Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου απευθύνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης.
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ενώ τονίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα υποδέχεται τους προσαχθέντες του στολίσκου για ανθρωπιστικούς λόγους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και καθολικό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και για λόγους ανθρωπιστικούς, ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή και προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες αναλαμβάνοντας να υποδεχθεί στο έδαφός της τους επιβαίνοντες και να μεριμνήσει για την ασφαλή επιστροφή τους στις χώρες τους.
Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με τις Αρχές του Ισραήλ σχετικά με το ζήτημα της ασφαλούς αποβίβασης στην Ελλάδα. Κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών μεταβαίνει στο σημείο άφιξης για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων ελληνικών Αρχών και τη συνεργασία με τις ξένες προξενικές Αρχές, οι οποίες ενημερώνονται προσηκόντως για τις δικές τους ενέργειες.
Το Ισραήλ είχε πρώτο ανακοινώσει την υποδοχή των προσαχθέντων από την Ελλάδα
Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας που αναχαίτισαν τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις πρόκειται να αποβιβαστούν στις ελληνικές ακτές από πλοίο του ισραηλινού ναυτικού δήλωσε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ, ευχαριστώντας τη χώρα μας για τη συνεργασία.
«Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ – μέσω των IDF – έχει επιτυχώς αποτρέψει τις προσπάθειες παραβίασης του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και την άφιξη πλοίων από τον προκλητικό στολίσκο, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής νύχτας.
Όλοι οι συμμετέχοντες στον προκλητικό στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς. Σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, τα άτομα που μεταφέρθηκαν από τα πλοία του στολίσκου σε ισραηλινό σκάφος θα αποβιβαστούν σε ελληνική ακτή τις επόμενες ώρες.
Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την προθυμία της να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες στον στολίσκο.
Καλούμε όποιον δεν ενδιαφέρεται για προκλήσεις αλλά για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα να το πράξει μέσω του BOP, το οποίο εξέδωσε επίσης σχετική ανακοίνωση σήμερα.
Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας», γράφει στο Χ o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.
So far, Israel – through the IDF – has successfully blocked attempts to breach the lawful naval blockade on Gaza and the arrival of vessels from the provocative flotilla, including last night. All participants in the provocative flotilla who were taken off the vessels were taken…
— Gideon Sa’ar | גדעון סער (@gidonsaar) April 30, 2026


