Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν θεωρώ ότι η Σούδα απειλείται – Ιστορική ευθύνη η ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο

«Η πιο σύνθετη άσκηση εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή.
Γεραπετρίτης: Δεν θεωρώ ότι η Σούδα απειλείται – Ιστορική ευθύνη η ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο
Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης

Στη διαβεβαίωση ότι η ναυτική βάση στη Σούδα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την ενίσχυση των επιχειρήσεων επαναπατρισμού Ελλήνων από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού θα συνεχιστούν καθημερινά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και άλλες περιοχές», επισημαίνοντας πως το ΥΠΕΞ κινείται με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών.

Αναφορικά με την πιθανή εμβέλεια ιρανικών πυραύλων προς τη Σούδα, ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δεν θεωρώ ότι η Σούδα απειλείται». Τόνισε πως η βάση λειτουργεί υπό το καθεστώς της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και περιορίζεται στην παροχή διευκολύνσεων στους Αμερικανούς, χωρίς δυνατότητα για επιθετικές ενέργειες.

«Το καθεστώς της Σούδας διέπεται από την αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα όσα μπορούν να γίνουν μέσα στη βάση: πρωτίστως η παροχή ευκολιών στις ΗΠΑ, άρα δεν προσφέρονται για επιθετικές ενέργειες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο από την πλευρά των Αμερικανών, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κρίση που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει συνέπειες που έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η πιο σύνθετη άσκηση εδώ και δεκαετίες» – Τι λέει ο Γεραπετρίτης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού ελλήνων πολιτών από εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την «πιο σύνθετη άσκηση εδώ και δεκαετίες» για το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του υπουργείου.

«Είναι μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε από εμπόλεμες ζώνες – οι οποίες περιλαμβάνουν 10 κράτη – Έλληνες οι οποίοι έχουν εγκιβωτιστεί σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε, μόνο χθες Πέμπτη (5/3) επέστρεψαν περισσότεροι από 200 Έλληνες από Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι, ενώ άλλοι αναχώρησαν από τα Ιεροσόλυμα προς την Αίγυπτο. «Κάθε επιχείρηση έχει πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

«Κάθε ημέρα θα έχουμε και περισσότερο κόσμο ο οποίος θα επιστρέφει τόσο από τα Εμιράτα όσο και από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ και όλες τις χώρες. Έχουμε τις μεγάλες δυσκολίες, γιατί ο εναέριος χώρος όλων αυτών των κρατών είναι κλειστός και ανοίγει μόνο αποσπασματικά και περιπτωσιολογικά», επισήμανε.

Ο Γεραπετρίτης δεν γνώριζε για την επίθεση στο Ιράν

Ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, δεν είχε ενημέρωση για πιθανή επίθεση Ισραήλ και ΗΠΑ στο Ιράν.

Όπως τόνισε, γνώριζε την πορεία των συζητήσεων στη Γενεύη για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα ή στρατηγικά σχέδια επιθέσεων.

«Όπως γνωρίζετε, λίγες ημέρες πριν την επίθεση βρέθηκα στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Είχα μια εικόνα της πορείας των συζητήσεων στη Γενεύη για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Είχα εικόνα ότι οι συζητήσεις αυτές δεν είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά βεβαίως δεν είχαμε ούτε χρονοδιάγραμμα επιθέσεων, ούτε στρατηγικό σχέδιο Ισραήλ και ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση της Κύπρου συνιστά απειλή για όλη την Ευρώπη»

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για «ιστορική ευθύνη» για τη χώρα.

Όπως επεσήμανε, η ανάπτυξη των ελληνικών δυνάμεων αφορά στην κυριαρχία της χώρας και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης -ούτε καν ενημέρωσης- επισημαίνοντας ότι πρόκειται αποκλειστικά για ενέργεια αμυντικού χαρακτήρα. «Οποιαδήποτε στοχοποίηση της Κύπρου συνιστά απειλή για όλη την Ευρώπη, διεγείρει το καθήκον αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Είναι απολύτως προφανές πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε τις αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο, χαρακτηρίζοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς «εντελώς αβάσιμους».

Στενά του Ορμούζ και κριτική στην Ε.Ε

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της απρόσκοπτης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Όπως σημείωσε, εκεί επιχειρεί ήδη η ευρωπαϊκή αποστολή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ένα ενδεχόμενο de facto κλείσιμο των Στενών θα δημιουργούσε σοβαρότατες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την ασφάλεια των ναυτικών.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «από κάτι αυτονόητο έχει πλέον μετατραπεί σε ζητούμενο».

Ολόκληρη η συνέντευξη Γεραπετρίτη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΥΠΡΟΣ Chevron Left
Κύπρος: Σειρήνες πάλι στο Ακρωτήρι - «Μείνετε στα σπίτια σας»
Μέσι - Τραμπ: Κατακραυγή στον Αργεντίνο για το χειροκρότημα για τον πόλεμο στο Ιράν - Βίντεο
Μέσι Τραμπ Chevron Right