Φοροελαφρύνσεις για νέους και οικογένειες με παιδιά εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ. Ανακοίνωσε επίσης παρεμβάσεις για το στεγαστικό, αλλά και μείωση και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, σε χωριά μέχρι 1.500 κατοίκων. Μεταξύ των πιο σημαντικών μέτρων που παρουσίασε, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους κατά 2% και επιπλέον μείωση για κάθε παιδί, αλλά και ο μηδενισμός του φόρου εισοδήματος για νέους κάτω των 25 ετών με εισόδημα έως 20.000.
«Ενισχύουμε την κοινωνία παρά το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να δαπανήσουμε χρήματα για την εθνική μας άμυνα. Αν κάποιοι ήθελαν αντί για Ραφάλ και Μπελαρά να τα κάνουμε επιδόματα να το πουν καθαρά. Εγώ εκπτώσεις στην ασφάλεια της πατρίδας δεν κάνω. Όπως δεν κάνω και στη θέση μας στον πυρήνα της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως δεν επιτρέπονται ακροβασίες όπως να εξισώναμε τον θύτη με το θύμα στην Ουκρανία. «Ο τόπος αυτός απομονώθηκε μια φορά από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Όσο είμαι πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψω να συμβεί για δεύτερη φορά», ξεκαθάρισε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η φετινή ΔΕΘ είναι σταθμός στο μέσο της δεύτερης τετραετίας. «Απόφασή μου είναι να πατήσουμε γκάζι ώστε το 2027 να ανατείλει για τη χώρα και την παράταξή μας μια νέα τετραετία, ακόμα πιο πετυχημένη», ανέφερε. Όπως είπε η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως ανέφερε αποτελεί πάγια θέση του ότι ο καλύτερος τρόπος να επιστρέφει το μέρισμα της ανάπτυξης στους πολίτες δεν είναι οι παροχές αλλά οι μειώσεις φόρων και υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του έχει μειώσει 72 τέτοιες επιβαρύνσεις.
«Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε και χρήματα που δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν θα το κάνω. Είμαι για να μιλήσω για συμμετοχική ανάπτυξη. Αυτά έλεγα από το βήμα της ΔΕΘ το 2016 στην πρώτη μου εμφάνιση τότε ως πρόεδρος της ΝΔ. Την ημέρα που συνυπογράφαμε μαζί τη συμφωνία αλήθεια που έμελλε να βγάλει τη χώρα από την κρίση», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ.
«Πιστεύουμε στην οικονομική ελευθερία. Υπηρετείται καλύτερα όταν το φορολογικό βάρος είναι λελογισμένο και κατανέμεται δίκαια. Δεν διστάσταμε να καταφύγουμε σε γενναία επιδόματα όταν οι έκτακτες καταστάσεις το επέβάλλαν. Τώρα ήρθε η ώρα να στηρίξουμε εκείνους που μέχρι τώρα δεν έχουν ωφεληθεί όσο άλλοι και θα το κάνουμε με την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Είναι μια παρέμβαση , αυτή μόνο, 1,6 δισ. ευρω. Ανακουφίζει ταυτόχρονα πάνω από 4 εκ φορολογούμενους ενώ σε άλλο σημείο είπε πως ότι ανακοινώνει είναι κοστολογημενο και συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε:
Μείωση φορολογίας με «συντελεστή βαρύτητας» τα παιδιά
«Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές κατά 2 μονάδες για όλους και με επιπλέον σημαντική μείωση για κάθε παιδί», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, εν μέσω επευφημιών από τους παρευρισκόμενους. Όπως τόνισε τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ως στόχο και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Για εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ:
- Από 22% στο 18% με ένα παιδί, στο 16% με δύο παιδιά, στο 9% για τρίτεκνους, μηδέν για πολύτεκνους.
- Ετήσιο όφελος στα 20.000 ευρώ: με 2 παιδιά 600 ευρώ, με 3 παιδιά 1.300 ευρώ, με 4 παιδιά 1.680 ευρώ.
Για εισόδημα 30.000 ευρώ:
- ετήσιο όφελος: χωρίς παιδιά 400 ευρώ, με 1 παιδί 800 ευρώ, με 2 παιδιά 1.200 ευρώ, με 3 παιδιά 2.100 ευρώ, με 4 παιδιά 4.100 ευρώ.
Για εισόδημα 40.000 – 60.000 ευρώ:
- Καθιερώνεται ενδιάμεσος συντελεστής 39% από 44% σήμερα.
Τα μέτρα για τους νέους
«Η πιο σημαντική παρέμβασή μας αφορά τους νέους», τόνισε ο πρωθυπουργός καν ανακοίνωσε μηδενικό φόρο για εργαζόμενους ως 25 ετών και μέχρι 20.000 ευρώ – και μείωση στο 9% από 22% μέχρι τα 30 τους. «Να πώς τα συνθήματα όσων ξέρουν μόνο να κραυγάζουν, γίνονται πράξεις από εκείνους που ξέρουν να σχεδιάζουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Προσθέτουμε ένα ακόμα δυνατό βέλος στη φαρέτρα μας, στη μάχη στο πρόβλημα του δημογραφικού. Στέλνουμε και μήνυμα στους νέους ότι είμαστε κοντά σας όσο μπορούμε. Θέλουμε να μπαίνετε νωρίς και εύκολα στον κόσμο της εργασίας.
Τα μέτρα για τους νέους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν το παρακάτω όφελος:
- Μέχρι 25 ετών, με 15.000 ευρώ: ετήσιο όφελος 1.283 ευρώ
- Μέχρι 25 ετών, με 20.000 ευρώ: ετήσιο όφελος 2.480 ευρώ
- Από 26-30 ετών, με 20.000 ευρώ: ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ
Μέτρα για στεγαστικό, ΕΝΦΙΑ και ακριτικά νησιά
«Οι παρεμβάσεις μας δεν σταματουν εδώ. Παρεμβαίνουμε και στην αγορά ακινήτων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θεσπίζουμε χαμηλότερο συντελεστή 25% για εισοδήματα από ενοίκια από 12.000-24.000 ευρώ».
Τόνισε επίσης ότι αν δηλωθούν τα αληθινά ενοίκια είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στη φορολογία ακινήτων. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι το παραμικρό μέσο δηλωθέν ενοίκιο είναι 255 ευρώ. Αφού μειώνεται η φορολογία με τον ενδιάμεσο συντελεστή και είναι μόνιμη η επιστροφή ενός ενοικίου, πιστεύω ότι και οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες έχουν κίνητρο να δηλώνουν τα πραγματικά ενοίκια. Όταν αυτό συμβεί είμαι ανοικτός να εξετάσω και περαιτέρω μειώσεις στη φορολόγηση των ακινήτων».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση χτίζει 200 διαμερίσματα σε εκτάσεις πρώην στρατοπέδων και θα στεγάσουν κατά 25% στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το 75% συμπολίτες που δεν έχουν πρώτη κατοικία.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δρομολογείται σε τρία στρατόπεδα (στο Μοσχάτο, το στρατόπεδο “ΖΙΑΚΑ” στη Θεσσαλονίκη, το στρατόπεδο “Μανουσογιαννάκη” στην Πάτρα) να κτιστούν με πρωτοβουλία των Ενόπλων Δυνάμεων 2.000 διαμερίσματα, το 25% αυτών θα διατεθούν για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το 75% θα αποδοθούν σε συμπολίτες που δεν έχουν πρώτη κατοικία». «Αυτό θα συνεχιστεί αποδίδοντας στην κοινωνία αδρανή ακίνητα του δημοσίου», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους κατοίκους των χωριών και των ακριτικών νησιών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρέος μας είναι να κρατήσουμε ακμαία τα χωριά μας» και ανακοίνωσε: «Μειώνεται στο μισό ο ΕΝΦΙΑ από το 2026, στα χωριά μέχρι 1500 κατοίκους, και καταργείται εντελώς το 2027». Επίσης, είπε, «μειώνεται 30% ο ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά κάτω των 20.000 κατοίκων».
Αυξήσεις για ενστόλους, εκπτώσεις στις επενδύσεις για άμυνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοίνωσε αυξήσεις για ενστόλους και διπλωμάτες με το νέο αναβαθμισμένο Μισθολόγιο Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και στελεχων του Διπλωματικού Σώματος
Ο συνολικός αριθμός των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι 151.422.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται η έκπτωση στις επενδύσεις στην άμυνα και στην κατασκευή οχημάτων. Μπορεί η ενίσχυση να φτάσει μέχρι τα 150 εκατ. ευρώ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε πως είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Στο μισό η προσωπική διαφορά το 2026, κατάργηση το 2027
Στο πακέτο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους το 2027 και η μείωσή της στο μισό το 2026. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως ουσιαστικά προσφέρει πρόσθετο όφελος για 671.000 συνταξιούχους, πέραν της ελάφρυνσης από τους νέους φορολογικούς συντελεστές και την ετήσια αύξηση των συντάξεων.
Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης μείωση τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, ένα μέτρο που όπως είπε αφορά 500.000 φορολογούμενους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός η μείωση αφορά και τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τους επαγγελματίες με τις αλλαγές να ισχύουν για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2025. Δηλαδή τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν το 2026.
Το Εθνικό Απολυτήριο και 3 ακόμη μεταρρυθμίσεις που «απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις»
«Το 2026 και 2027 είναι μεγάλοι σταθμοί. Προορισμός μας, όμως, είναι το 2030», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τέσσερις μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, «αλλάζουν οριστικά τη χώρα, υπερβαίνουν τους κυβερνητικούς κύκλους και απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις».
Οι τέσσερις αυτές μεταρρυθμίσεις είναι:
►Καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τον θεσμό του Εθνικού Απολυτηρίου, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του λυκείου. Το Εθνικό Απολυτήριο, όπως είπε, θα αποτελεί και τη βάση για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια. «Είναι μία τεράστια αλλαγή για να εξεταστεί από κοινού από τα κόμματα, ώστε να εφαρμοστεί σε βάθος τετραετίας».
►Ολοκλήρωση του νέου ΕΣΥ. Το νέο ΕΣΥ ανήκει σε όλους τους Έλληνες – θα βελτιωθεί, ακόμα πιο γρήγορα, όταν οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσουν σε λύσεις αυτονόητες – δεν θα μετατρέψουμε την υγεία σε αρένα κομματικών διαξιφισμών και τα νοσοκομεία σε ομήρους διαδηλωτών. «Προτιμώ να ακούω την φωνή ασθενών και ιατρών παρά τη ντουντούκα των εργατοπατέρων»
► Σύγχρονες Πολεοδομίες και πλήρες Κτηματολόγιο. Οι πολεοδομίες φεύγουν από τους δήμους και εντάσσονται στην Κτηματολόγιο Α.Ε. – από εστίες εξυπηρετήσεων ή διαφθοράς, θα υπηρετούν την αληθινή τους αποστολή.
► Εθνικός Ενεργειακός Χάρτης για τις επόμενες δεκαετίες. Μεταρρύθμιση μακράς πνοής που προϋποθέτει διάλογο και συναίνεση – εθνικό στοίχημα που σηματοδοτεί η ενεργειακή αυτονομία μαζί με προσιτές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής επιβάλλεται να περάσουν στους καταναλωτές, αν αυτό δεν συμβεί δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε», τόνισε.
Πυρά στην αντιπολίτευση, μηνύματα και στο εσωτερικό της ΝΔ
Ανοίγοντας το ζήτημα των τεσσάρων μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση. «Το όχι σε όλα σημαίνει ναι στο τίποτα. Παρά την μόνιμα αρνητική στάση της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουμε έναν διάλογο με τα άλλα κόμματα», είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα της Παιδείας και το Εθνικό Απολυτήριο, εξαπέλυσε πυρά και συγκεκριμένα κατά του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠαΣοΚ θυμάμαι να υποστηρίζει τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μέχρι το 2008 ο Γιώργος Παπανδρέου να αλλάξει γνώμη. Πρέπει να μπορούμε κάπου να συναντιόμαστε», είπε.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και μια έκφραση του Παύλου Μπακογιάννη για την ανάγκη των συναινέσεων: «Είμαστε η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε πει αν στην πολιτική γκρεμίζονται γέφυρες, τότε κανείς δε θα μπορεί να γυρίσει πίσω»..
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό της ΝΔ. «Βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της διακυβέρνησης, ο πήχης των φιλοδοξιών μας παραμένει ψηλά. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ ότι εμείς είμαστε καλοί γιατί οι άλλοι είναι χειρότεροι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο. Να ιδρώνουμε την φανέλα». «Προτιμότερη μία κυβέρνηση που κάνει και λάθη, από μία λάθος κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν να προσπαθούμε καθημερινά και να μην καβαλάμε το καλάμι της εξουσίας».
«Σήμερα απαιτείται περισσότερο από ποτέ μια πιο ψύχραιμη οπτική των διλημμάτων της σημερινής Ελλάδας με βάση ένα διπλό κριτήριο. Από τη μια πλευρά η θέση μας στις παγκόσμιες εξελίξεις και από την άλλη ένα παρελθόν το οποίο πρέπει να μας κρατά μακριά από πειραματισμούς», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ας μην γελιόμαστε. Αν κρίνουμε από τις διαθέσεις των άλλων κομμάτων το παρόν πολιτικό σκηνικό δυσκολεύεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των καιρών και αυτή είναι και η απάντηση μου στο υποκριτικό επιχείρημα περί δήθεν ανυπαρξίας ενός αξιόπιστου πόλου στην άλλη όχθη. Μα κανείς δεν εμπόδισε αυτός να διαμορφωθεί αν διέθετε προτάσεις πιο πειστικές, πρακτικές πιο αποτελεσματικές από αυτές της Νέας Δημοκρατίας. Ακούγεται, όμως, ειρωνικό η κυβέρνηση να δέχεται πυρά ακόμα και για την ανεπάρκεια των αντιπάλων της. Τουλάχιστον ας κρινόμαστε μόνο για τη δική μας πολιτική, όχι για την πολιτική των άλλων».
«Η Ελλάδα θυμάται, συγκρίνει και κρίνει. Ζυγίζει και αποφασίζει», κατέληξε