Πολιτική

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για αντιπυρική περίοδο: Πάνω από 18.500 πυροσβέστες και 4.000 οχήματα στη μάχη για πυρκαγιές

100 βάσεις drones και περισσότερα από 80 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Όλος ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο.
Μητσοτάκης
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο πραγματοποίησε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσίασε το επιχειρησιακό πλάνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, τα διαθέσιμα μέσα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ενισχυμένο το Πυροσβεστικό Σώμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Πυροσβεστικό Σώμα ξεκινά τη φετινή περίοδο με 17.727 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, ενώ μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στους 18.804.

Παράλληλα, αυξήθηκε και ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων, ο οποίος πλέον αριθμεί 4.299 οχήματα.

Σημαντική ενίσχυση καταγράφεται και στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ – «δασοκομάντος»), οι οποίες από έξι μονάδες το 2022 φτάνουν πλέον τις 21, με συνολικά 1.450 στελέχη.

Επιπλέον, και φέτος προβλέπεται η συνδρομή προεγκατεστημένου προσωπικού από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Πάνω από 100 βάσεις drones για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη χρήση τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός αξιοποίησης drones σε Αττική και άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό εστιών φωτιάς και την ταχύτερη επιχειρησιακή απόκριση.

Φέτος θα λειτουργούν περισσότερες από 100 βάσεις drones, καθώς και τρία Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων Drones, με δυνατότητα λειτουργίας ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα συστήματα διαθέτουν θερμικές κάμερες, επιτρέποντας έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών πριν πάρουν μεγάλη έκταση.

80 έως 85 εναέρια μέσα καθημερινά

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, τα Εθνικά Εναέρια Μέσα παραμένουν 33, ενώ τα μισθωμένα αυξάνονται κατά δύο, φτάνοντας τα 51.

Συνολικά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα επιχειρούν καθημερινά από 80 έως 85 εναέρια μέσα.

Έμφαση στην πρόληψη – Στα 667 εκατ. ευρώ οι δράσεις για τα δάση

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε επίσης ο σχεδιασμός της Δασικής Υπηρεσίας για πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα προστασίας δασών «Antinero», το οποίο για το 2026 προβλέπει έργα ύψους περίπου 82 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της περιόδου 2022 – 2025, ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων πρόληψης φτάνει τα 667 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • καθαρισμούς δασικής βλάστησης
  • συντήρηση δασικών δρόμων
  • δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
  • δασικές υποδομές
  • υδατοδεξαμενές
  • προστασία αρχαιολογικών χώρων
  • παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση υψηλής επικινδυνότητας

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάστηκαν έργα που υλοποιούνται στον Υμηττό, στο Αιγάλεω – Ποικίλο και στο Σέιχ Σου.

Στροφή σε νέο μοντέλο διαχείρισης

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ενεργής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, με αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, νέων εργαλείων χαρτογράφησης και επικαιροποιημένων αντιπυρικών σχεδίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συνεργασία Δασικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικού Σώματος, Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στις Ομάδες Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών μεγάλης έκτασης.

Παρουσιάστηκε ακόμη η πρόοδος στα έργα αποκατάστασης μετά τις πυρκαγιές του 2025, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται έργα αποκατάστασης μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του θεσμού Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης.

Συνολικά, για την περίοδο 2022 – 2026, οι επενδύσεις μέσω της Δασικής Υπηρεσίας φτάνουν τα 864 εκατ. ευρώ για δράσεις πρόληψης, 33 εκατ. ευρώ για μελέτες και 374 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης, με στόχο – όπως τονίστηκε – την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων απέναντι στην κλιματική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πανελλήνιες Chevron Left
Πανελλήνιες: Οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας στις στρατιωτικές σχολές