Κορονοϊός: Έως το μεσημέρι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ύποπτου κρούσματος στο «Αττικόν»

Εντός ημέρας τα αποτελέσματα του περιστατικού που εξετάζεται για τον νέο κορονοϊό στο «Αττικόν»
Κορονοϊός: Έως το μεσημέρι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ύποπτου κρούσματος στο «Αττικόν»
iEidiseis

iEidiseis

08:50 - 26/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 18:00 - 26/02/2020

Αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς που εισήχθη την Τρίτη στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα που προσομοιάζουν στον κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν στο iEidiseis πως ο εν λόγω ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αργά χθες το βράδυ και, ως εκ τούτου, το σχετικό δείγμα που ελήφθη δεν έχει ακόμα εξεταστεί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το ίδιο περιστατικό, πρόκειται για έναν άνδρα από τον Πειραιά, ο οποίος φέρεται να είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και να εμφάνισε τις τελευταίες ώρες ύποπτα συμπτώματα.

Ο ίδιος και η οικογένειά του ενημέρωσαν τις αρχές, ενώ ακολούθησε η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αμέσως του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις με τα πρώτα τεστ να χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες ώστε να βγουν τα αποτελέσματα, ενώ εφόσον κριθεί αναγκαίο οι εξετάσεις μπορεί να επαναληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για το συγκεκριμένο περιστατικό όσα έχουν ακουστεί μόνο ως ανεύθυνες φήμες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση - επιβεβαίωση ότι δηλαδή μιλάμε για το «πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα».

Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η δήλωση στο iEidiseis του Δρ. Δημήτρη Παρασκευή καθηγητή Επιδιμιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή δεν μεταδίδεται μόνο ο ιός αλλά και η παραπληροφόρηση, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έγκυρες πηγές για την ενημέρωση μας, και δεν θα πρέπει να μας διακατέχει πανικός».

Από αύριο, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, καθιερώνεται τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Από σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, καθιερώνεται τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ενημέρωση θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00.

Σημειώνεται πως η ενημέρωσηαυτή δε σχετίζεται ωστόσο με το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν», όπως διευκρίνισαν πηγές του αρμόδιου υπουργείου στο iEidiseis.

ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα πρόληψης από την κυβέρνηση

Η ΠΝΠ που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, προσλήψεις, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά τα πέντε άρθρα έχουν ως εξής:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Στον ειδικό ενημερωτικό οδηγό απαντώνται βασικά ερωτήματα, όπως αν μπορεί κανείς να κολλήσει κορωνοϊό από κατοικίδιο ζώο, αν η χειρουργική μάσκα προστατεύει, πόσο επιβιώνει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες και εάν είναι εύκολη η διάκρισή του από το κοινό κρυολόγημα και την εποχική γρίπη.

Τέλος, τηλεοπτικά σποτ και ραδιοφωνικά μηνύματα που προβάλλονται σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες υπενθυμίζουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι ευλαβικά προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων