Πολιτισμός

Ο θρυλικός «Τσίου…» στον Βοτανικό έως 18 Ιουλίου

Η πιο διάσημη ταινία του ανεξάρτητου ελληνικού σινεμά επέστρεψε φέτος το καλοκαίρι, 18 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, ως θεατρική παράσταση.

Με συνεχόμενα sold out συνεχίζεται ο θρυλικός «Τσίου…» στον Βοτανικό. Η ταινία του Μάκη Παπαδημητράτου, το απόλυτο underground σύμβολο του ελληνικού σινεμά, επέστρεψε φέτος το καλοκαίρι, 18 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, αυτή τη φορά με τη μορφή θεατρικής παράστασης.

Η πολυβραβευμένη ταινία-μύθος με το χαμηλότερο μπάτζετ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που έφτασε να ξεπεράσει τα 1.000.000 views το 2005 στο google videos (όταν 4 στους 5 δεν είχαν καν ίντερνετ!) έκανε θεατρικό-comeback και η ανταπόκριση του κοινού της Αθήνας είναι πρωτοφανής.

Με την υπογραφή του ίδιου σκηνοθέτη και πολλούς ηθοποιούς από το αρχικό καστ, ο «Τσίου…» δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Όλοι θέλουν να γίνουν μέρος του. Οι εξαιρετικοί διεθνείς Έλληνες ζωγράφοι/street artists, όπως Sonke, Dazno, Σπύρος Αγγελόπουλος, Μαρία Κόκκινου, συμμετέχουν στην παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρώνουν ένα έργο τους, σε έναν «δρόμο» της Αθήνας του Τσίου…

Μια ιστορία τελείως «Τσίου…»

«Δεκαπενταύγουστο στη Αθήνα μένουνε μόνο οι μπατίρηδες και όσοι δεν έχουν κόσμο για να πάνε έξω. Εκείνος ο Δεκαπενταύγουστος ήταν πολύ δύσκολος. Φράγκα δεν υπήρχανε, δηλαδή ίσα – ίσα το πιώμα μου… Εκείνη τη μέρα θυμάμαι, όλος ο κόσμος που είχε μείνει στην Αθήνα ήταν πολύ τρελαμένος…».

Κάπως έτσι ξεκινάει η αφήγηση του Τσίου για εκείνο το καλοκαίρι που, μόνος στην Αθήνα, προσπάθησε να βρει τη δόση του και μαζί με αυτήν βρήκε και έναν ολόκληρο κόσμο από γνωστούς και άγνωστους της διπλανής πόρτας, σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Ο «Τσίου «αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάκη Παπαδημητράτου και προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2005 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά θα αποσπάσει στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα κρατικά βραβεία ποιότητας. Έκτοτε ταξίδεψε σε σημαντικά Φεστιβάλ ανά την υφήλιο, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Σικάγο και την Ισπανία, αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές.

Είναι η πιο διάσημη ανεξάρτητη ταινία που έχει γνωρίσει το ελληνικό σινεμά. Ένα αυθεντικό cult κινηματογραφικό αριστούργημα που σημάδεψε τη δεκαετία του 2000 και μια ολόκληρη γενιά, με ατάκες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, επιχειρώντας με απροσχημάτιστο χιούμορ και κινηματογραφική απλότητα μια πρωτοφανή ανατομία του περιθωρίου. Ενός περιθωρίου που δεν μοιάζει τελικά και τόσο περιθωριακό.

18 χρόνια μετά και κουβαλώντας όλον αυτό τον μύθο, ο Τσίου επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023, αυτή τη φορά σε θεατρική μορφή. Η παράσταση «Τσίου…» αποτελεί εξίσου ένα μοναδικό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ανέβασμα μιας ταινίας στη σκηνή. Είναι η συνάντηση του ίδιου σκηνοθέτη και των ίδιων ηθοποιών με την ζωντανή πρόκληση να αναμετρηθούν και να αντιμετωπίσουν, ύστερα από δύο δεκαετίες και κάτω από μια νέα συνθήκη, την ίδια τους την ιστορία.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητράτος

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Μελίνα Αρβανιτάκη

Επιμέλεια Κοστουμιών: Λίνα Σταυροπούλου

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Πρωτότυπη μουσική ταινίας: Κωνσταντίνος Βήτα, The Savage Mambas, Dr Vodkatini

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα

Βοηθοί Σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου, Νικόλας Καναβάρης

Βοηθός Ενδυματολόγου: Χάρης Σουλιώτης

Βοηθός Παραγωγής: Βαγγέλης Βογιατζής

Ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Καλλίτσης

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλόπουλος

Promo trailer: Μάκης Παπαδημητράτος, Φώτης Φωτόπουλος

Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua(xmx Graphics)

Νομικός Σύμβουλος: Φιλιώ Καστραντά

Social Media Manager: AD4ART Κάλλη Μαυρογένη

Διεύθυνση Παραγωγής: MeWe Κατερίνα Μπερδέκα

Παίζουν: Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου), Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας), Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης), Τραϊάνα Ανανία (Τζένη), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Στέλιος & Δίπλας), Στάθης Σταμουλακάτος (Τζάνκι και πελάτης), Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα), Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος), Στράτος Σωπύλης (Άγγελος & Μάριος Gamer 2), Δάφνη Λιανάκη (Αγνή), Γιάννης Μητάς (Μπιλ), Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας), Κώστας Φυτίλης (Σταύρος), Στέλιος Δημόπουλος (Δημήτρης Gamer 1), Θάνος Αλεξίου (Μίλτος Μπαφάκιας & Λάκης), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι), Fuerza Negra (Μαξ & Σκακιστής), Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ), Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά), Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα), Φωτεινή Καρδάκου (Παμ).

Post show sonic sorcery by Black Athena.

Τσίου…, Βοτανικός, Ιερά Οδός 72 & Σπ. Πάτση, κάθε βράδυ από Πέμπτη έως Κυριακή έως 16 Ιουλίου. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εκλογική άδεια Ιουνίου 2023: Νέα απόφαση για όσους εργάζονται την Κυριακή 25/6
Από τη μονοκρατορία… Δημητριάδη στην τρόικα Παπασταύρου, Σκέρτσου, Μπρατάκου
Chevron Right