Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναπόφευκτο το «ταξιδιωτικό» πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Το μοναδικό πράγμα που λέμε είναι ότι αν έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν χρειάζεται να υποβληθείς σε τεστ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας την πρόταση του για το Πανευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Την πρόταση του για το Πανευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» που διοργανώνουν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Αυτό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, βεβαίως, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αναλυτικά: «Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Θέλουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια. Το ίδιο και οι αεροπορικές εταιρείες. Το ίδιο και οι κατασκευαστές αεροσκαφών. Κανείς δεν θέλει να είναι στη θέση να πρέπει διαρκώς να στηρίζει τις αεροπορικές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιβιώσουν.

» Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα γίνει αυτό εφικτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διμερές. Η πρότασή μας είναι απλή, μια βεβαίωση εμβολιασμού, ένα κοινό ευρωπαϊκό έγγραφο που θα αμοιβαία αποδεκτό. Αν αυτό δεν συμβεί, αναπόφευκτα θα γίνει σε διμερές επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Πήραμε την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές διαδικασίες για ιατρικούς λόγους και στη συνέχεια, νωρίτερα από τον Απρίλιο, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί. Έχουμε ήδη μια Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών που είναι ένας ψηφιακός τρόπος να γνωρίζει κανείς ποιος ταξιδεύει πού. Αυτό που θα προστεθεί είναι απλώς ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού με στόχο να διευκολύνουμε τον κόσμο να ταξιδέψει. Το θεωρώ αναπόφευκτο. Οι άνθρωποι του τουρισμού θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε, ως ΕΕ έχουμε κάνει τόσα πράγματα σωστά ως ΕΕ».

Ακόμη ο πρωθυπουργός ζήτησε «να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση», σε άλλη τοποθέτησή του. «Γιατί θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ακόμα και σήμερα υφίστανται διακρίσεις στα σύνορά μας. Επιβάλλουμε κάθε είδους περιορισμό, ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν εισέλθουν σε μια χώρα. Το κάνουμε συνέχεια», εξήγησε.

«Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Το μοναδικό πράγμα που λέμε είναι ότι αν έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν χρειάζεται να υποβληθείς σε τεστ. Θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει αλλά θα απαιτείται τεστ. Επομένως απλώς διευκολύνουμε τη διαδικασία. Αν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί, είναι ο μισός πληθυσμός. Αν είναι το 30% που έχει εμβολιαστεί, τότε θα είναι το 30%. Ακόμα και αυτό το νούμερο είναι σημαντικό. Όλοι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν. Το θέμα είναι πόσο θα διευκολύνεις αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Για όσους λένε πώς δεν είναι τώρα η ώρα, θα απαντήσω πώς ίσως δεν είναι η ώρα να λάβεις την απόφαση, αλλά είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δεν κλείνουν τα Γυμνάσια στην Αττική
Μύρισε καλοκαίρι: Οι 8 περιοχές που ο υδράργυρος χτύπησε «κόκκινο»
Chevron Right