Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ευγνωμοσύνη της στους πυροσβέστες της Ευρώπης που δίνουν μάχη για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα 20 Ελλήνων δασοφυλάκων.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ιστορία 20 Ελλήνων δασοφυλάκων – ειδικών στην καταστολή των πιο σφοδρών δασικών πυρκαγιών. Όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην περιοχή της Αστούριας, η Ισπανία ζήτησε την υποστήριξη της Ευρώπης και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. «Οι φλόγες ήταν τόσο τεράστιες που ο καπνός ήταν ορατός από το διάστημα», είπε η Φον ντερ Λάιεν, «αλλά για πέντε ημέρες οι 20 Έλληνες δασοφύλακες στάθηκαν δίπλα στους Ισπανούς συναδέλφους τους». Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν το χωριό Genestoso, πάλευαν μέρα νύχτα για να περιορίσουν την πυρκαγιά και στο τέλος – μαζί – έσβησαν τη φωτιά και το χωριό σώθηκε.
Ένας από αυτούς τους 20 Έλληνες δασοφύλακες, ο Υπολοχαγός, Νικόλαος Παϊσιος, ήταν «παρών» σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές. «Είναι μεγάλη τιμή να καλωσορίζουμε σήμερα έναν από αυτούς τους ήρωες», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Το θάρρος σας αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Ευχαριστούμε εσάς και την ομάδα των Ευρωπαίων ηρώων για τη δύναμή σας, τη δέσμευσή σας και την εξαιρετική σας ηγεσία», πρόσθεσε.
View this post on Instagram
Μητσοτάκης: Ενωμένοι προστατεύουμε, ενωμένοι νικάμε
Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής για την αναφορά της στους Έλληνες πυροσβέστες.
«Σας ευχαριστώ που τιμάτε τους γενναίους Έλληνες πυροσβέστες που το καλοκαίρι στάθηκαν στο πλευρό της Ισπανίας. Το θάρρος τους ενσαρκώνει το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην καλύτερη εκδοχή του — ενωμένοι προστατεύουμε, ενωμένοι νικάμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Thank you, @vonderleyen, for honoring our brave Greek firefighters who stood by Spain this summer. Their courage embodies the spirit of European solidarity at its best — united we protect, united we prevail. pic.twitter.com/7R2KMxduJD
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 10, 2025