Με σημαντικότατη καθυστέρηση, ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βάλει τις «μηχανές» της κυβέρνησης να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς, για να προλάβουν, στο διάστημα που απομένει ως τις επόμενες εκλογές να κάνει όσα υποσχέθηκε – ιδιαίτερα στο κεντρώο ακροατήριό του – και δεν έκανε τη διετία που πέρασε αλλά και την πρώτη τετραετία, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα, διατηρεί υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μειώσει τις συνέπειες του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ στη δυναμική της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, πριν την αυλαία του Αυγούστου, φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν αρχικώς εκτιμηθεί.
Τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός στο προχθεσινό τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ενδεικτικά της γραμμής άμυνας που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο δύσκολο για την κυβερνητική πλειοψηφία τοπίο. Αυτό που κυρίως θέλησε να σηματοδοτήσει είναι ότι την επόμενη διετία θα υλοποιηθούν 25 μεταρρυθμίσεις με άξονα το κράτος, από την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τον νέο κώδικα δημοσίων υπαλλήλων με ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες και αυστηρότερες κυρώσεις, παράλληλα με τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος ευελπιστεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και να εισάγει το νέο εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών α΄ και β΄ βαθμού κα.
Και βεβαίως επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με τους διασταυρωτικούς ελέγχους που γίνονται στα πρώτα 2000 «χρυσά» ΑΦΜ, στα οποία εμφανίζονται να έχουν κατατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και αυτό, για να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εμφανής η αγωνία για τον κίνδυνο να πληγεί το φιλελεύθερο προφίλ της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στο κεντρώο κοινό των ψηφοφόρων της ΝΔ. Γι’ αυτό επελέγη η γραμμή άμυνας «θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα» αλλά και η θέση ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστά ένα διαχρονικό και διακομματικό πρόβλημα.
Βεβαίως, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι το αφήγημα αυτό είναι αρκετά αδύναμο, καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι συντάχθηκαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακριβώς για να σταματήσει η λογική της ρεμούλας και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές παρουσιάζοντας το επιτελικό κράτος και τις αξίες τις οποίες θα εφαρμόσει.
Προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για επιστροφή του κεντρώου ακροατηρίου στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ξιφουλκούν ασταμάτητα και σε υψηλούς τόνους με το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη. Η ιστορία με την παραίτηση από τη θέση του Γραμματέα της Ν.Ε. Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λάμπρου Αντωνόπουλου, τον οποίο δημοσιεύματα τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έδωσε άλλωστε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη ΝΔ για να αντεπιτεθεί.
Παρά ταύτα, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν. Χρειάζεται θετικό αφήγημα και αυτή την ανάγκη επιχείρησε να καλύψει το Μέγαρο Μαξίμου με τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες των τελευταίων ημερών για τη διαχείριση των υδάτων, τα θαλάσσια πάρκα κ.ά.