Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα διλήμματα του Μαξίμου και οι γρίφοι του Βορίδη

Μέσα στην εβδομάδα οι εξελίξεις στη Βουλή για Προανακριτική ή Εξεταστική.
Κυριάκος Μητσοτάκης Μάκης Βορίδης ΟΠΕΚΕΠΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η «κλεψύδρα» έχει αρχίσει να αδειάζει και το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται η ώρα που θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Η άσκηση για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι δύσκολη. Σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι μιλούν για ισορροπία τρόμου, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι αν θα πει ναι ή όχι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μιλάει για δύο κακουργήματα, αυτά της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία για τους διατελέσαντες υπουργούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν έχει αποκαλύψει πώς προτίθεται να διαχειριστεί την υπόθεση. Κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα των παρασκηνιακών συζητήσεων, ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δεχθεί η ΝΔ μία πρόταση για κακουργήματα «πακέτο» για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη.

Στη δίνη του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση: Προστασία σε Βορίδη, στον «αέρα» ο Αυγενάκης

Οπότε, το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι τί θα πράξει στην περίπτωση που η απάντησή της στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι αρνητική. Θα καταθέσει δική της πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, ζητώντας τη διερεύνηση πλημμελημάτων για τους δύο πρώην υπουργούς; Ούτε αυτή η απάντηση είναι απλή, καθώς ο κ. Βορίδης φέρεται να έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παραπομπή του από την παράταξή του ούτε σε εξεταστική ούτε σε προανακριτική και για κανένα αδίκημα.

«Αν με παραπέμψουν, θα πρέπει να πουν γιατί ακριβώς με παραπέμπουν», φέρεται να λέει στους συναδέλφους του ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος έχει αναλάβει μεν την πολιτική ευθύνη, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ποινική διάσταση της υπόθεσης. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν, ακόμα και την ανεξαρτητοποίησή του σε περίπτωση που οι εξελίξεις κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί. Κάτι, που για ευνόητους λόγους δεν θέλει να συμβεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Αυγενάκης, πάντως, δηλώνουν κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το μοντέλο Τριαντόπουλου, σε περίπτωση παραπομπής τους. Γι’ αυτό ίσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε προ διημέρου ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» δεν είναι γενικής χρήσεως και κάθε περίπτωση είναι διαφορετικής αξιολόγησης.

Πάντως, και το να μην κάνει τίποτα η κυβερνητική πλειοψηφία, ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο για τη ΝΔ: να κατηγορηθεί, για μία ακόμη φορά μετά τα Τέμπη, για προσπάθεια συγκάλυψης, με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό για τη δημοσκοπική δυναμική του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τζόκερ κλήρωση 13/7/25: Μοιράζει τουλάχιστον 11.500.000 ευρώ Chevron Left
Τζόκερ κλήρωση 13/7/2025: Μοιράζει τουλάχιστον 11.500.000 ευρώ