Πολιτική

Επίθεση Ντόρας σε Σαμαρά: «Αυτή η χολή θα μας κάνει καλό, θα συσπειρώσει τη ΝΔ»

«Γιατί δεν μίλησες εσύ για το casus belli;», το ερώτημα της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Μπακογιάννη
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι η συνέχιση της σκληρής κριτικής του Αντώνη Σαμαρά προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί τελικά να λειτουργήσει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη το πρωί της Δευτέρας (7/9).

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο το βίντεο του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η χολή αν συνεχίζει να εμφανίζεται θα μας κάνει καλό».

Η Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε, μάλιστα, μια συζήτηση που είχε με ψηφοφόρους της ΝΔ από τη Θράκη πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά και την αντίδρασή τους μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ανέφερε, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού είχε συναντηθεί για καφέ με νεοδημοκράτες από τη Θράκη, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση λόγω τοπικών ζητημάτων και της έλεγαν ότι «δεν θα ψηφίσουμε ΝΔ».

«Χθες το βράδυ παίρνω το εξής μήνυμα γραπτό από τους ίδιους βλέποντας τον Σαμαρά: “Έ, όχι έτσι, έβαλε ο Σαμαράς μπροστά τις εργοστασιακές μας ρυθμίσεις”», είπε χαρακτηριστικά.

►Μητσοτάκης – Σαμαράς: Άρχισε η «μητέρα των μαχών» στη γαλάζια παράταξη

Μπακογιάννη: «Ο Σαμαράς θα συσπειρώσει τη ΝΔ»

Κατά την εκτίμηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να οδηγήσει τελικά σε συσπείρωση της ΝΔ, καθώς, όπως είπε, έχει σημασία και το πρόσωπο που ασκεί την κριτική:

«Θα συσπειρώσει γιατί έχει σημασία και ποιος το λέει. Ένας άνθρωπος που έχει ρίξει κυβέρνηση της ΝΔ, τον έφερε πίσω η ΝΔ, τον τίμησε αυτή η παράταξη – εγώ έδωσα αγώνα για να κάνουμε το 18% σε 28%. Είμαστε πρώτο κόμμα, γίνεται πρωθυπουργός με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη, και έρχεται σήμερα και λέει στον εκλεγμένο πρωθυπουργό της ΝΔ που είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις… Είναι ένα γινάτι και μια χολή που η ψυχή της παράταξης δεν την αντέχει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Σαμαράς έχει την τεχνογνωσία της ζημιάς. Ζημιά έκανε στη ΝΔ όταν την έριξε από κυβέρνηση. Δεν έκανε ζημιά όταν εμπόδισε τον Έβερτ να γίνει πρωθυπουργός;».

«Ο Σαμαράς μιλάει σε κάποιους πολύ δεξιούς»

Η πρώην υπουργός αναγνώρισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνεται σε ένα τμήμα της παραδοσιακής δεξιάς, το οποίο έχει δυσαρεστηθεί από την κυβερνητική πολιτική. «Μιλάει σε κάποιους πολύ δεξιούς οι οποίοι έχουν στενοχωρηθεί. Θα κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε», ανέφερε.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, το επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα από τα ισχυρά χαρτιά της ΝΔ.

«Ακριβώς επειδή το βασικό του επιχείρημα που είναι τα εθνικά, είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ, αν ήθελες κύριε, πρωθυπουργός ήσουν. Γιατί δεν μίλησες εσύ για το casus belli;», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για Τσίπρα και το δίλημμα των εκλογών

Ερωτηθείσα αν η ΝΔ επιλέγει ως βασικό πολιτικό της αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε ότι οι αντίπαλοι των κομμάτων δεν επιλέγονται από τα ίδια, αλλά από τους πολίτες.

«Δεν χρήζουμε εμείς αντιπάλους, αυτό το κάνει ο ελληνικός λαός», είπε.

Όπως ανέφερε, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Κυριάκου Βελόπουλου και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Η ίδια έθεσε το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, κάνοντας αναφορά και στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

«Το δίλημμα είναι σαφές: αυτή τη στιγμή ο πολίτης σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον… Χθες πήγα να πάθω εγκεφαλικό: 44% το AfD. Ξέρετε τι σημαίνει για την Ευρώπη μια διαλυμένη Γαλλία και μια διαλυμένη Γερμανία. Γίνεται ένας χάος και μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Έλληνας θα ψηφίσει αστάθεια; Εδώ είναι το ερώτημα και θα τεθεί ξεκάθαρα στον λαό», σημείωσε.

Το σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 ν.μ. με βάση το διεθνές δίκαιο. Το πότε θα το κάνουμε είναι δικαίωμα της κυβέρνησης. Με την Τουρκία δεν είναι ευθύγραμμες οι σχέσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένταση», ανέφερε.

Κατά την εκτίμησή της, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία.

«Την Τουρκία ξύπνησαν τρία πράγματα: βλέπουν μια αμυντική θωράκιση της Ελλάδας που βγάζει μάτι. Γιατί καλές οι συμμαχίες αλλά αν γίνει κάτι, εμείς θα πολεμήσουμε», είπε αρχικά.

Ως δεύτερο παράγοντα ανέφερε τη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί «τον μεγάλο εχθρό για την Τουρκία».

Τρίτος παράγοντας, σύμφωνα με την ίδια, είναι η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.

«Δεν βλέπω τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει, προς το παρόν, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επικοινωνία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί.

«Δεν βλέπω ένα τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Εμείς θωρακιζόμαστε αμυντικά, δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός αλλά δεν θα δεχθούμε να μας αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία μας» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Άδωνις Σαμαράς Chevron Left
Νέα «καρφιά» Άδωνη κατά Σαμαρά: «Τι διαφορά βλέπετε από την Κωνσταντοπούλου;»
Yeni Safak: Ο Καλίν έστειλε μήνυμα στην Αθήνα για Αιγαίο και Ισραήλ - «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»
Καλίν Chevron Right