Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας κατά της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Τις επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προετοιμάζει η Αθήνα, μετά την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας κατά της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης
iEidiseis

iEidiseis

23:46 - 06/12/2019
Τελευταία ενημέρωση: 00:36 - 07/12/2019

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και, με μονομερείς ενέργειες, διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου "τοπάρχη" στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που κρύβουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Τουρκία, καταπατά, επισήμανε, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με τις ενέργειές της σε Κύπρο, Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως παρουσίασε «τις ελληνικές θέσεις ειλικρινά και ανυποχώρητα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δεχτεί σοβαρή ήττα στη διπλωματία και στο κύρος της», καθώς, όπως υπογράμμισε, Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν ήδη καταδικάσει τις τελευταίες ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Ενέργειες διεθνοποίησης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης

Εξάλλου, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται επιστολή που αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης -σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ- χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «παράξενο», καθώς -όπως αναφέρει- η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε δικαίωμα να το υπογράψει.

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης

Υπενθυμίζεται πως ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε ότι είναι πλέον persona non grata, χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους, που έθεσε η Αθήνα να ενημερωθεί για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

▶ Αλέξης Τσίπρας: Κυρώσεις όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο

Τσαβούσογλου: Είναι εξωφρενικό

«Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνο λόγω του Μνημονίου Κατανόησης που έχουμε υπογράψει δεν είναι μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία και αυτό είναι εξωφρενικό», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του.

Πρόσθεσε ότι καταδικάζει «αυτή την απειλητική γλώσσα» που «είναι απαράδεκτη, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση, αν είχε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αθήνα απελαύνει τον Λίβυο πρέσβη - Κουμουτσάκος: Φοβάμαι ότι θα ανακηρύξουν ΑΟΖ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων