Πολιτισμός

Χαμός στο Twitter με την Κιτσοπούλου και τους «Σφήκες» στην Επίδαυρο: «Η χειρότερη παράσταση»

Η παράσταση στην Επίδαυρο που δίχασε το κοινό. Χαμός στο Twitter. Τα σχόλια Ακρίτα και Τατσόπουλου για τη Λένα Κιτσοπούλου.

«Φωτιές» άναψε η παράσταση «Σφήκες» του Αριστοφάνη που σκηνοθέτησε η Λένα Κιτσοπούλου και ανέβηκε στην Επίδαυρο στις 14 και 15 Ιουλίου.

Κοινό και κριτικοί διχάστηκαν, με τα όσα γράφτηκαν να είναι κυρίως αρνητικά, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πολλοί θεατές αποχώρησαν απογοητευμένοι από την παράσταση. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που έμειναν και χειροκρότησαν.

Ωστόσο, τα σχόλια δεν περιορίστηκαν στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, αλλά επεκτάθηκαν στα social media, όπου ξέσπασε «πόλεμος ποιότητας» για το αν μία τέτοια παράσταση έπρεπε ή όχι να ανέβει στην Επίδαυρο.

Η παράσταση, η Λένα Κιτσοπούλου και οι συντελεστές έγιναν «σάκος του μποξ» στα social media, όπου το θέμα κυριάρχησε όλο το Σαββατοκύριακο.

kitsopoulou-sfikes-3.jpgkitsopoulou-sfikes-5.jpg

Τα σχόλια Ακρίτα και Τατσόπουλου

Ανάμεσα σε όσους έκαναν κάποιο σχόλιο στα social media για τη Λένα Κιτσοπούλου ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η οποία ανέφερε ότι «δεν την αντέχει» αλλά «η Επίδαυρος θα υπάρχει και μετά απ’ αυτή».

«Δε βλέπω Κιτσοπουλου, δεν την αντέχω. Δυο παραστάσεις της έχω δει, μού φτάνουν και μού περισσεύουν.

Όμως η Επίδαυρος θα υπάρχει και μετά απ’ αυτή.

Όπως υπήρξε και πριν.

Τότε που επί δεκαετίες, λιώναμε τις σπαντρίγιες μας για να δούμε την κάθε βαρετή, στομφώδη, χυδαία, μεγαλόστομη αηδία που ανέβαζαν οι κλίκες βολεμένων δημιουργών, θιασαρχών, ημετερων, μεταφραστών-κριτικών, παραγωγών ό,τι να ‘ναι, βαριεστημένων κορυφαίων του Χορού, ηθοποιών-δημοσίων υπαλλήλων του Εθνικού και τηλεαστερων με πρόσφατο σουξέ στη φαρέτρα τους. Και κάτι νούμερα (ξεχασμένα σήμερα πια) που νόμιζαν ότι τη σκηνοθεσία τούς την υπαγόρευε ο Αισχύλος στ’ αυτί.

Ήταν η Επίδαυρος των ολίγων και εκλεκτών #not που διαχρονικά λυμαίνονταν το Αρχαίο Θέατρο σαν να ήταν το αμπέλι του παππού τους.

Κι επιβίωσε.

Τους έγραψε όλους κι επιβίωσε.

Ως θεατές έχουμε βαρεθεί, έχουμε σιχαθεί, έχουμε εξαγριωθεί, έχουμε δει ξεπέτες, έχουμε φύγει τρέχοντας από παραστάσεις όπου οι αρχαίοι συγγραφείς κατακρεουργούντο με τις πλέον σαδιστικές μεθόδους.

Όμως η Επίδαυρος είναι πάντα εκεί.

Και θα είναι πάντα εκεί.

Και πριν την Κιτσοπούλου και μετά την κάθε Κιτσοπουλου. Συνεπώς…

Βάλτε το μαχαίρι στο θηκάρι.

Και ήρεμα λίγο, έχουμε και καύσωνα…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με μία αιχμηρή ανάρτηση σχολίασε την παράσταση και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

kitsopoulou-sfikes-4.jpg

Τα σκίτσα που ασχολήθηκαν με την αμφιλεγόμενη παράσταση

Πάντως, η αμφιλεγόμενη παράσταση αποτέλεσε θέμα ακόμα και για σκίτσα, με τους δημιουργούς να σχολιάζουν το θέμα με τον δικό τους τρόπο.

Το σκίτσο του Γιώργου Γαλίτη:

skitso galitis

Το σκίτσο του Rabbit Knows:

https://www.instagram.com/p/Cuw67a4tXwY/?hl=el

Χαμός στο Twitter για τους «Σφήκες»

Ο αγαπημένος χώρος των απανταχού σχολιαστών επί των πάντων, το Twitter, δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο της κριτικής για την παράσταση.

Το όνομα της Λένας Κιτσοπούλου και η αναφορά «Επίδαυρος» σκαρφάλωσαν στην κορυφή των trends του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο και παραμένουν ψηλά μέχρι και σήμερα.

kitsopoulou-sfikes-1.jpgkitsopoulou-sfikes-2.jpg

https://twitter.com/Anselmus/status/1680839684568629248

«Η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα “κεντριά”»

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου για την παράσταση, οι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου, η οποία υπογράφει την ελεύθερη διασκευή και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται τις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.

Στους Σφήκες ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί το όχημα της κωμωδίας για να σατιρίσει, με τον αξεπέραστα αιχμηρό του τρόπο, ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό: τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, του ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας στην αρχαία Αθήνα. Από τη μια ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους», κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα σκληρά με οξύ κεντρί, ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη μέσα στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Μια κοινωνία που συστρέφεται, σπαρταρά, εξαπολύει «κατηγορώ» και καταλήγει να τρέφεται από το ίδιο της το δηλητήριο.

Όσον αφορά στην εκδοχή του έργου που ανέβηκε στην Επίδαυρο, το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σήψη, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτιδα, που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιατί σιωπούν για τα ελληνοτουρκικά οι πρώην πρωθυπουργοί;
Ιππόλυτος: Πότε ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο Σχολείο της Αθήνας Ειρήνη Παπά
Chevron Right