο μπορεί να αντέξει ελάχιστους ακόμα», καθώς προσφέρονται καθημερινά τρία γεύματα στους φιλοξενούμενους. Αν συνεχιστούν οι αφίξεις με τον ρυθμό των τελευταίων ημερών, η κατάσταση ενδέχεται να γίνει μη διαχειρίσιμη.

Η δημοτική αρχή εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για το ενδεχόμενο νέων αφίξεων, αποκλείοντας ωστόσο τη μεταφορά μεταναστών σε άλλους δήμους.

Η αποσυμφόρηση του κέντρου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα, με περίπου 80 άτομα να φεύγουν καθημερινά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ / EUROKINISSI

Ωστόσο, λόγω της αυξημένης πληρότητας των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Κρήτης κατά την τουριστική περίοδο, δεν είναι εφικτό να αναχωρήσουν περισσότερα άτομα ταυτόχρονα.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 10 έως 15 ημέρες για να αδειάσει το κέντρο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αφίξεις στο μεσοδιάστημα.

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση, αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης (8/7), υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν και το 2019 όταν προέκυψε το θέμα στη Μυτιλήνη και το 2020 στον Έβρο με την καθοδηγούμενη παράνομη μετανάστευση.

«Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό έγινε λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου να κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επεσήμανε, δε, ότι η δράση θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: Επαφές με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη, διαχείριση επιχειρησιακά στη θάλασσα και διαχείριση επίσης επί του ελληνικού εδάφους.

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης που έχει έδρα τη Βεγγάζη να χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το μεταναστευτικό, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση, δεδομένου ότι δύο σχήματα διεκδικούν την ιδιότητα της κυβέρνησης της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη:

Μαρινάκης για «θερμό επεισόδιο» στη Λιβύη: Πρωτοφανές περιστατικό

Για «πρωτοφανές» περιστατικό έκανε λόγο ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη μεταξύ του καθεστώτος του Χαλίφα Χαφτάρ και της αντιπροσωπείας της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Θάνος Πλεύρης.

«Τα περιθώρια έχουν στενέψει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Αθήνα εξετάζει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος επέστρεψε από τη Λιβύη.

Ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε -μιλώντας στο Action 24- ότι η αποπομπή των Ευρωπαίων διπλωματών από τον στρατάρχη Xαφτάρ είναι ενδεικτική των προθέσεών του και αποτελεί, ουσιαστικά, την απάντησή του στις πιέσεις να κλείσει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

Μαρινάκης: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να στέλνει στη φυλακή ή να απελαύνει στις χώρες τους, τους παράνομους μετανάστες.

«Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως από τον Ιανουάριο οι άνθρωποι που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη ξεπερνούν τους 7.000.

«Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης», επισήμανε στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αλέξανδρος Μπουρδούμης Chevron Left
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Η υπόθεση Φιλιππίδη είχε κόστος σε όλα τα επίπεδα»
Άγιος Έρωτας: Όλα τα spoiler μαζί στο συγκλονιστικό τρέιλερ του β κύκλου
Άγιος Έρωτας Chevron Right