Κάθε φορά που ανεβαίνει ο δείκτης του θερμομέτρου της έντασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων επανέρχεται το θέμα των εξοπλισμών. Ο καθένας το προσεγγίζει από την δίκη του πλευρά.
- Ο στρατιωτικός από την ισχύ του οπλοστασίου του...
- Ο πολιτικός από τις ανάγκες και τις δυνατότητες συντήρησης/ ανανέωσης/εκσυγχρονισμού του εθνικού οπλοστασίου.
- Ο μεσάζων πως θα προωθήσει την πραμάτεια του ως τον λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα...
- Ο δημοσιογράφος ισορροπώντας ανάμεσα στις αγωνίες , τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των τριών παραπάνω παραγόντων αναζητώντας την κοινή συνισταμένη.
Προσωπικά με αφορμή την τελευταία ελληνο-τουρκική ένταση ,έχοντας ακόμη νωπά στην μνήμη του λόγια- επισημάνσεις- παρατηρήσεις στρατιωτικών, πολιτικών και συναδέλφων καταλήγω και πάλι σ ένα συμπέρασμα: Στρεβλώσεις και παρατράγουδα δεκαετιών στον χώρο των εξοπλισμών που βγήκαν στον «αφρό» με την Κρίση των Ιμιων δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν...
Τείνω να συμφωνήσω με τον Πάρι Καρβουνόπουλο ότι το «παιχνίδι είναι στημένο», σχολιάζοντας το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην ΕΣΤΙΑ για περίεργες επιλογές στα εξοπλιστικά
Τείνω να συμφωνήσω με τον Πάρι Καρβουνόπουλο ότι το «παιχνίδι είναι στημένο», σχολιάζοντας το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην ΕΣΤΙΑ για περίεργες επιλογές στα εξοπλιστικά.
Ο αρθογράφος της ΕΣΤΙΑΣ αναφέρεται και επικροτεί βασικές επιλογές ηγετών της συντηρητικής παράταξης (Κωνσταντίνου και Κώστα Καραμανλή) που αγόρασαν ΚΑΙ γαλλικά αεροπλάνα διαφοροποιούμενοι από το αμιγώς αμερικανικό / ΝΑΤΟικο οπλοστάσιο. Φυσικά το ίδιο έπραξαν με συνέπεια και οι ηγέτες της κεντροαριστεράς (Αντρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημιτης)... Όπως επίσης οι πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης εξέτασαν το ενδεχόμενο και ορισμένοι το τόλμησαν να προμηθευτούν και ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα.
Ωστόσο και οι δυο αρθρογράφοι , αγαπητοί συνάδελφοι απέφυγαν να «φωτίσουν» την άλλη πλευρά του νομίσματος, την γενεσιουργό αιτία της νόσου της μονοδιάστατης προέλευσης των εξοπλισμών, δηλαδή των Αμερικανικών.
Χρόνια τώρα δεν «φωτίζεται» το γεγονός ότι δηλαδή όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί και οι διαφοροποιήσεις ως προς την ανανέωση του εθνικού οπλοστασίου που έγιναν από τις πολιτικές ηγεσίες της Μεταπολίτευσης σχεδόν ΠΑΝΤΑ με γεωστρατηγικά κριτήρια και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ΔΕΝ ενσωματώθηκαν εύκολα και απόλυτα στις Ένοπλες Δυνάμεις διότι δέχτηκαν σαμποτάζ εκ των έσω! Από το ίδιο το στρατιωτικό κατεστημένο που ήταν και παραμένει σταθερά προσηλωμένο στο αμερικανο-ατλαντικό μοντέλο.
Το «Ημερολόγιο Θυέλλης» για κάθε μη αμερικανικό και γερμανικό οπλικό σύστημα είναι άκρως αποκαλυπτικό ! Ένας ατελείωτος Γολγοθάς, ένας ωκεανός απαξίωσης για κάθε παραλαβή , ενσωμάτωση , συντήρηση και αξιοποίηση όπλου μη αμερικανικού ή γερμανικού
Το «Ημερολόγιο Θυέλλης» για κάθε μη αμερικανικό και γερμανικό οπλικό σύστημα είναι άκρως αποκαλυπτικό ! Ένας ατελείωτος Γολγοθάς, ένας ωκεανός απαξίωσης για κάθε παραλαβή , ενσωμάτωση , συντήρηση και αξιοποίηση όπλου μη αμερικανικού ή γερμανικού.
Αγαπητέ Μανώλη Κοττάκη αναφέρεσαι στις ιστορικές αποφάσεις των Καραμανλήδων για την αγορά των Μιράζ. Σωστά ! Μάθε όμως και τα καλύτερα.
Τέλη της δεκαετίας του ‘90 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου προκρίνει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-15 με βασικό επιχείρημα να φτάνουν στην Κύπρο στο πλαισίου του νέου Δόγματος περί Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Το Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να κοιτάζει με «μισό μάτι» τον Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας και ο Θ. Τσουκάτος έχει προειδοποιήσει τον Κ. Σημίτη: «Αν αφήσεις τον Άκη να πάρει τα F-15 θα αποκτήσει τέτοια οικονομική ισχύ που θα σου πάρει το Κόμμα και θα σε ρίξει»...
Ήδη στου Μαξίμου μπαινοβγαίνουν οι αντιπρόσωποι της Lockheed Martin και συζητούν απευθείας με το Γραφείο Πρωθυπουργού για άλλη μια επιπλέον αγορά F-16 και όχι F-15 που ήδη διαπραγματεύονταν το υπουργείο Άμυνας με την Boeing.
Ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αξιοποιεί την προσωπική φιλιά του με τον Γάλλο ομόλογο του Λιονέλ Ζοσπέν -λάτρης των Κυκλάδων- που τα καλοκαίρια αρμενίζει στο Αιγαίο παρέα με τον έλληνα συγκάτοικο του στην φοιτητική εστία , τον Γιώργο Ανδριωτάκη, Αρχιτέκτονα από την Ρόδο.
Η πρόταση της Αθήνας προς τον φιλέλληνα Γάλλο πρωθυπουργό είναι η αγορά 15 καινούργιων υπερσύγχρονων Μιράζ 2000-5 και ο εκσυγχρονισμός 15 παλαιότερων Μιράζ 2000 στην ΕΑΒ με την βασική προϋπόθεση ότι η Γαλλία θα δώσει άδεια εξαγωγής πυραύλων Scalp & Mica στην Ελλάδα ! Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον Λιονέλ Ζοσπέν καθ´ ότι εκείνη την περίοδο ήταν λυσσαλέα η αντίδραση της Τουρκίας.
Ωστόσο μετά από εντονότατο παρασκήνιο και κυκλαδίτικης ίντριγκας στην οικία τραπεζικού στελέχους της εποχής εκείνης, η Γαλλία δίνει την πολυπόθητη άδεια εξαγωγής των υπερόπλων Scalp - Mica - Exoset στην Ελλάδα η οποία και ενισχύει σημαντικά το οπλοστάσιο της!
Όμως η Γαλλική ντρίπλα του Κ. Σημίτη φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου στο «φιλοαμερικανικό κλαμπ» που επι δεκαετίες κινεί τα νήματα στα Ανώτατα Δώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προωθώντας τα F-16.
-Και γιατί το λέω αυτό ;
Δείτε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα την τελευταία εικοσαετία και ας το λάβουν υπόψη τους οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου που επιδιώκουν - και καλά κάνουν- να αναπτύξουν την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία :
Με την αυγή της νέας χιλιετηρίδας, η κυβέρνηση Σημίτη τελικώς αγοράζει τα Μιράζ 2000-5 ένεκα δυο βασικών λόγων:
- Ο 1ος είναι ότι παρόμοια αεροσκάφη (Γαλλικά Μιράζ) δεν διαθέτει ο αντίπαλος και κατά γενική ομολογία στο πεδίο των αερομαχιών τα Μιράζ υπερέχουν των F-16.
- Ο 2ος είναι ότι ο οπλισμός των Μιράζ 2000-5 ( scalp- mica- exoset) που τα καθιστά υπερόπλα !
Η διαδικασία προμήθειας τους ξεκινάει με αρχηγό ΓΕΑ τον Γιώργο Αντωνετσή και ολοκληρώθηκε από τον Δημήτρη Λιτζεράκο. Τα Μιράζ 2000-5 εντάσσονται στη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία την διετία 2014- 2015.
Είναι αποκαρδιωτική η εικόνα στον στόλο των 40 Μιράζ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πραγματικός Ημερήσιος αριθμός ετοιμοπόλεμων Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών είναι μονοψήφιος !!!
Από την παραλαβή τους και μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει καμία παραγγελία ανταλλακτικών ! Τα περασμένα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούσε τα κονδύλια των «Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» της κατασκευάστριας εταιρίας για την παραλαβή ανταλλακτικών. Με το που ολοκληρώθηκαν τα «ΑΩ» σταμάτησε και η απόκτηση ανταλλακτικών !!!
Από έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αποκαρδιωτική η εικόνα στον στόλο των 40 Μιράζ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πραγματικός Ημερήσιος αριθμός ετοιμοπόλεμων Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών είναι μονοψήφιος !!!
Μάλιστα τα περισσότερα από τα δηλωθέντα ως «ετοιμοπόλεμα» διαθέτουν ακόμη ελάχιστες ώρες πτήσης καθώς απαιτείται η τακτική αλλά και η εργοστασιακή συντήρηση τους!
Η σύμβαση ανταλλακτικών των Μιράζ 2000-5 ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με καθυστέρηση κοντά 20 ετών (!) και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παραγγελία ούτε 1 €.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα υπερόπλο όπως είναι ο στόλος των 40 Μιράζ των ...Καραμανλήδων με τα scalp, τα Mica και τα Exoset του ...Σημίτη να παραμένει καθηλωμένος στην Τανάγρα !
Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα αλλά ποιος να τις αναζητήσει ;
Παρόμοια η κατάσταση και ίσως ακόμη χειρότερη απ ότι με τα γαλλικά Μιράζ είναι με τα ρωσικής κατασκευής όπλα που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η διαδικασία προμήθειας τους ξεκινάει με αρχηγό ΓΕΑ τον Γιώργο Αντωνετσή και ολοκληρώθηκε από τον Δημήτρη Λιτζεράκο. Τα Μιράζ 2000-5 εντάσσονται στη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία την διετία 2014- 2015.
Η απαξίωση και η αδιαφορία συντήρησης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και των αερόστρωμνων είναι σκανδαλωδης παρ ότι η επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων συστημάτων δεν αμφισβητείται από κανέναν επαγγελματία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα ουδείς αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή υπέροχη των S-300, των TOR-M1 και των OSA στο Αιγαίο, παρ όλα αυτά και ουδείς νοιάζεται για την συντήρηση τους. Πριν τρία χρόνια είχε αρχίσει δειλά - δειλά να «ξεπαγώνουν» οι συμβάσεις συντήρησης των ρωσικών αντιαεροπορικών που παρέμεναν μπλοκαρισμένες επί δύο δεκαετίες. Το συνολικό κόστος υπολογίζονταν στα 50 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Ωστόσο και πάλι τα όπλα της «αρκούδας» έχουν μπει στην «κατάψυξη»...
- Άραγε γιατί ;
Ίσως Μανώλη να φοβούνται μην έχουν την τύχη του Κώστα καθώς είναι η αλήθεια ότι ήθελε και προωθούσε με τον Βαγγέλη την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία. Μέχρι και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΒ-3 ήταν έτοιμος να αγοράσει ο Κώστας για να τα στείλει στα νησιά και τον Έβρο αλλά μια άλλη κυβερνητική «αδελφή...ψυχή» πήγαινε στης Βασιλίσσης Σοφίας και τον κάρφωνε...
Και εδώ που έρχονται στην μνήμη μου όλα αυτά αναρωτιέμαι Μανώλη μεγαλοφώνως και δημοσίως :
- Εάν η «αδελφή ...ψυχή» είχε αφήσει τον Κώστα και τον Βαγγέλη να ολοκληρωθεί η προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων BMB-3 θα ήταν ή δεν θα ήταν σήμερα πιο σίγουρος και πιο ασφαλείς στις κινήσεις του ο «αδελφός» Κυριάκος στον Έβρο και στα νησιά ;
Σίγουρα θα ήταν ! Για αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Παρις έχει δίκιο : «Το παιχνίδι των εξοπλισμών είναι στημένο»....