Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου «της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία». Μάλιστα, προστίθεται ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Αθήνας.
Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ,,ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, «η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Η καταγγελία της Λιβύη που προκάλεσε την ελληνική απάντηση
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, μέσω της οποίας προσπαθεί να αμφισβητήσει τη μέση γραμμή και τις ΑΟΖ της Ελλάδας, βάσει των οποίων έχουν δοθεί και οι απαραίτητες άδειες για έρευνες στην περιοχή.
Το έγγραφο δείχνει τα όρια που θέτει η Λιβύη, καθώς αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ για πρώτη φορά αποτυπώνει σε επίσημο έγγραφο τη διεκδίκησή της εις βάρος της χώρας μας, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Σημειώνεται πως στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου, αναφέρεται ότι αυτές οι περιοχές είναι «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας» και χαρακτηρίζονται ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές».
Επίσης, επισημαίνεται ότι με τη χάραξη των ελληνικών οικοπέδων επιχειρούνται «τετελεσμένα» εις βάρος των «κυριαρχικών συμφερόντων της Λιβύης», τα οποία «δεν είναι αποδεκτά».
Στο ίδιο κείμενο η Λιβύη καλεί τη διεθνή κοινότητα «να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να αποθαρρύνουν «οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση».
Στο κείμενο υποστηρίζεται ακόμη πως «είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση χορηγεί άδειες έρευνας σε περιοχές που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης. Προηγούμενες άδειες είχαν χορηγηθεί στη γαλλική εταιρεία Total και στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil.
»Η τελευταία απέκτησε στη συνέχεια το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας δισδιάστατης σεισμικής έρευνας το 2022 και μιας τρισδιάστατη έρευνα το 2024, ακολουθούμενη από την ανακοίνωση της πρόθεσής της να πραγματοποιήσει μια ερευνητική γεώτρηση».