Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Νωρίτερα, σε κλίμα ακραίας έντασης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών. Μετά την αποχώρηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανατράπηκε και ο αρχικός σχεδιασμός για μυστική ψηφοφορία στις 21:00 και έτσι το Κοινοβούλιο προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία 2 ώρες νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ξέπλυμα» ευθυνών του Κ. Καραμανλή.
Μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους αποχώρησαν από την Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Νέα Αριστερά. Έμεινε μόνο η Πλεύση Ελευθερίας.
Τα περισσότερα φώτα τράβηξε επάνω της -για ακόμη μια φορά- η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε τρεις «θερμές» αντιπαραθέσεις. Αρχικά με τον Γιώργο Γεωργαντά της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια με τον Γιώργο Λαμπρούλη του ΚΚΕ και με την Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακολουθήστε τη διαδικασία, όπως μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής:
Σημειώνεται ότι την κυβέρνηση στη συζήτηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο κ. Φλωρίδης διέψευσε τις αναφορές του Κυριάκου Βελόπουλου ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αγορά του κτήματος του Κώστα Σημίτη, στους Αγίους Θεοδώρους, προκειμένου να γίνει μουσείο.
«Όσο αλήθεια ήταν τα περί μεταφοράς 25 τόνων ξυλολίου, όσο αλήθεια ήταν οι 15 τόνοι ξυλολίου, όσο αλήθεια ήταν οι 4,5 τόνοι ξυλοξίου, όσο αλήθεια ήταν οι 2,5 τόνοι ξυλολίου, όσο αλήθεια ήταν οι μονταζιέρες, όσο αλήθεια ήταν όλα αυτά που κατά καιρούς διακίνησε ο κ. Βελόπουλος, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει το κτήμα του πρώην εκλιπόντος πρωθυπουργού (του Κώστα Σημίτη). Ίδια αλήθεια με όλα τα προηγούμενα, δηλαδή, ένα διαρκές ψέμα φτάνει να δημιουργήσει μια εντύπωση», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ανδρουλάκης: Ψηφίζετε την αθώωση του Κώστα Καραμανλή
Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι η μόνη επιλογή ηθικής και αξιοπρέπειας, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Δεν νομιμοποιούμε τις αντιθεσμικές σας μεθοδεύσεις, θα μείνετε μόνοι σας με τα ψέματά σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.
«Ουσιαστικά σήμερα ψηφίζετε την αθώωση του Κώστα Καραμανλή», κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω -όπως είπε χαρακτηριστικά- «ενός κατασκευασμένου αθωωτικού κατηγορητηρίου».
Με ένταση ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η τακτική της ΝΔ, περιγράφοντας τη συνολική διαχείριση της «γαλάζιας» κυβέρνησης γύρω από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, είναι να επενδύει στην κόπωση των πολιτών που τους θέλει -όπως σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- χωρίς αντανακλαστικά. «Λέτε πως θα περάσει ο καιρός, θα έρθει η ΔΕΘ, θα ρίξουμε το υπερπλεόνασμα και μετά όλα καλά. Αυτή είναι η κυνική σας στάση», υποστήριξε.
Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στρέφοντας τα «πυρά» του προς το κυβερνητικό στρατόπεδο λέγοντας πως «αντί να διευκολύνετε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εσείς έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε ότι εμποδίζετε τον έλεγχο της δικαιοσύνης για τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Βορίδη».
Στον απόηχο της παραίτησης στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη ΝΔ, θέτοντας το ερώτημα προς τα «γαλάζια» έδρανα: «Σηκώνετε το έργο του συμψηφισμού, μαζί με τους μιντιακούς πραίτορες του κυρίου Μητσοτάκη. Τι προσπαθείτε να συμψηφίσετε; Την εγκληματική οργάνωση, όπως ονοματίζεται στη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως; Την καθετοποιημένη δομή μιας Καμόρας, που αποτελείται από γαλάζια στελέχη και δεξιά χέρια υπουργών; Τη γαλάζια συμμορία;».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε: «Πόση υποκρισία και ξεδιαντροπιά, φαρισαίοι της ΝΔ; Για να πείτε πως δεν είναι “γαλάζιο” το σκάνδαλο. Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται», καλώντας, εκ νέου, τη ΝΔ να ψηφίσει την Προανακριτική του κόμματός του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τότε το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει Εξεταστική που προτείνει η ΝΔ.
«Στημένη συνεδρίαση» κατήγγειλε ο Φάμελλος – Σκληρή κόντρα με Φλωρίδη
Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Σήμερα βάζετε ένα μόνιμο στίγμα στην ελληνική δημοκρατία. Δεν είστε μόνο μία διεφθαρμένη κυβέρνηση, αλλά και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη», υποστήριξε με ένταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σ. Φάμελλος μίλησε για «στημένη συνεδρίαση» και «κοινοβουλευτικό έγκλημα», προαναγγέλλοντας -επί της ουσίας- την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση. «Μας καλείτε σήμερα σε μία στημένη συνεδρίαση της Βουλής, που ακυρώνει και τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια. Μετά από μία στημένη Προκαταρκτική, χωρίς μάρτυρες, χωρίς δικογραφία, για ένα έγκλημα που έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί; Για να πέσει στα μαλακά ο Κώστας Καραμανλής; Για να μη γίνει καμία έρευνα για πολιτικά πρόσωπα, να μην ανοίξει το κεφάλαιο της συγκάλυψης; Κυρίως να μείνει αλώβητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξαπολύοντας σφοδρά «πυρά» κατά της ΝΔ, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα δεν θα πρέπει να βοηθήσουν τη κυβέρνηση να αποδράσει. Πρέπει να πάρουν θέση, να πάρουν θέση για το αν θα συναινέσουν στη διαδικασία που εξελίσσεται, αν θα νομιμοποιήσουν την καταπάτηση του Συντάγματος, την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, την παραβίαση των κανόνων Ποινικής Δικονομίας. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Επίσης, αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «κανονική καμόρα, κανονική μαφία, κανονικό παρακράτος με υπογραφή και σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «κλέψανε τα λεφτά των αγροτών για να ντιλάρουν με τον “Φραπέ” και τον “Χασάπη”, για να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».
Ο Γιώργος Φλωρίδης, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή όσα δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, σχολίασε πως αφελώς ζήτησε η κυβέρνηση τη διαγραφή του, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αποδεικνύεται σήμερα πως αυτά που είπε, είναι λίγα σε σχέση με όσα είπατε κ. Φάμελλε. Αυτά χαρακτηρίζουν το ίδιο το κόμμα. Συνεχίστε έτσι, βρίσκεστε στο 5%, οδεύετε στο 3% και στην εξάτμιση και την απόλυτη εξαφάνιση από την ελληνική κοινωνία».
Ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στον Γιώργο Φλωρίδη, τόνισε πως «αν έχουμε έναν υπουργό Δικαιοσύνης, o οποίος δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που ζητά να ελεγχθεί η Ελλάδα για εγκληματική οργάνωση για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε αυτός ο υπουργός είναι για τα μπάζα. Και δεν μπορεί να έρχεται στο Κοινοβούλιο να μιλάει» και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Βεβαίως και ελέγχεται η Ελλάδα για εγκληματική οργάνωση. Και φταίτε εσείς, γιατί δεν το έχετε ελέγξει τόσο καιρό. Και έρχεστε και γελάτε κιόλας, ενώ κλέψατε τα λεφτά των πολιτών για να ταΐσετε τους φραπέδες, τους χασάπηδες και τις γαλάζιες ακρίδες. Εσείς κάθεστε σε αυτή την καρέκλα για να εκπροσωπείτε γαλάζιες ακρίδες; Πρέπει να ντρέπεστε κ. Φλωρίδη. Μιλάμε για ένα έγκλημα και ο κόσμος αγωνιά αν θα υπάρχει Δικαιοσύνη. Σαφέστατα και υποστηρίζω κάθε λέξη που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κουτσούμπας: Να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Είναι απαίτηση εκατομμυρίων ανθρώπων να τιμωρηθούν και αυτοί που έστησαν, συντηρούσαν, επόπτευαν ή ακόμα και ανέχονταν το κύκλωμα που έτρωγε τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ακόμα κι αν είναι υπουργοί», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος για τον Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη.
«Και βέβαια να επιστραφούν τα κλεμμένα από αυτούς που τα έφαγαν, να μην φορτωθούν τα πρόστιμα σε βιοπαλαιστές αγρότες ή να μην τα πληρώσει το σύνολο του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.
«Κι εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Κάθε άλλη επιλογή, πλην της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτή που μεθοδεύει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ, συνιστά “διαγραφή” της δικογραφίας, συγκάλυψη κι έμμεση ομολογία ενοχής. Αλλά και κάθε προσέγγιση που “διαγράφει” την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ως το εκτροφείο των σκανδάλων και των εγκληματικών κυκλωμάτων, συνιστά αποπροσανατολισμό κι αθώωση των πολιτικών υπευθύνων», προσέθεσε ακόμα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Καταληκτικά σημείωσε: «Το ΚΚΕ σήμερα καταθέτει τη δική του πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη «για τη διερεύνηση των αδικημάτων της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τελεσθέντων από κοινού και κατ’ επανάληψη, κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η πρόταση, να σημειωθεί, ότι δεν έχει κάποια θεσμική υπόσταση και δεν θα τεθεί προς ψηφοφορία, καθώς έχει τις υπογραφές μόνο 21 βουλευτών, ενώ απαιτούνται 30.
Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Λαμπρούλη
Μεταξύ των τριών επεισοδίων που είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, ξεχώρισε αυτό με τον Γιώργο Λαμπρούλη.
Η εκτός ορίων σύγκρουση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ως «κατ’ ευφυμισμό κύριο». Αυτό ακριβώς ήταν που αποτέλεσε την αφορμή για την οξύτατη αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής.
Ο προερχόμενος από το ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, της έκανε παρατήρηση για την αναφορά αυτή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέκρινε με σκληρό ύφος την αντιπολιτευτική τακτική του Περισσού, εμφανίζοντάς την ως συστημική και σε συναλλαγή με τη «γαλάζια» κυβέρνηση.
Τότε ο αντιπρόεδρος της Βουλής αντέδρασε έντονα και διέκοψε τη συνεδρίαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού».
- Λαμπρούλης: Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής όταν αναφερόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αναφερόμαστε με αυτό τον τρόπο που αναφερθήκατε εσείς. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαφωνία που μπορεί να έχουμε…
- Κωνσταντοπούλου: Εμείς έχουμε μείνει στην αίθουσα. Το δικό σας κόμμα αποχώρησε. Ζητάω τον λόγο επί προσωπικού.
- Λαμπρούλης: Δεν υπάρχει προσωπικό σε αυτό. Έχετε δικαίωμα για δεύτερη παρέμβαση.
- Κωνσταντοπούλου: Επί προσωπικού.
- Λαμπρούλης: Εξήγησε το προσωπικό. Έχετε ένα λεπτό να εξηγήσετε το «επί προσωπικού».
- Κωνσταντοπούλου: Μη μιλάτε πάνω μου κύριε.
- Λαμπρούλης: Εξηγήστε το προσωπικό.
- Κωνσταντοπούλου: Τι ύφος είναι αυτό κύριε Λαμπρούλη; Υπάρχει ένα είδος λεγόμενης αντιπολίτευσης.
- Λαμπρούλης: Πρέπει να αιτιολογήσετε το προσωπικό…
- Κωνσταντοπούλου: Σταματήστε να μιλάτε για ένα λεπτό. Κρατηθείτε.
- Λαμπρούλης: Δεν θα μου πείτε εσείς πότε θα μιλήσω. Δεν θα μου πείτε.
- Κωνσταντοπούλου: Τι ύφος είναι αυτό; Κύριε Λαμπρούλη υπάρχει ένα είδος λεγόμενης αντιπολίτευσης που είναι πιο σύστημα από το σύστημα. Αυτό είστε εσείς. Κάνατε ότι αποχωρήσατε…
- Λαμπρούλης: Σε μένα απευθύνεστε;
- Κωνσταντοπούλου: Ναι σε σας.
- Λαμπρούλης: Διακόπτεται η συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρώ από το προεδρείο. Θα έρθει ο επόμενος αντιπρόεδρος. Είστε απαράδεκτη, ανήθικη πολιτικά και σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού. Όχι της Βουλής και των βουλευτών.
- Κωνσταντοπούλου: Σας χειροκροτά η Νέα Δημοκρατία.
Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κωνσταντοπούλου
Μετά την επεισοδιακή εξέλιξη που οδήγησε στην περίπου μισάωρη διακοπή η συνεδρίαση της Ολομέλειας επανεκκίνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, να ανεβαίνει στην έδρα και να ανακοινώνει πως τα πρακτικά της Ολομέλειας θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Στρέφοντας τα «βέλη» του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως «στηρίζω στο 100% τον κ. Λαμπρούλη. Τα πρακτικά των παρεμβάσεων της κυρίας Κωνσταντοπούλου παραπέμπονται για τα περαιτέρω στην επιτροπή Δεοντολογίας. Όταν δεν έχεις να μιλήσεις επί της ουσίας, οδηγείσαι σε πολιτικό ακτιβισμό».
Στην επιμονή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας να πάρει εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «από τούδε και στο εξής θα απαντώ μόνο σε σοβαρές παρατηρήσεις».
Ένταση ανάμεσα σε Γεωργαντά και Κωνσταντοπούλου
Είχε προηγηθεί ο υψηλής έντασης διάλογο ανάμεσα στον Γιώργο Γεωργαντά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε τη διαδικασία, εγείροντας ενστάσεις και κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος τους είναι ψήφος παρεμπόδισης της έρευνας.
«Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών και των θυμάτων στα Τέμπη. Δεν θα σιωπήσουμε ούτε και θα αποχωρήσουμε. Ούτε για σας διευκολύνουμε αλλά μέχρι τέλους θα σας καλούμε σε λογοδοσία. Η ψήφος που δίνετε σε αυτή τη διαδικασία είναι ψήφος παρεμπόδισης, δεν είναι ψήφος προστατευόμενη από το Σύνταγμα. Είναι ψήφος διωκόμενη, ψευδεπίγραφη ψήφος. Θέλετε να κουκουλώσετε τα πάντα. Όπου βλέπετε χρήμα πέφτετε με τα μούτρα», ανέφερε και συνέχισε:
«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή. Ο ηγέτης βγαίνει μπροστά. Αν έχει τα κότσια να έρθει εδώ να αναλάβει την ευθύνη αυτού που σας ζητάει να κάνετε. Καλούμε τους βουλευτές της Ν.Δ να απόσχετε από μία ακόμα αξιόποινη πράξη».
Ο προεδρεύων εκείνη τη στιγμή, Γιώργος Γεωργαντάς, ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ολοκληρώσει, γιατί είχε υπερβεί τον χρόνο με συνέπεια έναν απίστευτο και τρομερής έντασης διάλογο μεταξύ τους.
Αναλυτικά οι διάλογος:
- Γεωργαντάς: Ολοκληρώστε.
- Κωνσταντοπούλου: Αφήστε τους τσαμπουκάδες.
- Γεωργαντάς: Σταματήστε να απειλείτε τους βουλευτές. Δεν θα κάθομαι να σας παρακολουθώ απαθής ενώ απειλείτε συναδέλφους για την ψήφο τους.
- Κωνσταντοπούλου: Μάλλον αισθάνεστε εσείς απειλούμενος.
- Γεωργαντάς: Να τελειώνει το πανηγυράκι.
Οι δύο τους συνέχισαν για αρκετή ώρα με τον διάλογο να εξελίσσεται σε πολύ υψηλούς τόνους ως εξής:
- Κωνσταντοπούλου: Είστε υπόλογος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Γεωργαντάς: Ξέρετε ότι αυτό που λέτε είναι τελείως αβάσιμο, αλλά τέλος πάντων, πείτε το.
- Κωνσταντοπούλου: Είστε υπόλογος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σταματήστε να με διακόπτετε.
- Γεωργαντάς: Όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε όπως πρέπει.
- Κωνσταντοπούλου: Δεν θα πρέπει να προεδρεύετε.
- Γεωργαντάς: Κάντε μου πρόταση μομφής.
- Κωνσταντοπούλου: Εμείς δεν θα το βουλώσουμε επειδή εσείς βασίζετε…
- Γεωργαντάς: Δεν μπορείτε να μιλάτε το 50% του χρόνου του Κοινοβουλίου.
- Κωνσταντοπούλου: Εσείς τους τραμπουκισμούς τους επιφυλάσσετε στις γυναίκες και σε εμένα ως γυναίκα αρχηγό.
- Γεωργαντάς: Σας έκανα παρατήρηση όταν ξεπεράσατε τον χρόνο σας.
- Κωνσταντοπούλου: Οι παρατηρήσεις σας άρχισαν επειδή θίγεστε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Πλεύση Ελευθερίας αντιλέγει στη διαδικασία. Αυτά που ανακοινώσατε δεν είναι απόφαση διάσκεψης.
- Γεωργαντάς: Είναι κατά πλειοψηφία.
- Κωνσταντοπούλου: Είστε σε πανικό.
- Γεωργαντάς: Απολαμβάνω τη διαδικασία.
- Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει και ένας Μαρκόπουλος που πέρναγε καλά.
- Γεωργαντάς: Ολοκληρώσατε.
- Κωνσταντοπούλου: Δεν ολοκλήρωσα.
- Γεωργαντάς: Ολοκληρώσατε.
- Κωνσταντοπούλου: Δεν έχω ολοκληρώσει και με διακόπτετε.
- Γεωργαντάς: Όταν υβρίζετε τους συναδέλφους σας διακόπτω. Σας δόθηκε επαρκέστατος χρόνος επί της διαδικασίας. Μία φράση.
- Κωνσταντοπούλου: Με προκαλείτε.
- Γεωργαντάς: Μία φράση.
- Κωνσταντοπούλου: Είστε φασιστές.
- Γεωργαντάς: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
«Πρωταγωνίστρια» σε επεισόδιο και με την Γεροβασίλη η Κωνσταντοπούλου
Η διάχυτη ένταση και οι συνεχείς σκληρές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου είχαν συνέχεια, καθώς υπήρξε επεισόδιο και με την Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, παίρνοντας τον λόγο, στην ομιλία του κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για «επικοινωνιακά σόου», υποστηρίζοντας πως «βουλιάζει όλο και πιο πολύ στον βούρκο του αντικομμουνισμού».
«Μήπως έβλεπε τον εαυτό της στον καθρέφτη όταν μίλησε για ανταλλαγή ψήφου; Η ίδια ψηφίστηκε το 2015 ως πρόεδρος της Βουλής από τα υπόλοιπα κόμματα. Υπήρχε τότε θέμα συνδιαλλαγής;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Επίσης, καταλόγισε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου «πολιτική ανηθικότητα» και «κατήφορο», ενώ την κατηγόρησε πως «χαριεντίζεται» με «γαλάζιους» υπουργούς, καθώς και πως ψηφίζει εμβληματικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Απαντώντας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, άνοιξε… μέτωπο με την Όλγα Γεροβασίλη που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην έδρα της Ολομέλειας.
Ο διάλογος είναι ενδεικτικός της νέας εστίας έντασης στη Βουλή:
- Κωνσταντοπούλου: Το ΚΚΕ χυδαιολογεί όποιον αγωνίζεται. Θα πείτε εσείς για μένα; Που είστε μονίμως απόντες και εισπράττετε αποζημιώσεις; Και ο γενικός γραμματέας σας είναι συνήθως απών. Με μάλωσε ο κύριος Λαμπρούλης επειδή κατήγγειλα τον Τασούλα που μπάζωνε τις δικογραφίες.
- Γεροβασίλη: Αυτές που δεν είχατε διαβάσει κυρία πρόεδρε…
- Κωνσταντοπούλου: Τις δικογραφίες για τις οποίες δώσατε συγχωροχάρτι στον Τασούλα που δεν τις ανακοίνωσε!
- Γεροβασίλη: Ολοκληρώστε τη τοποθέτησή σας σας παρακαλώ.
- Κωνσταντοπούλου: Εγώ δεν το επέτρεψα αυτό στον εαυτό μου και εγκατέλειψα την έδρα, όταν εσείς επιλέξατε υπουργικά αξιώματα… Δεν καταχράστηκα εγώ την εξουσία κυρία Γεροβασίλη.
- Γεροβασίλη: Τη διεκδικείτε την εξουσία, προκειμένου να την καταχραστείτε.
- Κωνσταντοπούλου: Εσείς καταχράστε την εξουσία σας.
- Γεροβασίλη: Δεν έχετε άλλο τον λόγο.
- Κωνταντοπούλου: Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε και εκτίθεστε.
- Γεροβασίλη: Παίρνω την ευθύνη των πράξεών μου και θα απολογηθώ εκεί που πρέπει.
Αποστολάκη: «Όχημα» απαλλαγής και αμνήστευσης το πόρισμα της ΝΔ
Κατά την ομιλία της, η Μιλένα Αποστολάκη άσκησε σκληρή κριτική για την αντισυνταγματική -όπως χαρακτηριστικά είπε- κατάργηση της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς και για το στερούμενο νομικής και ουσιαστικής τεκμηρίωσης πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πορίσματος για τον Κώστα Καραμανλή για τα Τέμπη ότι η άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, καταφεύγοντας στο «καινοφανές δόγμα των ανεύθυνων υπουργών» και η σύνταξη ατεκμηρίωτου κατηγορητηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τον κ. Καραμανλή, συνιστούν το θεμέλιο βήμα της μεθόδευσης με στόχο το δικαστικό συμβούλιο να οδηγηθεί στην έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος.
Η Μ. Αποστολάκη τόνισε ότι με την υπερψήφιση του πορίσματος το οποίο χαρακτήρισε «όχημα απαλλαγής και αμνήστευσης του Κ. Καραμανλή» -η Βουλή χάνει αμετάκλητα την ευκαιρία να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του ως υπουργού Υποδομών ο οποίος, ανέφερε, είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Στην ομιλία της απέδωσε σε προφανή πολιτική σκοπιμότητα την κατάργηση της Προανακριτικής Επιτροπής παρατηρώντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας η επιτροπή, δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν εξέτασε μάρτυρες και δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά. Σημείωσε, δε, ότι το προς υπερψήφιση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πόρισμα δεν στηρίζεται σε καμία δικονομική και ουσιαστική προϋπόθεση από αυτές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και η ποινική δικονομία.
«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη μεθόδευση και νομικό ακροβατισμό για να συγκαλύψετε τις ευθύνες του επιτελικού κράτους και του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή», σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, τόνισε ότι δεν παρέχεται τους υπουργούς η ευχέρεια να επιλέγουν τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών τους καθώς και ότι η «δήθεν» παραίτηση Καραμανλή από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δε στερεί τη Βουλή από τις αρμοδιότητες της. «Είναι παράνομο ο ελεγχόμενος να επιλέγει τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή η οποία διερευνά αν τέλεσε ή όχι έγκλημα για το οποίο συστάθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι απρόσωπη. Έχει όνομα, περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις που δυστυχώς δεν έλαβε ο πρώην υπουργός. Το χρέος της Βουλής δεν είναι να προστατεύει πολιτικά πρόσωπα για να μη διαταράξει εσωτερικές κομματικές ισορροπίες, αλλά να υπηρετήσει το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Η ΝΔ κάνει το αντίθετο.», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στον επίλογο της τοποθέτησής της η Μ. Αποστολάκη συνέδεσε τον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το πόρισμα της Προανακριτικής με τη «δεύτερη οργανωμένη συγκάλυψη» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία, όχι προσχηματικές διαδικασίες. Ζητούν κάθαρση, όχι συμψηφισμούς. Ζητούν ασφάλεια και κράτος δικαίου. Και αντί αυτών βλέπουν τη χώρα μας να μετατρέπεται σε χώρα μόνιμης επιτήρησης και διερεύνησης από διεθνείς διωκτικές Αρχές. Μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε ανενόχλητη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη διαθέτοντας υψηλή πολιτική κάλυψη και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός με τη μεθόδευση της Εξεταστικής αμνηστεύει αμετακλήτως τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ενός εκ των πρωταγωνιστών, του κ. Βορίδη προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον έτερο πρωταγωνιστή. Σπέρνετε θεσμικές θύελλες και το γνωρίζετε. Αλλά, αυτό που προέχει για σας είναι η προστασία των κ. Καραμανλή, Τριαντόπουλου, Βορίδη και Αυγενάκη. Αγωνίζεστε για την αμνήστευση τους», υπογράμμισε απευθυνόμενη στους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα συναινέσει στη λήθη και τη συγκάλυψη. Δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία αμνήστευσης του κ. Καραμανλή. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και η Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι μόνο όταν υπάρξει Δικαιοσύνη θα υπηρετηθεί η ουσιαστική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και γιατί μόνο τότε θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να πιστέψει ότι “πότε ξανά” δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία».