Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να στείλει επιστολή σήμερα προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία θα ζητά επισήμως να ορίσει ειδική συνεδρίαση για την επικαιροποίηση του ομόφωνου ψηφίσματος του ελληνικού κοινοβουλίου του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από τις διακοπές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αντιδρά στην παραπάνω πρωτοβουλία όχι φυσικά για το περιεχόμενό της, αφού συμφωνεί, αλλά επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να ανταποκριθεί σε σχετική κρούση του Σωκράτη Φάμελλου, την περασμένη Πέμπτη και επέλεξε να κινηθεί αυτόνομα.
Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κινείται «μόνος και απομονωμένος» και τον κατηγορεί ότι «σπάει το μέτωπο της προοδευτικής αντιπολίτευσης».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
«Αύριο κατατίθεται στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητεί να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να επικαιροποιηθεί και να επιβεβαιωθεί το περιεχόμενο του από 22.12.2015 ομόφωνου Ψηφίσματος (Ειδικής Απόφασης) της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης από την Ελλάδα και για την ανάληψη κάθε δυνατής διπλωματικής προσπάθειας για την άμεση έναρξη απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Την πρωτοβουλία αυτή είχε εξάλλου ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν τη διακοπή των εργασιών, στις 31 Ιουλίου, όταν είχε σχετικά δηλώσει:
‘Αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή να επιβεβαιώσουμε και να επικαιροποιήσουμε το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, το ψήφισμα του 2015. Καθαρά λόγια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Και αμέσως μετά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, όπως λένε και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τη μόνη δίκαιη, τη μόνη βιώσιμη λύση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή.
Είναι ο μόνος τρόπος η χώρα μας να φύγει από ένα κάδρο απαξίωσης, που μπήκε με ευθύνη του Πρωθυπουργού’».
ΣΥΡΙΖΑ: Στο ζήτημα της Παλαιστίνης όμως δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια
«Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος πήρε πρωτοβουλία κοινής δράσης των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης για να τερματιστεί η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Παλαιστινιακό κράτος. Ανταποκρίθηκαν θετικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΚΚΕ επανέλαβε την ήδη υπάρχουσα δήλωση των 4 κομμάτων για την Παλαιστίνη», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: «Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν ανταποκρίθηκε καν στην επικοινωνία του Σωκράτη Φάμελλου με δικαιολογία την περιοδεία του στα καμένα της Αχαΐας.
Σήμερα ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει μόνος του πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση της απόφασης της Βουλής του 2015, μια απόφαση που έτσι και αλλιώς ισχύει. Και δεν απαιτεί την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την κυβέρνηση, που είναι σήμερα το μοναδικό ζητούμενο. Όσο για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ δεν αναφέρει τίποτα.
Για ακόμη μια φορά, ο κ. Ανδρουλάκης κινείται μόνος και απομονωμένος, σπάει το μέτωπο της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Κάτι που εκ των πραγμάτων διευκολύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ζήτημα της Παλαιστίνης όμως δεν χωρούν τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια».