Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα όσα υποστήριξε στην ανάρτησή του, στο Facebook, για τη συνταγματικότητα των νέων παρεμβάσεων για το Μεταναστευτικό και ότι η επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ ισοδυναμεί με κατάσταση πολιορκίας.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν ενεργοποιείται επί της ουσίας το συγκεκριμένο άρθρο και πως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι «συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό».
«Όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος, δεν τοποθετείται με βάση το αν έχει συγκυβερνήσει με ένα κόμμα ή αν ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Είναι μια επιστημονική ανάλυση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή. Από κει και πέρα, εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση και την αξιοποίηση μιας σειράς αποφάσεων, δηλαδή νομολογίας που τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη θέση μας», ανέφερε σχετικά ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:
«Είναι κατ’ αναλογία η ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και νομική ανάλυση που ακολουθήθηκε σε μια αντίστοιχη μεταναστευτική κρίση πριν 5 χρόνια, τον Μάρτιο του 2020. Η αντιμετώπιση τότε της κρίσης αυτής και σε νομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν απολύτως επιτυχημένη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και πάλι το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Είναι μια αναγκαία και απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου. Όπως φαίνεται από την έλλειψη ανακοινώσεων άλλων κομμάτων, αυτό αποδείχθηκε και από τη σφραγίδα της ΕΕ, η οποία αν είχε πει το αντίθετο θα είχαμε δει και ανακοινώσεις».
«Αυτήν τη στιγμή η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μια έκτακτη κατάσταση και νέα κρίση την οποία δεν προκάλεσε, αλλά έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει. Και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις με βάση τις ισχύουσες διατάξεις», κατέληξε.
Τι αλλάζει στο Μεταναστευτικό
«Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε μια συνολική παρουσίαση της κατάστασης, η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και νομίζω ότι η παρουσίαση αυτή στέκεται απέναντι από μια υποκριτική στάση πολλών άλλων πολιτικών δυνάμεων και κάποιων δημοσιολογούντων στη χώρα και δυστυχώς και κάποιων εκτός Ελλάδος.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δέχεται ένα κύμα, το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει εάν δεν πάρει έκτακτες αποφάσεις. Η φράση- κλειδί της πολιτικής μας, πρέπει να είναι «να σταματήσουμε να είμαστε «ελκυστικοί» για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα». Αυτό, είναι κεφαλαιώδες για εμάς. Είναι μια πολιτική την οποία θα την ακολουθήσουμε, με έμφαση σε κάθε γράμμα αυτής της φράσης και σε κάθε σημείο στίξης της ανάλυσής της, για να είμαστε σαφείς.
Πρώτη μεγάλη διαφορά που έρχεται με τις αλλαγές τις οποίες ψηφίζουμε και την επικαιροποίηση του νόμου, όπως την ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή.
Και θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε αυστηρή πολιτική, ούτε σκληρή πολιτική. Είναι δίκαιη πολιτική, αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας. Και εγώ θα πω και άργησε αυτή η λογική, γιατί είμαστε η Κυβέρνηση που αντίστοιχες κρίσεις τις αντιμετωπίσαμε.
Το δεύτερο, το οποίο αλλάζει, είναι ότι κάποια προνόμια τα οποία δίδονταν σε έναν πρόσφυγα εξετάζει ο υπουργός να μη δίνονται. Και δεν αναφέρεται στο ότι δεν θα έχουν την προβλεπόμενη από το νόμο κάλυψη τροφής. Αλίμονο. Για παράδειγμα, κάποια επιδόματα στέγης. Αυτά τα επιδόματα θεωρώ ότι είναι αντικίνητρα για την εύρεση εργασίας. Το ξαναλέω, πρέπει να διαχωρίζουμε το νόμιμο πρόσφυγα, με τον παράνομο μετανάστη. Ο παράνομος μετανάστης το λέει η λέξη, είναι παράνομος. Άρα ο παράνομος πρέπει να τιμωρείται από το νόμο. Δεν είναι νόμιμος. Είναι παράνομος. Τώρα, ως προς το ζήτημα της σίτισης. Δεν είπε κανείς, ούτε ο υπουργός, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πρέπει να σιτίζονται ή να έχουν τις αυτονόητες παροχές που έχει ένας άνθρωπος, είτε κρατείται είτε όχι, αλλά σίγουρα θα επανεξετάσει το ζήτημα του κόστους, γιατί συγκριτικά με άλλες υπηρεσίες σίτισης, τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ήταν αυξημένο λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών. Το ξαναλέω, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχομένως να πληρώνονται παραπάνω χρήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αυτό που λέμε ως έκφραση pull factor για κάποιον να έρθει. Κανένας δεν είναι λιγότερο ανθρωπιστής από κάποιον άλλον και σε αυτή τη χώρα και στην Ευρώπη. Απλά κάποιοι θεωρώ ότι είναι «υποκριτικά ανθρωπιστές» και είναι «ανθρωπιστές από τον καναπέ ή από το πληκτρολόγιο». Γιατί αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς. Τη στιγμή που υπάρχουν κάτοικοι συγκεκριμένων δήμων στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια ήταν στο Αιγαίο, τώρα είναι στην Κρήτη, οι οποίοι ασφυκτιούν και νιώθουν μια απελπιστική κατάσταση, η οποία είναι μη διαχειρίσιμη και αντίστοιχα υπάρχουν και πολλοί αυτοδιοικητικοί σε αυτή την κατάσταση. Η πολιτική, λοιπόν, ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων. Εμείς δεν είμαστε, λοιπόν, μια κυβέρνηση διατεθειμένη να παρασυρθούμε από ιδεοληψίες και αστήρικτες θεωρίες. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις κείμενες διατάξεις. Δεν είμαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας».