Πολιτική

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Το αδιέξοδο της ΝΔ ξεκινά το blame game

Στην πρώτη κοινοβουλευτική ξέρα οδηγείται το κυβερνητικό καράβι με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Όπως όλα δείχνουν από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται από την άτυπη διαβούλευση, το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος όχι μόνο δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται βάσει Συντάγματος για να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος η ΝΔ να βρεθεί εκ νέου πλήρως απομονωμένη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Η πρώτη «ήττα» για το κυβερνητικό στρατόπεδο εξασφαλίζεται επί της ουσίας από το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα αντίθετοι, αριθμώντας αθροιστικά 101 βουλευτές. Κάτι που «κλείνει» το όποιο θέμα πριν καλά καλά αυτό ανοίξει.

Για αυτό το λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας έτοιμη την προεργασία από την κυβερνητική θητεία του για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, έσπευσε να καταθέσει δημοσίως την πρόταση νόμου, προκειμένου να προλάβει εξελίξεις και να δυσκολέψει τόσο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όσο και να φέρει όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους, πιέζοντας στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης Θεοδωρικάκου.

Η δεύτερη ήττα ωστόσο που απειλεί να καταγραφεί για το κυβερνητικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διαρκή αποστασιοποίηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη με τους εννιά βουλευτές του φαίνεται να μην είναι διατεθειμένο να συμπλεύσει με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ έντονες είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, καθώς Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης είναι κάθετα αντίθετοι, ενώ η ηγεσία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Δεδομένων πάντων των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται η Φώφη Γεννηματά, δεν αποκλείεται εάν τελικά αποφασίσει να στηρίξει – σε αντίθεση με την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου – το σχέδιο νόμου, να καταλήξει με απώλειες από την ίδια την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Όπως πληροφορείται πάντως το iEidiseis.gr, το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να κάνει πίσω από τις δυο βασικές της θέσεις, την επιστολική ψήφο και στο να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των ομογενών, γεγονός που για την αριστερά στη χώρα μας αλλάζει πλήρως τη σύνθεση του εκλογικού σώματος προς όφελος κατά γενική ομολογία της ΝΔ.

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει μια «συμβιβαστική πρόταση», τουλάχιστον μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της ομογένειας, μάλλον περιορίζονται στο ελάχιστο, εάν δεν εκμηδενίζονται, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις που έδωσε στο πολιτικό της ακροατήριο. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να έχει κάποια τύχη ή μεταβολή των δεδομένων και η επιχείρηση πίεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους και θα καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρωθυπουργική πρωτοβουλία εντάσσεται περισσότερο στη διαχείριση του blame game, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι εκτεθειμένος εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα πυρά να επικεντρώνονται στις αλλεπάλληλες αλλαγές πλεύσης του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα, όσο όμως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ποιος είναι αυτός που αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βενεζουέλα: Παγκόσμια κατακραυγή για βασανιστήρια σε κρατούμενους (Σκληρές Εικόνες)
Συμφωνεί με τον Βενιζέλο η Γεννηματά: «Δεν μπορεί να αρθεί η ασυλία του Λοβέρδου»
Chevron Right