Με το Oruc Reis να πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας στα χωρικά ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με πορεία προς το Καστελόριζο και τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν τις επόμενες ώρες και μέρες είναι δύο:
– Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ερντογάν και συγκεκριμένα αν θα επιλέξει να κινηθεί προς το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύει η τουρκική ΝΑVTEX, δηλαδή σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο.
– Πως θα αντιδράσει η Ευρώπη.
Η χθεσινή τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα κατέδειξε ανάγλυφα τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου, και πιθανότατα και την αμηχανία από το δεύτερο κατά σειρά “άδειασμα” του Τούρκου Προέδρου στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας. Παρά ταύτα, ο κ. Μάας δεν παρέλειψε να επαναλάβει – μέσω tweet – ότι χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση της Τουρκίας”, κίνηση που επιβεβαιώνει την επιμονή του Βερολίνου στην ολοκλήρωση της διαμεσολάβησης που έχει αναλάβει.
Η Αθήνα αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ και κυρίως την εκ μέρους του αναγνώριση ότι «όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης». Γνωρίζει, ωστόσο, ότι το Βερολίνο και όχι μόνο δεν διακρίνεται για την προθυμία του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αποφασισμένος να πιέσει, από κοινού ( αλλά για διαφορετικούς λόγους ) με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για οριστικοποίηση της λίστας των κυρώσεων, οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σε έγγραφη μορφή. Ταυτοχρόνως, θα επιδιώξει – και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες στην Αθήνα ότι θα το πετύχει – να υπάρξει μία νέα, τελεσιγραφική δήλωση των ηγετών της Ε.Ε προς τον Ερντογάν για ένα «τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο». Αν το κλείσει, τότε, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί και με τη χθεσινή του δήλωση ο πρωθυπουργός, θα υποστεί τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο.
O χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο είναι μακρύς. Οι επόμενες ημέρες πιθανότατα θα δείξουν πολλά. Στην Αθήνα ποντάρουν πολλά στη χθεσινή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που για πρώτη φορά εγκατέλειψε την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων και έτριξε τα δόντια στον «φίλο» Ερντογάν.
Η αλλαγή πλεύσης της υπερδύναμης, λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η πορεία της τουρκικής οικονομίας και η διαφαινόμενη προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής ισχύος είναι πιθανό να θέσουν την Άγκυρα προ του διλήμματος της εκμετάλλευσης του «παραθύρου ευκαιρίας». Θα το ανοίξει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο…