Πολιτική

Νέα «πυρά» Γεωργιάδη: «Η αποστολή της δικογραφίας από την Παπανδρέου είναι επίθεση στη Δημοκρατία, όχι στη ΝΔ»

«Σκοπός της δικογραφίας δεν είναι η καταδίκη, αλλά η πολιτική φασαρία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Άδωνις Γεωργιάδης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της εντεταλμένης εισαγγελέως στην Αθήνα, Πόπη Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με φόντο τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η αποστολή της συγκεκριμένης δικογραφίας από την κα Παπανδρέου είναι επίθεση στη Δημοκρατία, όχι στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε «να έχει λάβει κάποια πρωτοβουλία», με φόντο τις δικογραφίες, που χαρακτήρισε «αστείες».

Παράλληλα, έδωσε τη δική του απάντηση στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέροντας πως πρέπει να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών, με τον ίδιο – ως μέλος της νομοθετικής εξουσίας – να έχει, όπως ανέφερε, το δικαίωμα να κρίνει αν έκανε κάποιο «λάθος» ως προς την ψήφιση κάποιου νόμου, εννοώντας τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας το 2021.

«Αν ποινικοποιείται η καθημερινότητα του βουλευτή, είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Δημοκρατία»

Ερωτηθείς για την Ευρωπαία Εισαγγελέα και τη θέση του πρωθυπουργού για τη διαχείριση των υποθέσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «είπε μια πραγματικότητα, κομψά: Καλώ να αποδείξει την ουδετερότητά της. Εκφράζει συνολικό αίσθημα του Κοινοβουλίου πως πρόκειται για αστεία πράγματα, που κάνουν όλοι οι βουλευτές. Η αποστολή της συγκεκριμένης δικογραφίας από την κα Παπανδρέου είναι επίθεση στη Δημοκρατία, όχι στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αν ποινικοποιείται η καθημερινότητα του βουλευτή, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να έχει λάβει πρωτοβουλία. Αυτή είναι η δουλειά του βουλευτή, συνταγματικά έχει δικαίωμα αναφορών σε κοινοβούλιο και δημόσιες υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ασχοληθεί, ξέρει την πίεση που έχουν αντιμετωπίσει οι βουλευτές, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια συζήτηση στη Βουλή για το τι συμβαίνει. Είναι ποινικό αδίκημα να μιλά ο βουλευτής στο τηλέφωνο;», αναρωτήθηκε.

Σημείωσε πως «η άρση της ασυλίας των βουλευτών έχει ζητηθεί για έναν λόγο: Για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι θέλουν να κρυφθούν πίσω από την ασυλία τους. Και οι 11 υποθέσεις δεν έχουν καμία ποινική αξία. Μελέτησα ο ίδιος τις δικογραφίες, πρόκειται περί ενός εξωφρενικού χειρισμού».

«Η ΕνΔΕ έχει δικαίωμα να μου ασκεί κριτική, αλλά μπορώ να απαντήσω»

Απευθυνόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την ανακοίνωσή της στην οποία εγκαλεί τον υπουργό για «ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», με φόντο δηλώσεις του για τη νομοθετική δυνατότητα κατάργησης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και τις αναφορές του στην Ευρωπαία εντεταλμένη εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, είπε ότι «η Δικαιοσύνη είναι πάντα σεβαστή, έχουν κάθε δικαίωμα να μου ασκούν κριτική, αλλά μπορώ να απαντήσω. Διάκριση των εξουσιών σημαίνει ότι η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαστική. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς μπορούν να παρεμβαίνουν στο δικό μου έργο; Μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομοθετική εξουσία;»

Και πρόσθεσε: «Την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστήσαμε με νόμο το 2021, μπορούμε να πούμε ότι έκανα λάθος, ψηφίζοντας αυτόν τον νόμο, ως εκλεγμένος νομοθέτης; Είναι θετικός ο ρόλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει δίκιο για τη διάκριση των εξουσιών και προσωπικά πιστεύω σε αυτό, θέλω να πω με σεβασμό ότι πρέπει να κοιτούν τα δικαστικά τους και εγώ τα νομοθετικά μου. Εγώ έχω δικαίωμα να πω ότι ίσως έχω κάνει ένα λάθος, ψηφίζοντας ένα νόμο, όλα μπορούν να ξεκαθαρίσουν, εφόσον μένει καθένας στο ρόλο του».

«Εισαγγελέας που κάνει διαρροή στον Τύπο για πολιτικό ζήτημα, δεν μπορεί να τον πάρει κανείς στα σοβαρά»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν έχει κάποια εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είπε ότι «από πέρυσι το καλοκαίρι με τις υποκλοπές, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με διαρροές στον Τύπο, κάτι απαράδεκτο, που δημιουργεί πολιτικά πρωτοσέλιδα. Εισαγγελέας που κάνει διαρροή στον τύπο για πολιτικό ζήτημα μπορεί κανείς να τον πάρει στα σοβαρά; Και η διαρροή αυτή είναι διαρκής.

Επί των δικογραφιών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ειδικότερα: «Όταν ήρθαν οι δικογραφίες στη Βουλή, γίνεται αντιληπτό ότι οι υποθέσεις είναι αστείες και το μόνο υλικό που υπάρχουν είναι οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Δεν υπάρχει τίποτα στη δικογραφία, κάποια μαρτυρική κατάθεση. Σκοπός της δικογραφίας δεν είναι η καταδίκη, αλλά η πολιτική φασαρία. Μετά, ξεκινούν νέες διαρροές, ότι έρχεται νέα δικογραφία».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει πρόθεση δημιουργίας πολιτικών αποτελεσμάτων»

Σημείωσε, δε, πως «αυτό επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλος ο χειρισμός μηνών δεν έχει πρόθεση απόδοσης δικαίου, αλλά πρόθεση δημιουργίας πολιτικών αποτελεσμάτων. Κάποτε στη Δημοκρατία μας πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τους ρόλους. Οι εισαγγελείς πρέπει να έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας: Το να κατηγορείς έναν άνθρωπο και να προκαλείς τέτοια καταστροφή στην καριέρα και τη σταδιοδρομία του δεν είναι απλό».

Ειδική μνεία έκανε για τον Κώστα Τσιάρα, λέγοντας πως η εμπλοκή του στην υπόθεση είναι κάτι το «τραγικό», για τον εξής λόγο: «Ως υπουργός Δικαιοσύνης σύστησε την ΕυρωπαΪκή Εισαγγελία, διόρισε την Παπανδρέου και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετέφερε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και τώρα κατηγορείται γιατί πήρε τηλέφωνο για έναν συμπολίτη του, που είχε αδικηθεί για μια υπόθεση 180 ευρώ».

«Αντιπολίτευση διαφόρων αποχρώσεων εν εξάλλω»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή, προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, είπε μεταξύ άλλων: «Την είχαν προαναγγείλει ως «μητέρα των μαχών», με αποκαλύψεις για υποκλοπές κ.α. Από τη μία ήταν ένας Μητσοτάκης σοβαρός, μετρημένος, που παραδέχθηκε τα λάθη του και από την άλλη μια αντιπολίτευση, που παρουσίασε μια Ελλάδα, που υπάρχει μόνο στο μυαλό τους. Είδαμε έναν Μητσοτάκη απόλυτα σταθερό και μια αντιπολίτευση διαφόρων αποχρώσεων εν εξάλλω».

Για τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητά παραίτηση Μητσοτάκη, εκλογές και αναζήτηση συνεργασιών, τόνισε: «Η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο Δικαστήριο. Ποια είναι η πρόταση για το μέλλον της χώρας; Ο Μητσοτάκης τους έθεσε 10 ιδέες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπήρξε κάποια αντιπρόταση από την αντιπολίτευση;».

Για σύγκρουσή του με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Τσουκαλά με φόντο την «μονομερή», όπως είπε ο υπουργός, απόπειρα ανανέωσης της θητείας της Πόπης Παπανδρέου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είπε πως «η κα Παπανδρέου πήγε τον Νοέμβριο του 2025 και ανανέωσε τη θητεία της για 5 χρόνια από το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων», κάτι που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Όταν έγινε γνωστή, κόπηκε από τον Άρειο Πάγο, γιατί θεωρεί ότι το Ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπει για τους δικαστικούς η ανανέωση να αποφασίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί».

«Προσωπικά», είπε καταληκτικά, «εγώ έχω χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη  μου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, λόγω αυτής της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ένας εισαγγελεύς πρέπει να υπολογίζει τις συνέπειες των πράξεών του».

«Αστεία έως εξωφρενικά αδύναμη η δικογραφία»

«Ήρθε στη Βουλή μια δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξωφρενικά αδύναμη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στον Γιώργο Μυλωνάκη, την υπόθεση του πτυχίου του Μακάριου Λαζαρίδη, στην απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις καταγγελίες για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτούς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Για Μυλωνάκη και Λαζαρίδη

Ξεκινώντας από τον Γιώργο Μυλωνάκη, ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και κάθε ημέρα που περνάει είναι θετικό.

«Η πίεση που αισθάνθηκε για όσα γράφτηκαν για αυτόν, τον επηρέασαν πολύ και έχει παίξει ρόλο στην κατάσταση της υγείας του», σημείωσε ο υπουργός.

Για την υπόθεση του πτυχίου του Μακάριου Λαζαρίδη, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Για τον θάνατο της 19χρονης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα γράφτηκαν για την υπόθεση της 19χρονης Μυρτούς και το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.

Ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε τις ψεύτικες κατηγορίες κατά των γιατρών στην Κεφαλονιά. «Οι γιατροί ήταν στη θέση τους, έγινε άμεση προσπάθεια ανάνηψης, τηρήθηκε πλήρως το πρωτόκολλο και όλο το ιατρικό προσωπικό έκανε ότι περισσότερο μπορούσε να προσφέρει η ιατρική γνώση», σημείωσε.

«Μην υβρίζετε το ΕΣΥ», δήλωσε. «Ανήκει σε όλους τους Έλληνες, όχι στον Άδωνι και τον Μητσοτάκη». «Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ», τόνισε.

«Σήμερα καταθέτω μήνυση σε ένα λογαριασμό στο Tik Tok ο οποίος έβριζε εμένα και τους γιατρούς κατηγορώντας μας ότι σχεδόν σκότωσαμε το κορίτσι».

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόσφατη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο κ. Γεωργιάδης την χαρακτήρισε από «αστεία έως εξωφρενικά αδύναμη».

Η δικογραφία είχε προαναγγελθεί από το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συμφωνώ ότι πρέπει να φτιάξουμε μια Ελλάδα που οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στους πολιτικούς.

«Σήμερα έχω λάβει email που μου λένε θέλω καλύτερο δωμάτιο, άλλος έχω κάνει αίτηση για το τάδε φάρμακο κλπ, να τα ανοίξω;», πρόσθεσε.

«Οι δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή δεν έχουν ποινικά ζητήματα, έχουν ποινικοποιήσει την καθημερινή, φυσιολογική, βουλευτική λειτουργία», επεσήμανε.

«Αν δεχθούμε ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, να κάνουμε μια συζήτηση στη Βουλή για το τι επιτρέπεται ή όχι να κάνουμε», τόνισε.

Απάντηση στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία αναφέρει ότι « η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ».

Σέβομαι τον ρόλο της Ένωσης δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«’Όπως εγώ δεν παρεμβαίνω στο ρόλο τους θα τους παρακαλούσα να μην παρεμβαίνουν και αυτοί στη νομοθετική λειτουργία».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστήθηκε από ένα νόμο και από ένα νόμο θα μπορούσε να καταργηθεί», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Προσπαθώ να βρω μία λογική εξήγηση που η Ευρωπαία Εισαγγελέας έστειλε μια τέτοια υπόθεση στη Βουλή», επεσήμανε.

«Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν ανανεωθεί η θητεία της», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

«Μου έχει κάνει εντύπωση η τραγικότητα της περίπτωσης Τσιάρα», είπε.

«Είναι αυτός που σύστησε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και διόρισε την κυρία Παπανδρέου. Αυτός ο άνθρωπος έχασε τη θέση του στο υπουργείο για ηθική αυτουργία σε παρέμβαση πολίτη που πιθανόν να ωφελήθηκε με 180 ευρώ».

Για την άρση ασυλίας των βουλευτών

«Η άρση της ασυλίας με προβληματίζει πολύ και έχω μεγάλο συνειδησιακό πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός.

«Αν με ρωτάτε ψυχρά δεν τίθεται άρση ασυλίας, είναι ο ορισμός της μη άρσης ασυλίας».

«Η άρση ασυλίας ανοίγει πολύ επικίνδυνο παράθυρο», πρόσθεσε.

«Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα, γιατί μετά θα νομίζει ο κόσμος ότι οι βουλευτές έχουν κάτι να κρύψουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας είναι πρώτο σε απορρόφηση προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω να πάω σε 45 εγκαίνια έργων το επόμενο διάστημα», επεσήμανε.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 12 Μαΐου θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«La Casa de Papel» στη Νάπολη: Λήστεψαν τράπεζα με μάσκες ηθοποιών, κράτησαν ομήρους και έφυγαν μέσω… τούνελ Chevron Left
«La Casa de Papel» στη Νάπολη: Λήστεψαν τράπεζα με μάσκες ηθοποιών, κράτησαν ομήρους και έφυγαν μέσω… τούνελ
Κεφαλονιά: Στον Ανακριτή οι 3 συλληφθέντες για τον θάνατο της Μυρτούς - Στο «κάδρο» και τέταρτο άτομο
Κεφαλονιά Chevron Right