Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης – Η ατζέντα της συζήτησης

Όσα σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του, ενόψει άλλης μιας εξέλιξης επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Την έλευση του ομολόγου του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, προανήγγειλε με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άλλη μια εξέλιξη που αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Φιντάν είναι πιθανό να βρίσκεται στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο. Ακόμη, σημείωσε ότι οι δύο αρμόδιοι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να προχωρήσουν στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Οι προϋποθέσεις συνδέονται, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν με την οριοθέτηση και την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου, καθώς και την παραπομπή στη διεθνή δικαιοδοσία.

Όπως προανήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αυτά τα ζητήματα αναμένεται να τα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια πιθανής επίσκεψης του Φιντάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ακόμη ότι, εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν -εάν το κρίνουν- ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένο τον Ιανουάριο στην Άγκυρα για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των δύο μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και «θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικό καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», όπως σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Έκλεισαν οι κάλπες - Η ώρα για τον νικητή
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Παύλο Γερουλάνο δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Chevron Right