Ικανοποιημένη από την πορεία των οικονομικών δεικτών, όπως έδειξε ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος για το πρώτο εξάμηνο του 2025, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία της δέσμης μέτρων που θα προτείνει για το «καλάθι» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας Κ. Πιερρακάκη θα κατευθυνθούν σε απολύτως στοχευμένα μέτρα στήριξης των πολιτών αλλά και της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.
Αποφάσεις για το ακριβές μείγμα των μέτρων δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι τα μέτρα στήριξης θα απευθύνονται κυρίως στη μεσαία τάξη, η οποία για πολλά χρόνια τώρα σήκωσε δυσανάλογο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία. Ταυτόχρονα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο «Βελίδειο», η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δρομολογεί μια σειρά από μικρότερης εμβέλειας αλλά σημαντικά μέτρα, τα οποία θα υλοποιούνται πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη ΔΕΘ.
Ως παράδειγμα, οι συνεργάτες του ΥΠΟΙΚ φέρουν το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα (16/7) στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις και νομοθετήματα που αφορούν στο περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού τής αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων – ΕΦΑ), τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία (Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων – ΦΜΑ), τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη μέτρων τον Σεπτέμβριο και άλλη μία την άνοιξη του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, θα πάει καλά ο τουρισμός κ.α.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, το βέβαιο είναι ότι δρομολογούνται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, πιθανότατα με την προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο από τα 10.001 έως και τα 20.000 ευρώ. Ακόμα συζητείται το ύψος των εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να αυξηθεί.
► Θεοδωρικάκος: Έτοιμη η πρόταση για μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων
Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για τη στήριξη των οικογενειών, ενώ στα σενάρια περιλαμβάνεται και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Επίσης, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, παράλληλα με τη χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά σπίτια που κατέχουν, καθώς και ρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρουν από πολεοδομικά και άλλα προβλήματα και να διατεθούν προς πώληση στην αγορά 35.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers.
► Γεραπετρίτης μετά την επίσκεψη στη Λιβύη: Σε νέα τροχιά μεταναστευτικό, διμερές εμπόριο και ΑΟΖ
Επίσης, εξετάζει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, αλλά και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% ακόμα, από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά. Επίσης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους, ώστε να καταργηθεί οριστικά ο συγκεκριμένος φόρος.