Με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιώργου Στύλιου, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ειδική συνεδρίαση, με θέμα: «Εθνική Απόκριση έναντι των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και των Μυοκαρδιοπαθειών».
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Γενικά, οι ομιλητές – μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από διάφορα πολιτικά κόμματα – ανέδειξαν τη σημασία της εθνικής στρατηγικής για την καρδιαγγειακή υγεία, της αξιοποίησης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και της στήριξης των ασθενών με μια ολιστική προσέγγιση.
Αξιοσημείωτες ήταν μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις των κ. Ελισάβετ Προδρόμου, γενικής γραμματέας του Δ.Σ. του Pharma Innovation Forum, και Μέμη Τσεκούρα, Β’ αντιπροέδρου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, που ανέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ασθενείς την καθημερινότητα με καρδιολογικά νοσήματα και υπογράμμισαν τη σημασία της στήριξης και της ολιστικής φροντίδας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η κ. Προδρόμου, εκπροσωπώντας την ένωση 30 βιοφαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα που ειδικεύονται στην ανακάλυψη και διάθεση καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές χρόνιες παθήσεις (PIF), τόνισε ότι είναι σημαντικό που στην παρούσα φάση έρχεται στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού διαλόγου «ένα ζήτημα με τόσο σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των μυοκαρδιοπαθειών».
Η γενική διευθύντρια της BMS και γενική γραμματέας της PIF, επισήμανε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, με το κοινωνικό και οικονομικό τους αποτύπωμα είναι βαρύ, επιβαρύνοντας όχι μόνο το σύστημα υγείας, αλλά και την παραγωγικότητα, την οικογενειακή ζωή και τη συνοχή της κοινωνίας».
Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής είναι όχι μόνο επείγουσα, αλλά και απολύτως ρεαλιστική. «Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις κληρονομικές καρδιοπάθειες και τις μυοκαρδιοπαθειές, που συχνά διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή λανθασμένα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής ολόκληρων οικογενειών. Η υποδιάγνωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, με αποτέλεσμα σημαντικές δυνατότητες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης να παραμένουν ανεκμετάλλευτες».
Η κ. Προδρόμου εξήγησε ότι η πρόοδος της βιοϊατρικής έρευνας την τελευταία εικοσαετία υπήρξε εντυπωσιακή. Οι νέες θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί για την υψηλή χοληστερόλη, την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρτηριακή υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, των νοσηλειών και των πρόωρων θανάτων.
Είπε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με μελέτες ευρωπαϊκών φορέων, η θνησιμότητα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει μειωθεί έως και 50% σε χώρες που εξασφαλίζουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτές τις καινοτόμες παρεμβάσεις. Παράλληλα, σε ορισμένες μορφές μυοκαρδιοπαθειών, στοχευμένες καινοτόμες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών, με ουσιαστική μείωση των συμπτωμάτων, των περιορισμών στην καθημερινή ζωή και της ανάγκης για επεμβατική θεραπεία. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη ότι η καινοτομία δεν αποτελεί θεωρητική υπόσχεση, αλλά χειροπιαστή βελτίωση της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και επένδυση στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
Αλλά τι γίνεται με την αξιοποίηση αυτής της καινοτομίας και την απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε αυτή;
Η εκπρόσωπος του PIF σημείωσε ότι «η αξία της καινοτομίας πραγματώνεται μόνο όταν μεταφράζεται σε έγκαιρη και δίκαιη πρόσβαση για κάθε ασθενή που την έχει ανάγκη. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών – το λεγόμενο clawback – εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη βιώσιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Η υπερσυσσώρευση δημοσιονομικού βάρους στις φαρμακευτικές εταιρείες δεν συνάδει με ένα περιβάλλον που θέλει να ευνοεί την καινοτομία και να την καθιστά διαθέσιμη στον χρόνο που έχει σημασία για την εξέλιξη μιας ασθένειας.
Χρειάζεται, επομένως, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, την ενίσχυση της προβλεψιμότητας και την αξιολόγηση των εκβάσεων με βάση την πραγματική αξία για τους ασθενείς και το σύστημα».
Δεν παρέλειψε να προσθέσει βέβαια ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και στο σκέλος της πρόληψης, με πρώτο και πιο εμβληματικό παράδειγμα το πρόγραμμα “Προλαμβάνω”, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Θερμά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό κ. Αγαπηδάκη, για την προσήλωσή τους στην πρόληψη και στη δημόσια υγεία με δράσεις που έχουν απτό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών».
Και συνέχισε εύστοχα την παρέμβασή της στη συνάντηση λέγοντας: «Ως Pharma Innovation Forum, θεωρούμε ότι ο ρόλος του βιοφαρμακευτικού κλάδου δεν περιορίζεται στην ανακάλυψη και διάθεση θεραπειών. Αφορά και στη συμβολή μας στην ανάδειξη λύσεων πολιτικής υγείας, στην ενημέρωση του πληθυσμού, στην ενίσχυση της πρόληψης και στην καλύτερη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο υλοποιήθηκε πρόσφατα είναι η πρωτοβουλία Cardiomyopathies Matter σε συνεργασία με το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και ενώσεις ασθενών, στο πλαίσιο της οποίας εκπονήθηκαν συστάσεις πολιτικής υγείας για τη βελτίωση των μυοκαρδιοπαθειών στην Ελλάδα. Δράσεις όπως αυτή δείχνουν έμπρακτα πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν και πέραν της θεραπείας, με συνεργασίες με την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, συμβάλλοντας ενεργά στην ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση της συνολικής διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων.
Η Ελλάδα έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο καρδιαγγειακής υγείας, που θα ενσωματώνει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, θα αξιοποιεί την τεχνολογία και την τεκμηρίωση, και θα εστιάζει στην πρόληψη, στην έγκαιρη παρέμβαση και στη δίκαιη πρόσβαση στην καινοτομία. Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης. Η πρόληψη, η πρόσβαση, η καινοτομία και η βιωσιμότητα είναι στόχοι που απαιτούν διακομματική συνεργασία και συνέχεια. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη σημερινή πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, κύριου Στύλιου, και δηλώνουμε με ειλικρίνεια την πρόθεσή μας να συνεισφέρουμε, με τεκμηριωμένες προτάσεις, υπεύθυνο λόγο και πνεύμα συνεργασίας.
Ευελπιστούμε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου εθνικού πλάνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς και των μυοκαρδιοπαθειών, στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ενός πλάνου που θα καλύπτει ολόκληρο το χρονικό συνεχές των νοσημάτων, από την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέχρι την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και την αποκατάσταση.
Από την πλευρά μας, ως Pharma Innovation Forum, δηλώνουμε παρόντες σε αυτές τις διεργασίες, μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τους εκπροσώπους των ασθενών, προκειμένου να αναδειχθούν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα, αλλά και να καλυφθούν τα ενδεχόμενα κενά στη φροντίδα που επιμένουν».
Παρεμβάσεις με τις οποίες ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές της εθνικής στρατηγικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έκαναν οι διακεκριμένοι επιστήμονες:
- Λάμπρος Μιχάλης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Καρδιολογίας
- Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας και Υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας (EKKAN)
- Κωνσταντίνα Αγγέλη, Καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ
- Πάνος Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συντονιστής Τομέα Καρδιάς του Ομίλου Υγεία
- Αριστείδης Αναστασάκης, Καρδιολόγος και Επιστημονικός Υπεύθυνος στη Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς
Ο κ. Στύλιος, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση πολιτικών που βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την υγεία και την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη.