«Το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει 25 μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας οι οποίες θα τρέξουν σε ορίζοντα εξαμήνου», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Όπως υπογράμμισε, «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επελέγησαν με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, αντιστοιχούν από μία έως τρεις σε κάθε υπουργείο και θα υλοποιούνται με ρυθμό μία την εβδομάδα».
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από αυτές: Το εθνικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων, η μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες, η μείωση κατά 25% του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις, τα περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση την φοροδιαφυγής και οι πράσινες τουριστικές μονάδες. Που σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα κατατάσσονται όχι μόνο με αστέρια αλλά και με βάση τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.
Σε σχέση με την μεταρρύθμιση για την διαχείριση των υδάτων ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σήμερα έχουμε 739 φορείς που ασχολούνται με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση στην περιφέρεια, ενώ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου το πράγμα βρίσκεται υπό έλεγχο, υπάρχει ένας φορέας. «Πώς θα ήταν τα πράγματα στην Αθήνα αν κάθε Δήμος είχε τη δική του εταιρεία; Αυτό που γίνεται στην Αθήνα γιατί να μη γίνεται στην επαρχία;», διερωτήθηκε. «Κάθε φορά όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί υπάρχουν κατεστημένες αντιλήψεις και κεκτημένα συμφέροντα. Αυτά πρέπει να σπάσουν. Δεν θα πάμε ως ταύροι εν υαλοπωλείω, αλλά πάμε να δώσουμε μία λύση κοινής λογικής».
Αναφερόμενος στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες τις οποίες αναγνώρισε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται ότι το ζήτημα είχε αρχίσει να διερευνάται και οι υποθέσεις πήγαν στην δικαιοσύνη και εκδικάστηκαν πολύ πριν από την παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «θα λειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή. Είπαμε ότι εμείς δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες αλλά αν έρθουν ατράνταχτα στοιχεία, θα έπρεπε να είμαστε πολιτικώς ανόητοι να πάμε να τα κρύψουμε γιατί τότε το πολιτικό πρόβλημα για εμάς θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία για να αλλάξουμε νοοτροπία και να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα στην αγροτική πολιτική. «Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να δούμε και τις ομάδες παραγωγών, την εκπαίδευση των νέων αγροτών, το μέγεθος του αγροτικού κλήρου». Παράλληλα σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης 55 σημείων που πρέπει να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δύο τρίτα. «Ένα από τα κομβικά σημεία είναι η σωστή λειτουργία του ΟΣΔΕ, τα συστήματα του οποίου ‘’έτρεχαν’’ από εξωτερικούς συνεργάτες. Όλα τα συστήματα αυτά θα πάνε στην ΑΑΔΕ και το ΟΣΔΕ θα λειτουργεί όπως λειτουργούν τα συστήματα της ΑΑΔΕ», ανέφερε.
«Όπως αναζητούνται – και ορθώς – οι δικές μας ευθύνες, θα αναζητηθούν και ευθύνες διοικητικών στελεχών, εταιρειών, κέντρων υποδοχής δηλώσεων και όλων των εμπλεκομένων. Και θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: «Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος προκύπτει από την ακινησία και τον φόβο του πολιτικού κόστους. Τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν πέφτουν, το ποδήλατο της κυβέρνησης πρέπει να συνεχίσει μπροστά».