Πολιτική

Έπιασαν τόπο τα μηνύματα Βορίδη και Αυγενάκη – Το παρασκήνιο στο Μαξίμου για την Εξεταστική

Το Μαξίμου ανέλυσε όλα τα σενάρια που ήταν στο τραπέζι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κίνδυνοι πίσω από τις αποφάσεις Μητσοτάκη.
Λευτέρης Αυγενάκης Μάκης Βορίδης, δικογραφία για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΙΝΤΙΜΕΝΕWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε χθες να υπερβεί τον σκόπελο των προτάσεων της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με μία εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις διαχρονικές ευθύνες με τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις από το 1998 έως σήμερα!

Μία διαχείριση που είναι για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο είναι σαφές ότι ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων:

  • των ισχυρών πιέσεων που ασκούσαν οι δύο πρώην υπουργοί Μ. Βορίδης και Λ. Αυγενάκης που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και ιδιαίτερα ο πρώτος, με ευθεία απειλή μάλιστα ότι σε περίπτωση προανακριτικής επιτροπής, ακόμα και για πλημμέλημα, θα μετακόμιζε στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών
  • των εσωτερικών αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με γαλάζιους βουλευτές να εμφανίζονται αρνητικοί στη στήριξη μιας προανακριτικής Επιτροπής.

Τα προηγούμενα 24ωρα, το Μέγαρο Μαξίμου ανέλυσε εξαντλητικά όλα τα σενάρια που ήταν στο τραπέζι.

  • Το πρώτο ήταν να στηρίξει την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ αλλά έφυγε πολύ γρήγορα από το προσκήνιο, καθώς θα έφερε τον κ. Βορίδη απέναντι, κάτι που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο.
  • Το δεύτερο σενάριο ήταν να καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να μην κάνει καμία άλλη κίνηση. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να το σκέφτεται μέχρι την τελευταία στιγμή.
  • Το τρίτο σενάριο ήταν να καταθέσει η ΝΔ δική της προανακριτική επιτροπή με μοναδικό αδίκημα προς διερεύνηση την παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Αλλά και αυτός ο χειρισμός είχε δύο κινδύνους. Πρώτα απ’ όλα τις αντιδράσεις των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη και την προειδοποίηση που είχαν στείλει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μοντέλο Τριαντόπουλου.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης έλεγε με έμφαση σε συνομιλητές του ότι ο ίδιος διαφωνούσε με το συγκεκριμένο μοντέλο και όταν η Νέα Δημοκρατία το επέλεξε τόσο για τον κ. Τριαντόπουλο, όσο και για τον Κώστα Καραμανλή.

Ο δεύτερος κίνδυνος ήταν να μην υπερψηφίσουν την πρόταση γαλάζιοι βουλευτές και μάλιστα όχι λίγοι.

«Δεν γίνεται χωρίς στοιχεία να παραπέμπουμε στην προανακριτική ανθρώπους απλά γιατί συρόμαστε πίσω από την αντιπολίτευση» έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Άλλωστε τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Αυγενάκης είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση προανακριτικής στις ομιλίες τους θα ζητήσουν από τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν την παραπομπή τους.

Έτσι, θεωρήθηκε ως μονόδρομος η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με επέκταση στον έλεγχο των περιόδων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναδειχθεί το διαχρονικό πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί σήμερα.

Το πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες και να θολώνει την εικόνα που θα θέλει να περάσει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τη δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ.

Επιπρόσθετα, δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να καταγγείλουν για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, με ό,τι μπορεί να επιφέρει αυτό στη δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ.

Οι γαλάζιοι επιτελείς, ωστόσο, αντιτείνουν σε αυτό ότι μέσα από τη διαχρονική έρευνα αξιοποίησης των κοινοτικών επιδοτήσεων θα αναδειχθούν οι μεγάλες ευθύνες που είχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια για κατασπατάληση κοινοτικών χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΒΟΥΛΗ, ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Chevron Left
Νέα δικογραφία με «πάρτι» βουλευτών